Infotrafic Ialomița: Ceață densă, vizibilitate redusă sub 100 de metri

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, la această oră, în mai multe zone, traficul rutier se desfăşoară în condiţii de ceaţă.

În judeţul Ialomiţa vizibilitatea scade sub 100 de metri.

ialomita infotrafic A2Se impune, aşadar, rularea cu viteză adaptată în funcţie de vizibilitate şi folosirea corespunzătoare a luminilor. De asemenea, ţinând cont de faptul că temperaturile sunt scăzute în unele zone ale ţării, recomandăm reducerea vitezei pe porţiunile de carosabil umed, care poate deveni alunecos.

Ceaţa reprezintă un factor perturbator pentru circulaţia autovehiculelor, din cauza vizibilităţii scăzute. Ea este asociată şi cu posibilitatea întâlnirii unor porţiuni umede, care determină scăderea aderenţei pneurilor la suprafaţa părţii carosabile.

În aceste condiţii obligaţiile conducătorilor de autovehicule ce rezultă din prevederile legale, prin reducerea vitezei de deplasare şi folosirea luminilor de întâlnire, sunt menite să prevină producerea evenimentelor rutiere nedorite.

Nu trebuie neglijată nici starea de disconfort şi de oboseală ce apar atunci când conduceţi un timp mai lung, în condiţii de ceaţă.

Totodată, cel de la volan trebuie să-şi asigure o bună vizibilitate, fiind imperios necesar ca ştergătoarele de parbriz şi instalaţia de climatizare sa fie în stare perfectă de funcţionare.

Atunci când autovehiculul este imobilizat, pe timp de ceaţă, din cauza unei defecţiuni, accident sau din orice altă cauză, prezenţa acestuia trebuie semnalizată atât prin lanternele de poziţie şi cele de avarie cât şi prin folosirea triunghiurilor reflectorizante.

Altfel, observarea mai târzie a obstacolelor şi creşterea spaţiului de frânare măresc riscul producerii accidentelor de circulaţie.

Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile special amenajate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri ca intenţia lor de a traversa a fost observată de către conducătorii auto.