Incendiul de la Axintele, izbucnit în seara zilei de 11 martie, a fost lichidat azi, în jurul orei 13:30
Incendiul a izbucnit în seara zilei de 11 martie, la o rezervă de furaje aprinsă în câmp, în satul Horia din comuna Axintele.
Din cauza arderii foarte mari, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Călărași, a solicitat în sprijin și forțe de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență,, Barbu Catargiu” al județului Ialomița.
A intervenit și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al localității. Deși condițiile meteorologice (vânt puternic) au ridicat mari probleme pompierilor, aceștia au reușit menținerea arderii în perimetrul rezervei de furaje, împiedicând extinderea flăcărilor către comunitate.
Prioritatea a fost menținerea flăcărilor departe de comunitate, concomitent acționându-se la localizarea și lichidarea incendiului.
Focul a înghițit baloți din paie, sub formă de șiră pe o suprafață de aproximativ 1500 metri pătrați cu o înălțime de 4 metri, fiind permanent întețit de vânt.
La această oră, forțele au fost retrase din zona de intervenție. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind folosirea intenționată a sursei de aprindere.
Incendiu de locuință în localitatea Roșiori
Ieri, în jurul orei 03:40, dispeceratul inspectoratului a fost anunțat despre izbucnirea unui incendiu la o locuință din localitatea Roșiori. La locul solicitării s-au deplasat 4 echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Urziceni, cu 3 autospeciale de stingere cu apă și spumă, 1 ambulanță SMURD și o autospecială de primă intervenție și comandă.
La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta la acoperișul și etajul locuinței. S-au luat măsuri pentru localizarea și stingerea incendiului, acesta fiind lichidat în jurul orei 09.00. Au ars, acoperișul pe o suprafață de aproximativ 400 metri pătrați, mobilierul din 2 camere, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, de la etajul clădirii. De asemenea, din garajul locuinței, au fost distruse un autoturism, scule, unelte și aproximativ 50 de saci cu materiale de construcții.
Au fost salvate parterul locuinței și anexele gospodărești. Nu au existat victime.
Sursa probabilă de aprindere a fost jar sau scântei, iar împrejurarea determinantă coș, canal de fum deteriorat.
Pentru a preveni producerea unor astfel de evenimente, recomandăm cetăţenilor să respecte următoarele măsuri de prevenire:
• verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii;
• coşurile de fum trebuie curăţate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
• coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de elementele combustibile ale planşeului sau acoperişului (grinzi, astereală de lemn şi altele asemenea).
sursa: ISU Ialomița