Incendiu la o casă din Amara. O persoană și-a pierdut viața.
Astăzi, 12 martie, în jurul orel 14.10, pompierii militari din cadrul Detașamentului de pompieri Slobozia, au fost alertați pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, să intervină în orașul Amara, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit.
Trei echipaje de pompieri cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă precum și un echipaj SMURD, s-au deplasat de urgență la locul solicitării. În sprijinul salvatorilor au fost alertați și membri Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din localitate.
La sosirea echipajelor, incendiul se manifesta violent în interiorul unei camere și la nivelul acoperișului. Întrucât existau informații că în interior se afla o persoană care nu a reușit să iasă din casă, pompierii au început căutările concomitent cu acțiunea de stingere. Din nefericire, pompierii au găsit trupul neînsuflețit al unui bărbat, în vârstă de 47 de ani, carbonizat.
Echipajul SMURD a acordat îngrijiri medicale proprietarei, mama persoanei decedate, în vârstă de 71 de ani, care a suferit un atac de panică, ulterior aceasta a fost preluată și transportată la Spitalul Județean de Urgență Slobozia.
Au ars în totalitate bunurile materiale din camera de unde s-a declanșat incendiul, tavanele confecționate din lemn din alte două camere și aproximativ 30 metri pătrați din acoperișul locuinței.
Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost un scurtcircuit datorat unui cablu electric defect, neizolat corespunzător sau cu izolația deteriorată.
RECOMANDĂRI:
Pentru înlăturarea riscului de incendiu, recomandăm:
– Efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei electrice, cu personal autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;
– Nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent.
– La suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă, prin personal autorizat, că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;
– Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;
– Nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, va trebui să cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, trebuie să acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză.
– Nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează mai mult electrocasnicele de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.). Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu.
– Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametrii de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, va trebui să le acordaţi un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării.
– Amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.
ISU Ialomița