În ultimele 72 de ore, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea a opt incendii înregistrate la nivelul județului Ialomița
Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerarea, deblocarea sau salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții reprezintă doar câteva exemple dintre cele 55 de misiuni desfășurate de salvatorii ialomițeni, în ultimele 72 de ore (24-26.06.2022).
La nivel județean, 46 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.
Dintre cele mai relevante misiuni gestionate de pompierii ialomițeni, amintim:
- O intervenție soldată cu victime a avut loc vineri, în jurul ore 22.00, pe raza comunei Maia. Două echipaje de salvatori de la Detașamentul de pompieri Urziceni au intervenit la un accident rutier produs între un autoturism și un atelaj hipo, în urma căruia au rezultat două victime. După acordarea asistenței medicale de urgență la fața locului, cele două persoane au fost transportate la Spitalul Municipal Urziceni pentru investigații medicale de specialitate.
- În perioada de referință, salvatorii de la Detașamentul de pompieri Slobozia au intervenit pentru lichidarea unui incendiu, produs la un autoturism, în municipiul Slobozia. Au ars compartimentul motor, partea superioară și frontală a habitaclului, precum și bordul autoturismului. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost stabilită ca fiind scurtcircuit electric.
Pentru a preveni astfel de cazuri, vă recomandăm respectarea următoarelor măsuri:
- verificaţi instalaţia electrică;
- nu faceți improvizații la instalația electrică;
- asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;
- verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;
- verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.
În data de 26.06.2022, un echipaj de salvatori din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru lichidarea unui incendiu, produs la o anexă gospodărească, în comuna Reviga, sat Rovine. Au ars o anexă gospodărească și aproximativ 600 de metri pătrați de vegetație uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind foc deschis în spații deschise.
De asemenea, două echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD pentru lichidarea unui incendiu, produs la o casă nelocuită, în comuna Ciochina, sat Bordușelu. Au ars: casa nelocuită, pe o suprafață de aproximativ 40 de metri pătrați, vegetație uscată (50 de metri pătrați), 200 de kilograme de materiale textile, deșeuri din lemn și plastic. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind foc deschis în spații deschise.
O altă misiune care a necesitat efort complex din partea pompierilor ialomițeni a avut loc vineri, 24.06.2022, în municipiul Slobozia.
Pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată pe un teren viran, aparținând domeniului public. Au ars vegetație uscată, lăstăriș și mărăciniș pe o suprafață de aproximativ 10 hectare.
În ultimele 72 de ore, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea a 8 incendii înregistrate la nivel județean.
Din totalul celor 8 incendii care au avut loc în perioada menționată, la nivel județean, 4 intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (vegetație uscată), fiind afectate peste 10 hectare de teren. Cauza probabilă de izbucnire a incendiilor, în trei dintre cazuri a fost stabilită ca fiind focul deschis în spații deschise.
Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, facem apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor la arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale:
- desfăşurarea arderii numai pe timp de zi și în condiţii meteorologice fără vânt;
- arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate sau pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
- colectarea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în grămezi, astfel încât arderea să poată fi controlată;
- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- se interzice acoperirea focarelor cu pământ.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
sursa: ISU Ialomița