Încep campaniile de vaccinare a copiilor
Aceste campanii de vaccinare antirujeolică-antirubeolică-antiurliană, antipoliomielitică și diftero-tetanică se adresează tuturor copiilor de vârstă eligibilă, școlarizați şi neșcolarizați. Vaccinarea copiilor neșcolarizați se va efectua prin intermediul cabinetelor medicilor de familie.
Înaintea fiecărei campanii de vaccinare, Direcția de Sănătate Publică Ialomița va organiza sesiuni de instruire în rândul populației. Scopul sesiunilor este de a crește acoperirea vaccinală prin creşterea gradului de conştientizare al populaţiei în privinţa importanţei vaccinării şi consolidării sistemelor de vaccinare.
Vaccinarea previne între două şi trei milioane de decese în fiecare an. Se estimează că, în fiecare an, în Europa, 32.000 de copii mor încă din cauza bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare.
Fără vaccinuri, eradicarea globală a variolei şi eliminarea poliomielitei şi a rujeolei în multe zone ale lumii ar fi fost imposibile. Vaccinuri noi şi îmbunătăţite sunt disponibile în prezent, nu doar pentru a proteja copiii, ci şi adolescenţii şi adulţii.
Cu toate acestea, unul din cinci copii şi mulţi adulţi nu sunt vaccinaţi corespunzător.
Lipsa cunoştinţelor privind vaccinarea este un motiv cheie pentru care mulţi adulţi decid, în mod conştient, să nu se vaccineze sau să nu-şi vaccineze copiii.
Implementarea pe scară largă a programelor de vaccinare în ultimii 30 de ani a condus la realizări remarcabile. Regiunea europeană a OMS este declarată „polio-free”/ fără poliomielită încă din 2002, iar în ultimul deceniu numărul de cazuri de rujeolă din regiune a fost redus cu peste 90%.
Cu toate acestea, mai sunt multe de făcut. Lacune în acoperirea vaccinală persistă în toate ţările. În toate ţările există persoane vulnerabile sau greu accesibile nevaccinate, iar focarele de boli infecţioase continuă să se răspândească în regiune.
Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură coordonarea la nivel naţional a acestor campanii.
Campaniile de vaccinare în anul școlar 2014-2015, organizate conform calendarului de imunizări, prevăzut în Ordinul MS nr 422/2013 cu modificările și completările ulterioare, vor începe din luna octombrie a acestui an, în unităţile şcolare vaccinarea urmând să fie realizată de către medicul şcolar sau medicul de familie care are atribuţii de medicină şcolară.
Programul vaccinărilor: 20-31 octombrie – vaccinare antirujeolică-antirubeolică-antiurliană (RRO) – clasa I, 10-21 noiembrie – vaccinare antipoliomielitică (VPI) – clasa a II-a (8 ani), – vaccinare antipoliomielitică (VPI) – copii cu vârsta de 6 ani (clasa pregătitoare), 02-15 decembrie – vaccinare diftero-tetanică (DT) – clasa a IX-a (restanțieri din anul școlar 2013-2014) – vaccinare diftero-tetanică (DT) – clasa a VIII-a.