Iată cum să îi recuperați rapid! Recuperare creanțe
Daca deja ati asteptat prea mult dupa banii dumneavoastra, e cazul sa incepeti sa faceti ceva concret. Bineinteles, presupunem situatia in care nu aveti deja un titlu executoriu impotriva debitorului si incercati sa obtineti unul cat mai curand.
Daca creanta dumneavoastra este constatata printr-un titlu executoriu – cele mai comune in practica sunt actul autentic notarial sau o hotarare judecatoreasca – este simplu. Nu aveti decat sa va adresati unui executor judecatoresc din raza judecatoriei unde domiciliaza/are sediul debitorul si sa avansati cheltuielile de executare pentru a incepe urmarirea silita a debitorului. Cele mai multe situatii insa apar cand creditorul nu are inca un titlu executoriu pentru a executa silit datornicul si trebuie sa-l obtina repede.
Somarea debitorului
Puteti incepe cu somarea debitorului dumneavoastra pentru a-i notifica acestuia sa va achite debitul. Ca o regula, pentru a avea dovada transmiterii somatiei si a continutului acesteia, preintampinand o posibila aparare a debitorului, orice comunicare se face prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire si cu continut declarat.
Sigur ca exista si optiunea transmiterii somatiei prin executor judecatoresc, dar presupunand costuri usor mai mari decat o scrisoare recomandata, creditorii apeleaza destul de rar la aceasta modalitate de somare a debitorului.
Termen
Termenul pe care il acordati debitorului trebuie sa fie de cel putin 15 zile de la primirea somatiei pentru ca in cazul refuzului acestuia de a achita restantele sa puteti sa va adresati instantei cu o cerere de emitere a ordonantei de plata. In aceasta procedura urgenta, somarea debitorului prin modalitatea descrisa mai sus este obligatorie.
Dupa expirarea termenului puteti sa va ganditi la o actiune in instanta, care in functie de detaliile fiecarei spete in parte poate sa fie o ordonanta de plata, cerere de valoare redusa sau procedura de drept comun. Daca debitorul este in insolventa, executarea silita si actiunile in instanta se suspenda de drept si nu aveti alta optiune decat inscrierea la masa credala a debitorului. Este o procedura mai greoaie si mai lenta, poate dura ani de zile pana la finalizare, iar rezultatul este incert. Desigur exista si posibilitatea rezolvarii litigiului prin mediere, desi este greu de crezut ca debitorul care nu si-a achitat restantele la termen va fi deschis unei solutionari amiabile a conflictelor.
Solutie
Solutia preintampinarii tuturor problemelor care pot aparea de la neplata creantelor la scadenta rezida in contracte bine intocmite, cu garantii accesorii, care sa va protejeze de aceste situatii. Oricine poate fi in situatia imposibilitatii recuperarii debitelor. Important este sa nu asteptati pana se prescrie dreptul la actiune si sa nu mai puteti sa va recuperati creantele restante. Daca e vorba de debite obisnuite, termenul de prescriptie este de 3 ani si incepe sa curga de la scadenta creantei. Daca nu incercati sa va recuperati banii inauntrul acestui termen, dupa implinirea prescriptiei, debitorul poate refuza plata, iar dumneavoastra nu mai puteti apela la forta de constrangere a statului pentru a-l executa silit.
Procedura
E important de stiut toti pasii pe care ii aveti de parcurs pentru a va recupera banii.
Acestia sunt:
• un contract/act bine intocmit;
• punerea in intarziere a debitorului;
• somarea acestuia;
• actionarea in instanta a debitorului;
• executarea silita a rau-platnicului, dupa obtinerea titlului executoriu.
Daca respectati toti acesti pasi, recuperarea debitelor restante este usoara si are sanse mari de reusita.
Cabinet de avocat Coltuc
www.coltuc.ro
av.COLTUC MARIUS
0745150894