comenzi la domiciliu cliseru.ro

Incendii la Valea Măcrișului și Jilavele

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
22/02/2021 | Lege si Ordine

Sâmbătă, 20 februarie, în jurul orei 19:25, un apel la numărul unic de urgență 112, anunța izbucnirea unui incendiu la o locuință din comuna Valea Măcrișului.

Spre locul indicat s-au deplasat în cel mai scurt timp 3 echipaje de la Detașamentul de Pompieri Urziceni, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.
La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta cu flacără deschisă la acoperișul locuinței.

Echipajele de stingere au acționat cu profesionalism și au reușit să lichideze incendiul în limitele găsite, după aproximativ o oră și jumătate de luptă cu flăcările.
În urma evenimentului a ars acoperișul locuinței, construit din lemn și acoperit cu țiglă, în suprafață de circa 15 mp și s-au deteriorat dintr-o cameră mobilier, bunuri electrocasnice și articole de îmbrăcăminte.

Cauza probabilă a incendiului: coș de fum deteriorat.

Din fericire, nu au fost înregistrate victime.

* * *

Având în vedere temperaturile scăzute din această perioadă, care favorizează suprasolicitarea mijloacelor de încălzire la nivelul locuințelor individuale, crescând astfel riscul izbunirii unui incendiu, rugăm cetățenii să respecte principalele măsuri de prevenire, și anume:
-coşurile de fum trebuie curăţate periodic (în mod obligatoriu la începutul sezonului rece), verificate și reparate;
-în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile;
-coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
– evitați supraîncălzirea sobelor, deoarece prin căldura radiată acestea pot aprinde obiectele din jur.

Duminica, 21 februarie, în jurul orei 13:50, pompierii militari din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni au fost solicitați să intervină în localitatea Jilavele pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit.

Trei echipaje de pompieri cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă precum și un echipaj SMURD s-au deplasat de urgență la locul evenimentului. În sprijinul salvatorilor au fost alertați și membri Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Jilavele.

Proprietara de aproape 89 de ani, ce locuia singură, a fost salvată în ultimul moment din incendiul izbucnit la locuința sa de vecinii săi.

Intervenția promptă a salvatorilor a condus la localizarea rapidă a incendiului și lichidarea acestuia după mai bine de o oră, aceștia reușind să stingă focarele și să îndepărteze elementele distruse de foc.

Echipajul SMURD, a acordat îngrijiri medicale proprietarei, care a suferit un atac de panică, ulterior aceasta a refuzat transportul la spital.

Au ars aproximativ 20 de mp din acoperișul casei, elemente de mobilier, electrocasnice și materiale textile.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de un foc deschis în spații închise, datorat unei lumânări lăsate aprinsă și nesupravegheată.

ISU Ialomița