Incendii la Vlădeni, Reviga și Munteni Buzău – butelie explodată, foc în mijlocul casei, scurtcircuit
În prima zi a lunii octombrie, în jurul orei 14.30, o femeie din comuna Vlădeni și-a provocat ghinionul după ce a schimbat butelia ce alimenta mașina de gătit.
Ea nu a strâns cu simț de răspundere mecanismul de alimentare cu combustibil gazos al aragazului, fapt ce a condus la apariția unor scurgeri de gaze, care, în momentul inițierii flăcării de la ochiul de gătit, au provocat explozia buteliei. În scurt timp, flăcările au cuprins întreaga locuință, astfel că, la sosirea pompierilor de la Garda Țăndărei, acestea se manifestau generalizat. În sprijinul militarilor au fost alertați și membrii serviciului voluntar pentru situații de urgență Făcăeni, însă, cu toate eforturile depuse, casa, construită din paiantă, cu acoperiș din lemn și învelită cu tablă, nu a mai putut fi salvată.
O altă femeie, din satul Mircea cel Bătrân (comuna Reviga), a ajuns pe mâna medicilor intoxicată cu fum, în cursul nopții trecute, ca urmare a unei acțiuni necugetate.
Aceasta a fost scoasă la timp de pompierii Gărzii Slobozia din casa incendiată, astfel că nu a suferit arsuri. Emanând halenă alcoolică, femeia, în vârstă de 70 de ani, a declarat forțelor sosite la fața locului că a aprins focul pentru a se încălzi, în mijlocul dormitorului, unde a incendiat materiale textile. Pompierii Gărzii Slobozia și cei ai SVSU Reviga au fost alertați la ora 01.30 pentru stingerea incendiului, care, până la lichidare, a distrus aproximativ 30 mp din acoperiș, precum și mobilierul din două încăperi.
Pompierii de la Garda de intervenție Slobozia au avut de lucru și în această dimineață, începând cu ora 05.00, când au fost chemați în comuna Munteni Buzău, la un incendiu izbucnit la anexele unei locuințe.
Aceștia, împreună cu membrii serviciului voluntar al comunei Căzănești, au acționat mai bine de 3 ore la localizarea și lichidarea incendiului, izbucnit, cel mai probabil, de la un conductor electric defect, neizolat corespunzător sau cu izolația deteriorată, care a provocat un scurtcircuit electric. Trei anexe învecinate (o magazie de cca.10 mp și două bucătării de vară însumând cca. 90 mp), precum și numeroase aparate electrocasnice și bunuri din acestea au fost distruse în incendiu, însă, prin efortul susținut al pompierilor a fost protejată întreaga locuință, alcătuită din parter, etaj și mansardă.
***
Pentru a gestiona cu eficienţă situaţiile neplăcute, în special de natură incendiu, cu care vă puteţi confrunta în perioada sezonului rece, având în vedere temperaturile foarte scăzute, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Barbu Catargiu” al județului Ialomița face următoarele recomandări:
La utilizarea sobelor şi a mijloacelor de încălzire cu combustibil solid:
– verificaţi cu grijă sobele, canalele şi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere, tencuiţi şi aplicați var pe partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor;
– curăţaţi canalele şi coşurile de fum premergător sezonului rece;
– montaţi pe pardoseală, în faţa uşii de alimentare cu combustibil, o bucată de tablă cu dimensiunile de 0,50 x 0,70 m;
– nu introduceţi în sobe lemne cu lungimea mai mare decât focarul, nu lăsaţi uşa de la focar deschisă şi nu supraîncălziţi sobele;
– se interzice uscarea lemnelor pe sobele metalice, uscarea rufelor pe cuptorul sobei şi lăsarea nesupravegheată a focului;
– cenuşa şi jăratecul vor fi depozitate în gropi speciale şi se sting cu apă;
– nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi în încăperi unde sunt în funcţiune mijloace de încălzire.
Pentru mijloacele de încălzire locale sau centrale care folosesc combustibil lichid şi/ sau gazos se recomandă adoptarea următoarelor măsuri:
– verificarea etanşeităţii conductelor de alimentare cu combustibil;
– interzicerea supraalimentării cu combustibil;
– se interzice alimentarea cu combustibil lichid atunci când mijlocul de încălzire este în stare de funcţionare;
– curăţarea periodică a conductelor de alimentare şi duzelor de pulverizare;
– se interzice folosirea buteliilor de gaze lichefiate fără regulatori de presiune sau cu garnituri deteriorate ori cu furtun de cauciuc fisurat;
– la aprinderea focului la aragaz sau sobe alimentate cu gaze naturale se aeriseşte camera; întotdeauna se aprinde mai întâi chibitrul şi apoi se manevrează robinetul de alimentare cu gaz;
– folosirea regulatoarelor de presiune în perfectă stare de funcţionare;
– suspendarea utilizării centralelor termice la apariţia avariilor sau a oricăror altor defecţiuni şi solicitarea intervenţiei persoanelor autorizate pentru înlăturarea deficienţelor apărute.
O altă cauză frecventă de incendii în acest sezon este reprezentată de exploatarea necorespunzătoare a aparatelor electrice de încălzire şi a instalaţiilor electrice. În acest caz, recomandăm:
– nu utilizaţi instalaţii electrice defecte, executate de personal neautorizat, montate direct pe materialele combustibile, cu improvizaţii, cu legături electrice neacoperite de material electroizolant etc;
– nu suprasolicitaţi circuitele electrice prin racordarea unor consumatori electrici care depăşesc puterea nominală a acestora;
– nu utilizaţi mijloace electrice de încălzire locală improvizate;
– supravegheaţi permanent mijloacele de încălzire electrice aflate în funcţiune, chiar dacă sunt prevăzute cu mijloace de protecţie (termostat), deoarece acestea pot să nu funcţioneze la parametrii prevăzuţi şi deconectaţi-le în cazul în care apar defecţiuni.