Invitație la vernisajul expoziției „Centenarul Marii Unirii sub semnul artiștilor plastici din Bărăgan”
Uniunea Artiștilor Plastici, filiala Slobozia-Ialomița, Consiliul Județean și Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea propun publicului în perioada următoare o expoziție tematică, denumită „Centenarul Marii Unirii sub semnul artiștilor plastici din Bărăgan”, o expoziție ce se dorește a fi una itinerantă, pe traseul Unirii – Chișinău, Cernăuți, Alba Iulia.
Artiștii plastici din Bărăgan abordează această temă importantă din istoria noastră, la 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România, lucrările lor fiind încărcate de mesaje nu numai istorice, ci și existențiale.
„Este un proiect pe care ni l-am propus și pe care l-am realizat în cadrul acestui parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici, fără de care, cred eu, Centrul Cultural nu ar fi reușit atât de bine, atât de repede și la acest mod să-l realizeze. Sunt peste 20 de artiști implicați în acest proiect”, a declarat Clementina Tudor, directorul Centrului Cultural UNESCO Ionel Perlea.
Expoziția va fi vernisată miercuri, 11 aprilie, la ora 14.00, la Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea.
„Expoziția care va fi vernisată peste o săptămână a plecat de la această idee, de a reuni forțele creatoare ale artiștilor plastici din Bărăgan, nu numai din Ialomița, ci și din Călărași, Galați, Brăila, într-o temă generoasă și de actualitate. Centenarul Marii Uniri, temă față de care la început am fost cam sceptic, dar artiștii au preluat-o, s-au documentat, iar rezultatul îl veți vedea. Este important acest eveniment, primul din județul Ialomița și poate chiar singurul de această amploare, o demonstrație că o asociație profesională poate face uneori mai mult decât o instituție a statului, o demonstrație că pe acest teritoriu există suflet, există o amintire istorică în inimile în primul rând ale artiștilor și sper să rămână amintire și în rândul vizitatorilor expoziției și să se creeze o stare de spirit în rândul populației”, a afirmat Gheorghe Petre, președintele Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Slobozia-Ialomița, în cadrul unei conferințe de presă susținute marți, 3 aprilie.
Viziunea artiștilor din Bărăgan privind Centenarul va fi prezentată și la Fetești, Fierbinți, Urziceni, ba chiar la Călărași, în spații mai puțin convenționale.
Intenția, așa cum precizam, este ca această expoziție să fie una itinerantă, pe traseul Chișinău, Cernăuți, Alba Iulia, sperându-se ca fondurile necesare unui astfel de eveniment să fie suficiente pentru a duce la final proiectul, iar ajutorul diplomatic de care au nevoie pentru această deplasare va fi în regulă. O idee lansată a fost și aceea ca operele artiștilor să fie achiziționate de către autorități, însă, deocamdată nimic nu este sigur.
Proiectul a fost lansat în noiembrie anul trecut, timpul de realizare a lucrărilor fiind foarte scurt, însă artiștii și-au arătat toată disponibilitatea și măiestria.
„Ideea acestei expoziții itinerante este rezultatul unei frământări. Cred că este momentul ca noi, românii, să ne conciliem cu noi înșine. Mă refer la românii care sunt dincolo de granițele țării, despărțiți de țară.
Acest moment al Centenarului este unul în care am putea să încercăm să ne regăsim noi pe noi, indiferent de ce parte a graniței și în ce areal geografic trăim acum, la 100 de ani de la Marea Unire.