Ialomița: Vestul județului va avea curând un operator pentru deszăpezirea drumurilor județene
Președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, a declarat luni, 17 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă, că zilele acestea urmează să fie finalizate procedurile pentru contractarea unei societăți care să se ocupe de deszăpezirea drumurilor județene din vestul județului.
În condițiile în care sâmbătă, 15 decembrie, au existat probleme pe drumurile județene din zona de nord-vest a județului, respectiv pe DJ 101B, între localitățile Movilița și Dridu, DJ101 Movilița – Roșiori, pe DN1D la Jilavele, precum și pe DJ 101B Fierbinți – Maia, zeci de autovehicule rămânând înzăpezite mai multe ore, desemnarea unui operator care să se ocupe de deszăpezire este cu atât mai urgentă.
De ce s-a ajuns în situația în care în luna decembrie județul Ialomița să nu aibă operatori în toate zonele pentru deszăpezirea drumurilor județene? Deoarece Consiliul Județean a solicitat firmelor mai multe utilaje. S-au alocat sume mai mari, însă în caietul de sarcini s-a prevăzut ca societățile care vor să participe la licitație să aibă în dotare mai multe utilaje pentru deszăpezire, un număr aproape triplu. S-a încercat chiar și pentru montarea de parazăpezi în locurile vulnerabile. Din discuțiile cu agenții economici de la nivelul județului, solicitările Consiliului Județean au fost foarte mari… Astfel, s-a ajuns ca în decembrie să nu existe operatori pentru deszăpezirea drumurilor județene.
„Noi am avut mai multe proceduri de achiziție privind aceste contracte. Am reușit pe partea de Est a județului să încheiem contracte cu societatea Drumuri și Poduri Ialomița. Pentru partea de Vest a județului, astăzi sau mâine vom finaliza procedura și vom avea și acolo o societate care se va ocupa de deszăpezire. Este o problemă, destul de mare, pentru că la nivelul județului Ialomița sunt foarte puține societăți dispuse să achiziționeze utilaje de deszăpezire cu care să nu facă nimic 9 luni pe an și, eventual, să fie câștigătorul unor licitații, iar în trei luni de zile să amortizeze investiția și să aibă și profituri. Este destul de greu. Tocmai de aceea am împărțit județul în trei loturi, cu câte două baze de intervenție, dar chiar și așa nu s-a reușit să se contracteze. Însă cu siguranță săptămâna aceasta înțeleg că se clarifică situația, să avem contractul semnat pentru zona de Vest. Noi am solicitat suplimentar față de anii anteriori ca societățile care prestează acest serviciu să vină cu un număr aproape triplu de utilaje. Se dovedește însă că nu avem astfel de firme. În județele limitrofe sunt cam aceleași probleme. Drumurile Naționale reușesc să preia aproape tot ce înseamnă societăți în domeniu, plătesc și foarte bine…și e normal să se ducă acolo unde sunt mai bine plătiți. Noi am încercat să achiziționăm și niște societăți comerciale care inițial să instaleze și parazăpezi. Am avut mai multe condiții, de exigență, să spunem, în interesul cetățenilor care utilizează drumurile publice, însă nu s-a împletit cererea noastră cu oferta pieței. Tocmai de aceea am creat un agent economic care să fie în subordinea Consiliului Județean, pentru astfel de situații, să-l finanțăm corespunzător, pentru a-și achiziționa utilaje de deszăpezire și utilaje pentru asfaltat drumurile județene sau pentru a interveni acolo unde este cazul. Societatea este nou înființată, iar cu greu își găsește loc pe piață o firmă nouă. Dar avem speranțe că ne vom pune la punct. În bugetul pe anul 2019 vom avea alocate sume cu destinație specială, pentru achiziția de parazăpezi. Am avut întâlnire cu colegii primari și le-am solicitat să ne prezinte situația tuturor agenților economici care au în dotare utilaje care ar putea fi folosite pentru deszăpezire, pe care noi să ne bazăm la nevoie. Încercăm să identificăm tot ce este disponibil la acest moment. Noi ne pregătim de acum un an, însă constatăm că agenții economici sunt din ce în ce mai puțin interesați de astfel de servicii. Să sperăm că ne vom dota noi și vom depăși aceste situații”, a declarat Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița.
Referitor la blocajele apărute sâmbătă pe drumurile județene, Victor Moraru a subliniat că deși „a fost o situație nedorită, lucrurile nu au stat așa cum au luat ele amploare”.
„Știu că a fost o problemă zilele acestea și am fost permanent în contact cu primarul comunei Maia. Au fost probleme pe drumurile din zonele Fierbinți, Maia, Movilița și Roșiori. Lucrurile nu au stat așa cum au luat ele amploare, ca de fiecare dată. Este adevărat că acolo s-a creat, pentru câteva ore, o situație nedorită, care a ținut și de atenția, de modul în care șoferii adaptează viteza la condițiile de trafic pentru a nu ajunge în situația de a părăsi carosabilul și a bloca drumul județean. Sigur că toată lumea vrea să circule și iarna în condiții de vară… Asta nu înseamnă că este o scuză pentru că acolo a fost blocată circulația pentru câteva ore. Dar i-aș ruga pe colegii primari să înțeleagă că noi suntem parteneri în administrarea problemelor județului, iar astfel de ocazii, prin care încercăm să ne plângem cât mai tare ca să vadă lumea cât de viteji suntem atunci când nu suntem în stare să intervenim, cred că este o abordare total greșită. Avem interesul ca toți cetățenii județului să fie ajutați de Consiliul Județean, de primării… Și eu am foarte multe aspecte să scot în evidență din activitatea unor primării care nu funcționează tocmai corespunzător. Dar rolul nostru este să ajutăm cetățenii, indiferent de situație. (…) Unii, însă, sunt mai noi în administrație…și învață încet-încet”, a adăugat Victor Moraru.