Ialomița: Ziua Dunării, marcată la Stelnica, în zona pontonului de acostare „Regina Maria”, de pe malul stâng al Brațului Borcea
Pontonul de acostare a ambarcațiunilor „Regina Maria” din comuna Stelnica, localitate riverană brațului Borcea al Dunării, a fost sfințit luni, 1 iulie, de către Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, în prezența autorităților locale, județene și centrale, marcându-se, astfel, și Ziua Dunării, sărbătorită anual pe 29 iunie.
În contextul în care Stelnica este prima localitate din județ, riverană Brațului Borcea, care a reușit, într-un timp record, să dețină un ponton de acostare și o rampă de lansare a ambarcațiunilor în proximitate, reprezentanții județului Ialomița consideră investiția una deschizătoare de drumuri pentru viitorul turistic al județului.
Costurile acestei investiții au fost suportate, în cea mai mare parte, de Consiliul Județean Ialomița, care și-a propus să facă din județ unul atractiv din punct de vedere turistic, ceea ce va atrage, inevitabil, și investitori, care vor contribui, din punct de vedere economic, la dezvoltarea zonei.
Consiliul Județean Ialomița a realizat și un pliant, denumit „Călător prin Ialomița”, în care sunt trasate principalele obiective turistice și culturale din județ, cum ar fi: Punctul etnografic și muzeal Vlădeni, Punctul gastronomic local de la Bordușani (Așezământul lipovenilor ruși), Conacul Bolomey din Cosâmbești, Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din Slobozia, Atelierul de sculptură în aer liber Gabriel Manole, Conacul Hagianoff – Domeniul Manasia, Situl arheologic „Orașul de Floci” din Giurgeni, Mănăstirea Hagieni, Casa Memorială „Ionel Perlea”, Catedrala Episcopală din Slobozia, Muzeul Național al Agriculturii, Muzeul Județean Ialomița, Stațiunea Amara și Podurile Dunărene.
Nu în ultimul rând, călătoriile pot continua cu ambarcațiunile de agrement pe Borcea, „fata asta a Dunării care cutează să se măsoare cu maică-sa”, după cum o descria Panait Istrati. Toate acestea pot fi modalități de relaxare uneori mult mai eficiente decât „terapia prin shopping”, imaginile de pe cele două maluri fiind deosebite.
Deși Ialomița nu este considerată foarte atractivă din punct de vedere turistic, al turismului de masă, iar viața aici poate fi uneori „păcătoasă şi-atât de jalnic de frumoasă”, este specială din multe alte puncte de vedere, care trebuie valorificate. Iar dacă „vrei să te afli singur cu dumnezeul tău, atunci du-te pe Bărăgan: e ţinutul pe care creatorul l-a hărăzit Munteniei pentru ca românul să poată visa în voie”.
Cu atât mai mult trebuie să fim conștienți de ceea ce avem, să ne bucurăm de natură, de acea natură sălbatică, să ne promovăm cele mai frumoase zone, dar să încercăm să nu stricăm această frumusețe.
În fiecare an, de Ziua Dunării, se discută despre posibilitățile de valorificare a acestui potențial pe care județul îl are, iar acum ialomițenii de pe malul stâng al Brațului Borcea chiar au dat un semnal că totul este posibil dacă îți dorești cu adevărat, dacă ești perseverent și nu renunți atunci când dai de greutăți. Iar la Stelnica începe să se scrie un prim capitol în acest sens.
Costel Brateș, primarul comunei Stelnica, spunea că această reușită a comunității se datorează în principal președintelui Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, care a crezut în acest proiect, dar și consilierilor județeni care au aprobat de fiecare dată alocarea unor sume pentru această investiție. Nu în ultimul rând, primarul a mulțumit echipei de la Primăria Stelnica, oameni care au sprijinit acest proiect și au pus umărul pentru a putea fi pus în aplicare. Iar planurile nu se opresc aici. Pe lângă faptul că la Stelnica vor acosta nave de pasageri și vor putea avea un itinerar clar, se intenționează achiziționarea unei motonave de pasageri, cum dețin și consiliile județene Brăila și Galați. Se va încerca, astfel, găsirea unor surse de finanțare pentru a se putea achiziționa o astfel de navă, destul de costisitoare.
„Stăteam pe o mină de aur aici. Suntem pe malul brațului Borcea, braț al Dunării, iar faptul că nu am reușit în atâția ani de zile să exploatăm acest potențial pe care îl avem, era o deficiență majoră (…)”, spunea Costel Brateș, primarul comunei Stelnica.
Zonele Stelnica, Fetești încep să se dezvolte bine în direcția aceasta, a petrecerii timpului liber în natură. Deja la Fetești se organizează cursuri internaționale de conducător de ambarcațiune de agrement, clasa C/D, iar autoritatea publică locală pregătește o nouă ediție a Festivalului tradițiilor pescărești, care va avea loc în luna august, pe 24 – 25 august, în parcul Trandafirilor. În plus, sunt în construcție pensiuni, restaurante, așadar în câțiva ani vom vedea multe schimbări în aceste localități.
„Realizarea acestei infrastructuri de turism generează dezvoltarea în viitor a unor spații de cazare, care la rândul lor pot dezvolta infrastructura de transport, iar asta înseamnă o economie locală dezvoltată. Așadar, infrastructura de turism local poate fi dezvoltată prin atingerea unor obiective mici. Iar acest ponton este unul dintre obiectivele mici care pot contribui, împreună cu altele, la îndeplinirea unor obiective mai mari, adică Ialomița să fie pusă pe harta României din punct de vedere turistic. (…) Acest ponton, inaugurat în urmă cu câteva luni și promovat atât cu ocazia Zilei Dunării, dar și în cadrul altor evenimente, ne poate duce spre îndeplinirea obiectivului noastru, al județului Ialomița, de promovare turistică. (…) Nu este o utopie să crezi că se poate face turism la Stelnica, la Bordușani, Făcăeni, Fetești sau Vlădeni. Din păcate, noi avem talentul de a nu vedea lucrurile bune pe care le-am putea face. Poate și pentru că unii au fost obișnuiți cu delăsarea altor politicieni și de aici și dezamăgirea. Și pot să le dau dreptate oamenilor din această perspectivă, dar de câțiva ani se vede, atât la nivelul municipiului Fetești, la Stelnica, și în general la nivelul județului Ialomița, că există foarte multă dorință de dezvoltare, de investiții în infrastructura de transport, educațională, de turism, infrastructura culturală, sanitară, toate acestea sunt vizibile, sunt obiective care au necesitat investiții de zeci de milioane de euro, iar județul Ialomița în ultimii ani a beneficiat de acestea, inclusiv la nivelul comunităților locale. Și atunci scepticismul cred că a fost diminuat din această perspectivă, iar oamenii sunt mai încrezători în posibilitățile acestui județ. Pentru că se fac pași în fiecare an pentru atingerea obiectivelor. Deși județul Ialomița nu este avantajat cumva pentru un turism în masă, avem multe zone în care ne putem relaxa, avem Dunărea, avem brațul Borcea și multe alte puncte forte care ar trebui valorificate mai mult decât până acum”, a declarat europarlamentarul Ștefan Mușoiu, posibil membru în Comisia pentru Transport și Turism sau Comerț Internațional din PE, după 16 iulie.
De Ziua Dunării, participanții la eveniment au avut parte de muzică relaxantă într-un cadru plăcut, de socializare, de discuții despre viitorul turismului, despre mediu și responsabilitatea pe care o avem de a-l păstra cât mai curat, de plimbări cu barca pe sub podurile dunărene, dar și de priveliști spectaculoase tocmai prin simplitatea lor.
„Am sărbătorit Ziua Dunării cu un eveniment deosebit la Stelnica, pe malul brațului Borcea. Ziua Dunării înseamnă solidaritate între popoarele care împart acest bun comun, în ciuda diferenţelor de culturi şi istorii, având o dorinţă comună – responsabilitatea de a proteja această resursă preţioasă. Ca județ în care Dunărea este prezentă, avem datoria de a proteja și conserva acest minunat ecosistem, de a promova dezvoltarea durabilă a zonei și de a valorifica resursele pe care le oferă. Lucrăm în strânsă colaborare cu autoritățile centrale și locale pentru a implementa proiecte și politici care să contribuie la protejarea și punerea în valoare a Dunării. Cu această ocazie am inaugurat, la Stelnica, noua rampă de lansare la apă a ambarcațiunilor de agrement, un proiect care va facilita accesul și activitățile recreative pe apă pentru toți iubitorii de natură și sporturi nautice”, a precizat și președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel.
Nu în ultimul rând, prefectul județului Ialomița, Constantin Marin, aprecia că Dunărea este comoara noastră neprețuită, ialomițenii fiind binecuvântați cu acest fluviu pe teritoriul județului nostru.
„Trebuie să învățăm să o prețuim mai mult, să o valorificăm mai mult, să ne îngrijim de ea ca de un adevărat tezaur, să nu uităm că stă în responsabilitatea noastră să conservăm această resursă naturală prețioasă pentru generațiile viitoare”.