Informare privind eliberarea concediului medical pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice
Începând cu data de 16 aprilie 2022 au intrat în vigoare prevederile Legii nr. 24/2022 pentru modificarea și completarea OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.
Potrivit acestei legi, beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoţeşte pe acesta la intervenţii chirurgicale şi tratamente prescrise de medicul specialist.
Pacientul cu afecţiuni oncologice îşi poate exprima acordul numai pentru o singură persoană la fiecare intervenţie chirurgicală, respectiv tratament.
Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei este de cel mult 45 de zile calendaristice la interval de un an pentru un pacient.
Cuantumul brut lunar al indemnizației acordate în acest caz este de 85% din baza de calcul pentru indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, fiind suportată integral din FNUASS.
Atât asiguratul care îngrijeste pacientul cu afectiuni oncologice, cât si pacientul, au dreptul la minim o ședintă de evaluare psihologică clinică si minimum cinci ședințe de consiliere psihologică clinică. Costurile serviciilor furnizate de psiholog se vor suporta din bugetul FNUASS.
Indemnizația pentru îngrijirea pacientului cu afectiuni oncologice, ședintele de evaluare psihologică clinică, respectiv de consiliere psihologică clinică se acordă pe baza de concediu medical eliberat de medicul specialist al pacientului oncologic.
Asigurații beneficiază de concediu medical și indemnizație dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:
- a) îndeplinesc stagiul minim de asigurare de minim 6 luni;
- b) prezintă adeverinţa eliberată de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă pacientul oncologic, din care să reiasă numărul de zile de concediu pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice care s-au acordat în ultimele 12 luni, indiferent de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă însoţitorul.
Certificatele de concediu medical pentru îngrijirea pacientului oncologic se pot elibera și la o data ulterioară, numai pentru luna în curs sau pentru luna anterioară.
În situaţia în care pacientul este însoţit la tratament pe teritoriul unui stat membru al UE, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene sau pe teritoriul altui stat care nu este membru al UE, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de către casa de asigurări de sănătate la care angajatorul persoanei asigurate depune declaraţia prevăzută la art. 147 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal sau de către cea cu care persoana asigurată are încheiat contractul de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, după caz, pe baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, în condiţiile şi până la durata maximă prevăzute de Ordonanţa de urgenţă nr. 158/2005, nu mai târziu de 15 zile de la data revenirii în ţară a pacientului cu afecţiuni oncologice.
Documentele se transmit casei de asigurări de sănătate care eliberează certificatul de concediu medical de către persoana asigurată pe suport hârtie sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă sau, după caz, de către persoanele care autentifică documentele prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.
Casa de asigurări de sănătate transmite certificatul de concediu medical, pe suport hârtie sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, beneficiarilor, respectiv angajatorilor, după caz. Certificatele de concediu medical care sunt transmise prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, sunt semnate cu semnături electronice calificate.
Comunicat – Casa de Asigurări de Sănătate Ialomița