Ionuț Vîrșaru, consilier local: Liga Aleșilor Locali USR, o platformă deschisă pentru schimburi de experiență și bune practici
În perioada 17 – 19 iunie, la Băile Tușnad, s-a desfășurat Liga Aleșilor Locali ai USR, eveniment care a reunit peste o sută de aleși locali, primari, consilieri locali și județeni. S-au discutat, printre altele, subiecte precum experiența USR în guvernarea locală, rolul aleșilor locali ai USR, cele mai eficace politici publice în vederea dezvoltării comunităților locale, dar și relația putere-opoziție în administrația publică locală.
Din partea USR Ialomița a participat Vîrșaru Ionuț Lucian, consilier local în comuna Movilița.
„A fost un schimb de experiență și bune practici. Mai mulți primari ai USR ne-au împărtășit aspecte din activitatea dumnealor, modul în care au reușit să implementeze anumite proiecte în localitățile pe care le administrează, pentru ca noi să preluăm aceste exemple de bune practici și să le aplicăm, în măsura în care se poate. Nu în ultimul rând, ne-au prezentat aspecte din campania electorală și câteva dintre atuurile pe care trebuie să le aibă un candidat pentru a câștiga încrederea și, implicit, votul oamenilor”, a afirmat Ionuț Vîrșaru.
USR Ialomița are doi consilieri în cadrul Consiliului Local al comunei Movilița. În condițiile în care actualul primar a câștigat mandatul ca independent, l-am întrebat pe consilier care este relația acestora cu edilul localității, dar și cu ceilalți consilieri?
„În Consiliul Local trebuie să te gândești în primul rând la binele cetățenilor și nu la lupte politice fără rost. Din punctul meu de vedere, consilierii ar trebui să voteze acele proiecte care conduc, într-un fel sau altul, la bunăstarea localității și, implicit, la un nivel de trai mai bun al locuitorilor. Relația noastră cu primarul este una bună, ca de altfel și relația dintre consilieri. În Consiliul Local Movilița este o situație unică la nivelul județului Ialomița. Consilierii aleși provin din șase partide, deci doar cu dezbateri și dialog putem ajunge la consens pentru dezvoltarea comunei. Chiar dacă uneori sunt discuții pe marginea unor proiecte, eu le consider constructive. Pentru că, din păcate, în Movilița trebuie multe investiții făcute, unele majore, iar primarul trebuie să fie un manager bun ca să gestioneze cât mai bine banii din bugetul local și să obțină și fonduri din alte surse, necesare realizării lor. Nu știu dacă îi va reuși strategia, însă dacă ar exista și certuri nesfârșite între noi, atunci chiar că nu ar avea nicio șansă să facă ceva în comună. Suntem aproape de București, însă cumva suntem departe de lumea civilizată. Movilița are un potențial fantastic, însă la ora actuală avem foarte multe străzi neasfaltate, nu avem apă curentă, canalizare, gaze. Lucruri de bază. S-au întocmit anumite proiecte, însă așteptăm să vedem cum, dar mai ales când, vor fi puse în practică. Au început să se facă anumite lucruri, cu privire la iluminatul public, salubrizare, însă cam atât. Ne uităm la vecinii noștri din Ilfov cum s-au dezvoltat. Este adevărat că nu avem bugetul lor, însă eu cred că dacă îți dai interesul, este imposibil să nu reușești. Pas cu pas”, a precizat consilierul local Ionuț Vîrșaru.
Unul dintre subiectele abordate în cadrul Ligii Aleșilor Locali USR a fost și necesitatea unei campanii din ușă în ușă, cu scopul de a strânge idei, opinii, soluții ale cetățenilor la problemele cu care se confruntă comunitățile locale, dar și pentru ca oamenii să cunoască membrii USR și proiectele partidului.
„În general, în comunitățile rurale, problemele sunt arhicunoscute. Știm ce nevoi au oamenii, pentru că ne cunoaștem foarte bine. Pentru o campanie mai amplă este nevoie, însă, de foarte multă energie, de oameni dedicați, răbdători, care vor să facă ceva pentru comunitatea respectivă, care să aibă curajul să explice că noi nu suntem politicieni versați ca alții, dar că ne implicăm în rezolvarea problemelor comunității, să le spună că nu este cazul să le mai fie teamă de oamenii din partidele consacrate, pentru că nu mai este, sau ne place să credem, ca pe vremuri. Pluripartidismul reprezintă esența democrației”, a concluzionat consilierul local Ionuț Vîrșaru.