Interviu cu Dr. Alexandrescu Dan Octavian
Dr. Alexandrescu Dan Octavian este, din anul 2007, medic specialist chirurgie generală și laparoscopie la Spitalul Municipal din Urziceni. În anii 2008 – 2009, pe când dânsul era director medical, spitalul a achiziționat o linie de laparoscopie, o premieră atât pentru Urziceni cât și pentru județ. A sperat, astfel, să țină pasul cu centrele medicale mari din țară, iar pacienții să beneficieze de condiții moderne de tratament chirurgical. Are 37 de ani, iar de curând este și vicepreședinte al Colegiului Medicilor din Ialomița. Este căsătorit și are un copil.
Reporter: Domnule doctor, v-ați dorit să deveniți medic sau ați fost îndrumat în acest sens?
Octavian Alexandrescu: Părinții mei m-au îndrumat, chiar dacă ei nu lucrau în acest domeniu. Și se pare că s-au orientat bine. Pentru că acum nu mă văd făcând altceva. Practic, contactul cu medicina l-am luat încă din liceu, absolvind Liceul Sanitar Brăila în 1993. Apoi am urmat Facultatea de Medicină, am luat examenul de rezidențiat și am ales chirurgia. Inițial, când eram student, cochetam cu ortopedia. Mi se părea mai bărbătească. Însă, pe parcurs, m-am îndrăgostit de chirurgie, sau mai bine zis de chirurgie generală, cum este denumită la noi. Scot în evidență aici o părere personală vis-a-vis de această denumire, pe care eu nu o consider potrivită. Mie mi s-ar părea mai bună denumirea de chirurgie digestivă, cum se spune în vest, în special în Franța. Practic, patologia pe care o acoperim noi este patologia tubului digestiv, începând cu afecțiunile esofagiene, continuând cu cele gastro-intestinale (intestin subțire și intestin gros), și terminând cu patologia canalului anal (hemoroizi, fisuri anale, incontinență anală etc.), la care se adaugă afecțiunile anexelor tubului digestiv, respectiv ficat și căi biliare inclusiv colecistul, pancreas, splina. De asemenea, tot chirurgia se ocupă și de patologia peretelui abdominal (hernii, eventrații, eviscerații). Și nu în ultimul rând, tot chirurgia generală se ocupă și de traumatismele abdominale și de toate formele de abdomen acut chirurgical precum și de urgențele chirurgicale ginecologice.
Rep.: Așadar, ați terminat perioada de rezidențiat și ați ajuns la Urziceni…
Octavian Alexandrescu: Eu am dat rezidențiatul direct pe post. Pe vremea aceea, erau două modalități de a organiza rezidențiatul. Puteai să optezi de la început pentru postul pe care vrei să lucrezi sau dădeai la comun, terminai specialitatea și după aceea căutai un post. Eu am dat direct pe postul pe care îl ocup în prezent. A fost concurență destul de mare. Am făcut rezidențiatul la Spitalul Universitar de Urgență din București, unde am stat șase ani. De fapt, șapte ani, pentru că am făcut și un an de stagiatură înainte de rezidențiat. După ce am terminat specialitatea, am susținut examenul și am plecat șase luni în Franța, ca medic specialist. Am lucrat acolo în mediul privat o perioadă, apoi în Centrul Universitar de la Timone, Marseille, într-o clinică de chirurgie digestivă. Profesorul de care m-am atașat și cu care am lucrat mai mult făcea chirurgie colo-rectală. Acolo mi-am și clarificat multe dintre noțiunile acumulate în rezidențiat. Multe dintre operațiile pe care le știam doar teoretic, acolo le-am și practicat, ceea ce m-a determinat să mă înscriu și la niște cursuri de chirurgie colo-rectală pe care le-am urmat tot anul 2008. După periplul meu prin Franța, am venit la Urziceni, în noiembrie 2007. M-am decis să profesez aici, să împărtășesc din cunoștințele mele și altora, iar concetățenii mei să beneficieze de condiții moderne de tratament chirurgical.
Rep.: Cum v-ați acomodat aici, având în vedere diferențele evidente dintre București, Marseille și un oraș mic precum Urziceniul?
Octavian Alexandrescu: Municipiu. Nu oraș mic! M-am adaptat. Venind din clinica universitară, apoi din Franța, m-am demoralizat puțin la început. Dar nu am dezarmat, mai ales că sunt și atașat de acest municipiu, fiind născut și crescut aici. Am mers tot timpul cu ideea că treptat, atât cât pot, să încerc să aduc la un nivel cât mai apropiat de cel vestic metodele și tehnicile operatorii pentru a putea beneficia și concetățenii mei de tratamente moderne și de îngrijiri medicale competente. Ușor, ușor, m-am obișnuit și cu colectivul, astfel că m-am apucat de treabă.
Rep: Se poate spune, totuși, că la scurt timp ați și pus în practică ce ați văzut în alte centre medicale. Pentru că ați fost singurul spital din județ în care s-a operat laparoscopic.
Octavian Alexandrescu: Da. Așa este. În perioada în care am fost directorul medical al Spitalului, am achiziționat și o linie de laparoscopie. Primul spital din județ în care s-a operat laparoscopic a fost, într-adevăr, la Urziceni. De fapt, a rămas și acum singurul din județ care practică acest tip de chirurgie. Deocamdată, ne dedicăm litiazei biliare, sau pietre la fiere, cum știu pacienții. Mai facem și intervenții în sfera ginecologică (chisturi de ovar) precum și laparoscopii diagnostice în dubiile de diagnostic.
Rep.: Care sunt cele mai frecvente intervenții?
Octavian Alexandrescu: Dacă vorbim de abord laparoscopic, colecistectomiile reprezintă majoritatea. În rest, patologia pe care o abordăm noi este oarecum frânată, să zic așa, pentru că nu suntem spital de urgență. Din acest motiv, marile urgențe chirurgicale le îndrumăm către marile spitale de urgență din București și chiar de la Slobozia. Revenind, vă spun că paleta de intervenţii chirurgicale acoperă aproape toată patologia chirurgicală, de la banale apendicectomii și hernioplastii până la intervenții mai ample pentru diverse neoplazii de tub digestiv și nu numai. Dacă mă întrebați care sunt operațiile mele preferate, dacă pot să spun așa, aș vorbi despre cele de chirurgie parietală. Eu tratez aceste afecțiuni de perete abdominal încercând să mă mențin în rând cu lumea bună a chirurgiei. Astfel, pacienții beneficiază de protezare a peretelui abdominal, adică montarea unei plase de întărire a peretului abdominal. Înainte erau discuții potrivit cărora această metodă să fie pusă în practică doar la recidive. S-a demonstrat însă că protezarea este cea mai bună metodă, pentru că, pe de o parte, riscul de a recidiva este mult redus și, pe de altă parte, scutește pacientul de o nouă operație în cazul în care vorbim despre o recidivă. Sunt adeptul lucrului bine făcut de prima dată tocmai pentru a scuti pacientul de alte intervenții.
Legat tot de parietologie, am un proiect pentru anul viitor. Și anume, să introduc abordul laparoscopic și pentru aceste intervenții, adică pentru hernii și eventrații. Avantajele sunt foarte mari în comparație cu metoda clasică, dar nu detaliez acum pentru ca ar mai trebui o pagină de ziar.
Rep.: Activați și în domeniul privat?
Octavian Alexandrescu: Momentan, nu. Urmează să deschid un cabinet de consultații în Urziceni și, în viitorul apropiat, în Slobozia. Pentru că operez mulți oameni din Slobozia, în special operații laparoscopice. Așa le va fi mai ușor sa intre în contact cu mine atât pentru consultații inițiale cât și pentru controale după operații. Iar discuția mea cu bolnavul este destul de amplă și am nevoie de un loc în afara agitației din spital unde să stau și să vorbesc cu pacienții mei. Și încerc, pe cât posibil, adaptat la nivelul său de înțelegere, să explic pacientului totul. De la cum îi fac incizia, timpii operatori, incidente în timpul operației până la complicații postoperatorii, planul de recuperare și reintegrare a pacientului în viața socială. Încerc să mențin și contactul cu ei o anumită perioadă de timp. Este foarte important ca pacientul să vadă că medicul lui este responsabil și că se interesează de el.
Rep.: Recent, ați fost ales vicepreședinte al Colegiului Medicilor Ialomița, componența Colegiului fiind schimbată „din rădăcină”, cu medici tineri și cu altă viziune asupra lucrurilor. Care a fost scopul principal pentru care ați ales să candidați?
Octavian Alexandrescu: În primul rând, vreau să menționez că am fost atras, între ghilimele, în această acțiune, de domnul dr. Olaru Vasile, managerul Spitalului Județean, pe care îl respect foarte mult, un om deosebit înainte de toate, cu care colaborez foarte bine de când fac gărzi la Spitalul Județean. Îl respect pentru că este un medic din generația veche, cel puțin în comparație cu mine, dar care este deschis la tot ce e nou și la modă în medicină. Vă spun asta pentru că nu sunt mulți ca dânsul. Medicii mai cu experiență, ca să nu zic mai în vârstă, acceptă mai greu tendințele actuale, deoarece preferă să meargă pe calea cunoscută de ei… și mă opresc aici.
Am candidat la fel ca și ceilalți colegi ai mei, cu gândul de a schimba cât putem fața acestui colegiu. Pentru că eu am senzația, și este și percepția generală, că acest for ar trebui să fie o casă a noastră, a medicilor, în care cineva să îți apere interesele și să te învețe cum să nu greșești și care să te ajute să progresezi. Nu să te apere când încalci flagrant dreptul de liberă practică, ci să fie obiectiv. Vreau pe viitor o mai mare implicare a colegiului în pregătirea post-universitară, în „upgradarea” cunoștințelor medicale ale doctorilor din județul nostru. Este obligatoriu ca medicul să se perfecționeze continuu și să fie în pas cu noutățile în domeniu. Pentru că medicina avansează rapid și trebuie să ținem pasul, pentru că pacientul trebuie să fie întotdeauna îngrijit la cele mai înalte standarde.
Rep.: Până la ce vârstă v-ați propus să operați?
Octavian Alexandrescu: Până pe la 55 de ani. După această vârstă, doar consultații de cabinet, ecografii etc. Sunt de părere că la această vârstă trebuie să las locul altora mai tineri. Sper să gândesc la fel și în viitor şi să nu mă ramolesc foarte tare,