În patru ani, pe platforma pentru IMM-uri din Slobozia se vor angaja 750 de şomeri
Marți, 11 septembrie, a avut loc conferința de deschidere a proiectului „Utilități platformă Industrială IMM Slobozia”, contractul de finanţare, în valoare de peste 17 milioane de lei, fiind semnat, joi, 7 iunie, între ADR Sud Muntenia şi municipiul Slobozia.
Cu ajutorul fondurilor nerambursabile Regio, se doreşte amenajarea unei platforme industriale, respectiv asigurarea utilităţilor publice de bază, prin crearea unei reţele de drumuri interioare şi parcări, inclusiv legătura cu DN 21, împrejmuirea şi realizarea iluminatului perimetral, a reţelei de apă potabilă, de alimentare cu gaze naturale, a canalizării, precum şi reţelei de energie electrică.
Investiţia este de tip greenfield şi are ca scop dezvoltarea structurilor de sprijinire a afacerilor şi a antreprenoriatului în judeţul Ialomiţa, precum şi crearea de locuri de muncă.
Platforma industrială, care are o suprafaţă de 15 hectare, este împărțită în 25 de loturi grupate în trei ,,coloane“, fiecare lot având acces la toate utilităţile publice.
Platforma este concepută după modelul parcurilor industriale, realizând infrastructura completă, într-un singur loc.
Valoarea totală a proiectului este de 17,4 milioane de lei, dintre care 13,2 milioane lei reprezintă valoarea eligibilă, peste 6 milioane reprezentând contribuţia beneficiarului. Durata de implementare a proiectului este de 14 luni.
Primarul municipiului Slobozia, Alexandru Stoica, a declarat că acest proiect reprezintă una dintre cele mai importante investiţii ce vor fi realizate în Slobozia cu bani europeni.
„Este un lucru îmbucurător pentru Slobozia, în condițiile în care foarte puține investiții de amploare se realizează aici, municipiul fiind mic și neatractiv pentru investitori. Mulți vin, însă puțini rămân să investească aici. Noi sperăm ca odată cu demararea acestui proiect să atragem și investitori”.
Până în prezent, 25 de firme și-au manifestat intenția de a-și realiza aici construcții, sedii de firmă sau fabrici, exemplu fiind de medicamente, de polimeri pentru asfalt, preconizându-se ca în patru ani aici să fie angajați 750 de șomeri.
O țintă greu de atins, chiar dacă e vorba despre o perioadă de patru ani. În plus, firmele, fie ele mai mari sau mai mici, nu dau năvală în Slobozia să-și deschidă afaceri și să angajeze șomerii ialomițeni. Vom vedea, așadar, dacă din august anul viitor, când se preconizează finalizarea lucrărilor, pe platformă se vor construi „fabrici și uzine” sau vor exista câteva sedii de firmă. Oricum, începutul este greu în orice proiect, cu atât mai mult cu cât despre acesta se tot discută de aproape șase ani, întâmpinând multiple greutăți.
Autoritățile locale fac un apel către toți investitorii să vină și să solicite un astfel de lot pe respectiva platformă, fiind convinse că dacă cererea va fi prea mare față de locurile disponibile, se vor găsi soluții pentru toți.
„Sperăm ca, dacă nu avem surprize cu contestații sau alte probleme, maxim la jumătatea lunii octombrie să semnăm contractul de lucrări. Avem în plan pentru acest an să rezolvăm cu organizarea de șantier, iar de anul viitor să demarăm lucrările și să finalizăm până în august-septembrie, să dăm parcul în folosință”, spunea viceprimarul municipiului, Valentin Băcanu, manager de proiect.
De asemenea, acesta a anunțat că se are în vedere înființarea unei firme care să administreze acest parc, firmă care se va afla în subordinea Consiliului local.