Început de an școlar în… penitenciar
Un număr de 65 de persoane private de libertate au început, luni, 12 septembrie, noul an şcolar. Cursurile de instruire şcolară de învăţământ primar – clasele l-IV şi învăţământ gimnazial – clasele a V-a şi a Vl-a, în sistem de clase afiliate Seminarului Teologic – Liceal Ortodox „loan Gură de Aur” din Slobozia, se vor desfășura în Penitenciarul Slobozia.
Zece dintre persoanele private de libertate au intrat în clasa I, unsprezece în clasa a II-a, șapte în clasa a III-a, zece în clasa a IV-a, cincisprezece deținuți sunt în clasa a V-a, iar doisprezece în clasa a VI-a.
Programul de şcolarizare se adresează persoanelor aflate în detenţie care, din diverse motive, nu au urmat în libertate cursurile învăţământului general obligatoriu.
Un număr de 14 cadre didactice îi vor ajuta pe deţinuţii din penitenciar să descopere bucuria de a învăţa, de a petrece o parte din timpul pedepsei în compania cărţilor.
Luni, la sediul Penitenciarului Slobozia, a fost organizată o festivitate de deschidere a noului an şcolar, la care au participat cadre didactice, angajaţi ai penitenciarului şi colaboratorii instituției. Cu această ocazie, preotul unităţii a oficiat o slujbă de Te Deum, fiind transmis cuvântul de deschidere al directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
Pentru a răspunde nevoilor educaţionale şi sociale ale persoanelor private de libertate pe parcursul executării pedepsei şi de integrare după eliberarea din penitenciar, 84 de persoane private de libertate au beneficiat de cursuri de calificare în meserii ce le vor permite accesul pe piaţa muncii după liberare.
Cursurile de calificare au avut ca grup ţintă persoane private de libertate din Penitenciarul Slobozia cu un nivel redus sau inexistent de calificare, clasificaţi în regim închis şi s-au desfăşurat începând cu luna ianuarie a acestui an, în colaborare cu „Centrul de Consultanţă şi Studii Europene” – Galaţi, fiind împărţite în două serii.
Programele au inclus atât ore de pregătire teoretică cât şi practică, astfel încât la finalul cursurilor persoanele private de libertate au dobândit pe lângă cunoştinţele teoretice şi abilităţi practice necesare în găsirea unui loc de muncă după liberare.
Deținuții au fost calificați în meseriile lucrător în salubritate, lucrător în comerţ și operator introducere, validare şi prelucrare date.