15 RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19)
TELVERDE Coronavirus – 0800.800.358. Nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.
Românii aflați în străinătate pot solicita informații la: +4021.320.20.20
Ziarul Obiectiv Ialomita > Informatii Utile > În atenția posesorilor de câini și pisici https://wp.me/p49Kdo-aNe
livrari la domiciliulivrari la domiciliu

În atenția posesorilor de câini și pisici

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează proprietarii/deținătorii de câini și pisici că, în conformitate cu prevederile Ordinului Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) nr. 35/2016, în perioada octombrie 2017 – februarie 2018, se desfașoară campania de vaccinare a carnasierelor domestice (câini și pisici) împotriva turbării.

Imunizarea câinilor și pisicilor face parte din Programul României de combatere a turbării, alături de vaccinarea vulpilor din mediul silvatic.

Vaccinarea populațiilor de animale domestice și sălbatice este o necesitate dacă se are în vedere că, odată intrat în organismul unui animal sau în organismul uman, virusul care produce boala nu poate fi anihilat decât foarte rar, dacă se aplică tratament specific imediat. Importanța bolii derivă din evoluția clinică dramatică, sfârșitul fiind în aproape toate cazurile mortal.

Pentru vaccinarea carnasierelor domestice, fondurile necesare se asigura astfel:

  • gratuit pentru proprietari, din bugetul de stat: vaccinul și manopera de vaccinare pentru câini, precum și vaccinul pentru pisici;
  • contra cost de la proprietari: manopera de vaccinare a pisicilor; microcipul, manopera de microcipare și înregistrarea câinilor.

Având în vedere:

  • prevederile Legii nr. 258/2013, pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 155/2001, privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, art. 8, alin. 4: ,,Proprietarii sau deţinătorii de câini, persoane fizice sau persoane juridice, au obligaţia identificării acestora prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor” și art. 14, lit.b) care prevede sancționarea proprietarului sau deținătorului în cazul refuzului de a identifica prin microcipare câinii deținuți, cu amendă de la 5000 lei la 10000 lei,
  • consecințele negative pentru sănătatea animalelor și posibil dramatice pentru sănătatea oamenilor, în cazul în care nu este realizată imunizarea animalelor,

Solicităm proprietarilor/deținătorilor de câini si pisici să asigure suportul financiar pentru realizarea identificării, înregistrării și vaccinării antirabice în termenul prevăzut de legislație.

COMPARTIMENTUL COMUNICARE DIN CADRUL DSVSA IALOMIȚA

Hei, dacă ești un cititor fidel al site-ului nostru și te-ai convins că de ani buni publicăm numai știri oficiale și de încredere, te rugăm să iți rupi un minuțel din timpul tău și să ne acorzi o evaluare aici: facebook.com/obiectiv.net/reviews/ Astfel ne ajuți la creșterea autorității paginii, lucru foarte important în această perioadă, în special pentru vizitatorii noi, care, pe bună dreptate, nu au de unde să știe că suntem o publicație serioasă și de încredere. Îți mulțumim! Multă sănătate!