comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ialomița: Un weekend incendiar – 8 incendii, 3 accidente și 44 de cazuri SMURD

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

În ultimele 72 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” al județului Ialomița, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 56 de evenimente, după cum urmează:

  • 44 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave;
  • 4 accidente rutiere
  • 8 incendii

Accidente rutiere:

Accident JilaveleÎn data de 30 iulie a.c., trei echipaje de salvatori din cadrul Detașemetului de pompieri Urziceni, au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o descarcerare  și o ambulanță SMURD la un accident rutier produs în comuna Jilavele în care au fost implicate două autoturisme. Din evenimentul rutier au rezultat patru victime care au fost monitorizate de echipajele medicale la locul intervenției. După acordarea primului ajutor, victimele au refuzat transportul la spital. Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului.

În data de 30 iulie a.c., trei echipaje de salvatori din cadrul Gărzii de intervenție Slobozia, au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o descarcerare  și o ambulanță SMURD la un accident rutier produs în municipiul Slobozia, în care au fost implicate două autoturisme. La evenimentul rutier au venit în sprijin și două ambulanțe ale SAJ Ialomița – substația Slobozia. Din evenimentul rutier au rezultat șase victime, care au fost monitorizate de echipajele medicale la locul intervenției. După acordarea primului ajutor, patru victime au fost prelute de echipajele SAJ Ialomița și  transportate la Spitalul Județean de Urgență Slobozia, celelalte două victime au refuzat transportul la spital. Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului, precum și sablarea carosabilului.

În data de 31 iulie a.c., două echipaje de salvatori din cadrul Stației de pompieri Fetești, au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, la un accident rutier produs pe Autostrada A2, km.147 în care au fost implicate trei autoturisme. Din evenimentul rutier nu au rezultat victime, pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului, precum și sablarea carosabilului.

În data de 01 august a.c., două echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni, au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD la un accident rutier produs în comuna Rădulești, sat Rasimnicea în care a fost implicat un autoturism. Din evenimentul rutier nu au rezultat victime, pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului.

Incendii Ialomița:

În data de 30 iulie a.c., salvatorii din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni, au fost solicitati să intervină la un incendiu izbucnit la acoperișul unei case din orașul Fierbinți Târg. Trei echipaje de salvatori cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, s-au deplasat de urgență la locul solicitării.  La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta la acoperișul casei. Intervenția promptă a salvatorilor a condus la localizarea incendiului și lichidarea acestuia, salvatorii reușind să stingă focarele și să îndepărteze elementele distruse de foc. La lichidarea incendiului salvatorii au fost sprijiniți și de membri Serviciului Voluntar  pentru Situații de Urgență. Au ars acoperișul locuinței pe o suprafață de aproximativ 120 metri pătrați, bucătăria, un dormitor și două anexe. Din fericire nu au existat victime. Cel mai probabil incendiul s-a produs în urma unui scurtcircuit electric.

În data de 30 iulie a.c., salvatorii din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni, au fost solicitati să intervină la un incendiu izbucnit la o casă din comuna Ion Roată, sat Broșteni. Un echipaj de salvatori cu o autospecială de stingere cu apă și spumă s-a deplasat de urgență la locul solicitării.  La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta la un dormitor al locuinței. Intervenția promptă a salvatorilor a condus la localizarea incendiului și lichidarea acestuia, salvatorii reușind să stingă focarele și să îndepărteze elementele distruse de foc. Au ars materiale textile și mobilierul din dormitor. Din fericire nu au existat victime. Cel mai probabil folosirea intenționată a sursei de aprindere, a fost cauza producerii incendiului.

În data de 30 iulie a.c., salvatorii din cadrul Gărzii de intervenție Slobozia, au fost solicitati să intervină la un incendiu de vegetație uscată produs pe raza comunei Ograda. Un echipaj de salvatori cu o autospecială de stingere cu apă și spumă s-a deplasat de urgență la locul solicitării.  Au ars vegetație uscată și gunoi menajer pe o suprafață de aproximativ 250 metri pătrați. Cel mai probabil incendiul s-a produs în urma unui foc deschis în spații deschise.

În data de 30 iulie a.c., salvatorii din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni, au fost solicitati să intervină la un incendiu de vegetație uscată produs pe raza comunei Borănești. Două echipaje de salvatori cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă     s-au deplasat de urgență la locul solicitării. Au ars vegetație uscată și gunoi menajer pe o suprafață de aproximativ 5000 metri pătrați. Cel mai probabil incendiul s-a produs în urma unui foc deschis în spații deschise.

✔️În data de 31 iulie a.c., salvatorii din cadrul Gărzii de intervenție Țăndărei, au fost solicitati să intervină la un incendiu produs la un autoturism pe DN 2A, popas Chirana. Două echipaje de salvatori cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD s-au deplasat de urgență la locul solicitării. A ars în totalitate compartimentul motor al autoturismului. Nu au existat victime. Cel mai probabil incendiul s-a produs în urma unui scurtcircuit electric.

În data de 31 iulie a.c., salvatorii din cadrul Gărzii de intervenție Țăndărei, au fost solicitati să intervină la un incendiu de vegetație uscată și miriște, produs pe raza orașului Țăndărei.  Trei echipaje de salvatori cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă s-au deplasat de urgență la locul solicitării. Au ars vegetație uscată și miriște pe o suprafață de aproximativ 20 hectare. Cel mai probabil incendiul s-a produs în urma unui foc deschis în spații deschise.

În data de 01 august a.c., salvatorii din cadrul Stației de pompieri Fetești, au fost solicitati să intervină la un incendiu produs la un aparat de aer condiționat amplasat într-un apartament din municipiul Fetești. Două echipaje de salvatori cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă s-au deplasat de urgență la locul solicitării. A fost afectat un dormitor pe o suprafață de aproximativ 20%. Au ars corpuri de mobilier și aparatul de aer condiționat. Din fericire nu au existat victime. Cel mai probabil incendiul s-a produs în urma unui scurtcircuit electric.

În data de 01 august a.c., salvatorii din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni, au fost solicitati să intervină la un incendiu de vegetație uscată, produs pe raza comunei Jilavele. Două echipaje de salvatori cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă s-au deplasat de urgență la locul solicitării. A ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 30 hectare. Cel mai probabil folosirea intenționată a sursei de aprindere, a fost cauza producerii incendiului.

Din fericire, toate aceste incendii au fost stinse de pompierii militari ialomițeni, cu autospecialele de lucru cu apă și spumă din dotarea subunităților, înainte de a fi produse pagube materiale importante ori victime omenești.

*********

Atragem atenția cetățenilor că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condiţiilor legale şi, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Totodată, reamintim faptul că locaţiile suprafeţelor agricole afectate de incendii au fost înaintate către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) şi Garda de Mediu – Comisariatul Judeţean Ialomița, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu.

Potrivit legislației în vigoare, se sancţionează cu amendă de la 2500 lei la 5000 lei „inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora”;

De asemenea, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1001 la 2500 de lei „neanunţarea, prin orice mijloc, a serviciilor de urgenţă, a primarului sau a poliţiei de către persoana care observă un incendiu şi, după caz, neluarea măsurilor, după posibilităţile sale, pentru limitarea şi stingerea acestuia”;

Rugăm cetățenii care dețin terenuri agricole să manifeste responsabilitate în ceea ce privește prevenirea incendiilor de vegetație uscată și miriște deoarece aceste evenimente pot pune în pericol culturile din imediata vecinătate, locuințele oamenilor dar şi vieţile cetăţenilor, participanţi la trafic, pe drumurile naţionale şi judeţene aflate în apropierea lor.

Foarte important!

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” al județului Ialomița solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Compartimentul Informare și Relații Publice ISU Ialomița