comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ialomița: 60/35, expoziție retrospectivă de arhitectură

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
05/06/2013 | Locale Ialomita

Luni, 3 iunie, în sala de expoziții a Centrului Cultural UNESCO Ionel Perlea a avut loc vernisajul expoziției de arhitectură 60/35, o expoziție retrospectivă prezentată de arhitectul Ion Vede, la împlinirea a 35 de ani de activitate.

Aceasta este cea dintâi expoziție de arhitectură organizată la Slobozia după anul 1990, evenimentul fiind organizat de către Ordinul Arhitecților din România, filiala Muntenia Sud-Est și s-a desfășurat sub patronajul președintelui C.J., Silvian Ciupercă.

Arhitectul Vede si Silvian CiupercaLucrările prezentate în expoziție reprezintă o parte din munca unui colectiv de specialiști, dar în special „o dare de seamă” cu care arhitectul Ion Vede se prezintă în fața comunității din Slobozia pentru a arăta „modul cum a servit interesele comunității în acești 35 de ani”.

În expoziţie se pot vedea proiectele arhitectului, de la lucrări urbanistice, locuinţe, obiective social-culturale, sedii de instituţii şi clădiri administrative, clădiri destinate domeniului justiţiei, clădiri religioase, clădiri comerciale, cazare turistică şi alimentaţie publică, până la clădiri industriale şi de depozitare și restaurări de monumente.

„Arhitectul este, prin menirea lui, un slujbaș al intereselor comunității. Și de aceea se cuvine ca, după ce a parcurs o bună perioadă din cariera profesională, să dea seamă comunității asupra modului în care și-a făcut datoria. Ceea ce se înfățișează pe acești pereți este un sumar,  este darea de seamă pe care o prezint în fața dumneavoastră, asupra modului în care am servit intereselor comunității în acești 35 de ani. Vă rog să judecați și să nu fiți blânzi. Critica întotdeauna duce spre mai bine și o voi înțelege ca atare”, spunea arhitectul.

Arhitectul Vede si Maria PetreÎn acest context, Ion Vede a făcut și un apel către comunitate să nu uite de arhitecți și să se facă în așa fel încât profesioniștii din domeniu să fie tratați ca atare.

Președintele Consiliului Județean Ialomița, Silvian Ciupercă, a apreciat această inițiativă a arhitectului Ion Vede, care a fost de-a lungul timpului secretar al Prefecturii Ialomița dar și consilier județean, mulțumindu-i pentru activitatea pe care a depus-o, dar și pentru ceea ce poate să facă în continuare, pentru că la ora actuală puțini sunt cei care aleg această meserie și prea puțini ajung să și profeseze la un anume nivel de calitate.

Deși obișnuiți să se exprime mai bine cu creionul și rigla pe o planșă și mai puțin în fața camerelor de filmat, arhitecții sunt oameni cu o inteligență sclipitoare, răbdători, vizionari și fără de care nu ar exista construcții durabile și nici dezvoltare urbanistică.