comenzi la domiciliu cliseru.ro

Înecat în râul Ialomița. Încercări disperate ale unui bărbat de a-și salva prietenul

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
26/09/2018 | Locale Ialomita

A făcut tot ce a fost omenește posibil să-și salveze prietenul de la înec și a avut nevoie de ajutorul pompierilor pentru a fi salvat la rândul lui

Un apel primit în dispeceratul integrat ieri, în jurul orei 14.00, semnala prezența a doi bărbați în zona unei amenajări hidrotehnice din beton, aflată pe râul Ialomița, în apropierea municipiului Urziceni.

Cetățenii pescuiau pe malul apei, când unul dintre ei și-a scăpat un obiect în apă. A intrat în râu să îl scoată, însă a fost tras rapid de curenții foarte puternici și în scurt timp și-a pierdut cunoștința. Amicul său a sărit imediat în ajutorul lui și a reușit să îl prindă de o mână. Însă faptul că bărbatul era deja inconștient, că era supraponderal și că apa în zonă este foarte agitată, au pus în pericol și viața salvatorului. Acesta a reușit totuși să înoate, trăgându-și prietenul după el, până la stația de pompare de pe râu, unde s-a urcat pe o bucată de beton. I-a fost imposibil să ridice și trupul celuilalt bărbat din apă, însă a continuat să-l țină până la sosirea pompierilor.

Echipele de intervenție de la Detașamentul Urziceni s-au deplasat pentru salvarea celor doi cu o barcă și o autospecială de intervenție. Până să lanseze barca la apă, salvatorii i-au aruncat bărbatului izolat între ape brâu și cordițe de salvare cu care au fost asigurați.  Din nefericire, curenții foarte puternici au pus în pericol și viața salvatorilor aflați în barcă, astfel că, aceștia au fost nevoiți să renunțe la ambarcațiune și să se alăture bărbatului pe pista de beton. De aici, operațiunea de salvare a fost regândită, astfel că, bărbatul inconștient a fost asigurat și tras la mal prin albia râului, iar  celălalt a fost ridicat cu ajutorul unei scări culisabile, pe care s-au autoevacuat și salvatorii.

Pentru bărbatul inconștient, în vârstă de 67 de ani, echipajul medical aflat la fața locului a început de îndată manevrele de resuscitare, însă acestea nu au dat rezultat, fiind declarat decedat după mai bine de 40 de minute de eforturi pentru readucerea lui în simțiri. Prietenul său, în vârstă de 50 de ani, nu a fost rănit, însă a suferit un atac de panică în urma grelei încercări.

ISU Ialomița – INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ “BARBU CATARGIU” AL JUDEŢULUI IALOMIŢA