Ialomița: Un bărbat ar fi oferit sume de bani unor persoane care practică taximetria, cu scopul de a transporta alegători la secțiile de votare în vederea acordării votului unei formațiuni politice
La nivelul județului Ialomița, procesul de votare a început fără producerea unor incidente deosebite, potrivit informațiilor Centrului de Comunicare Județean Ialomița. Cu toate acestea, au existat mai multe incidente electorale.
Până la ora 11:00, au fost semnalate 14 incidente electorale sau de natură a afecta desfășurarea votului: 4 s-au confirmat, 3 dintre acestea nu s-au confirmat, 7 sunt în curs de verificare.
Cele mai frecvente sesizări au vizat aspecte legate de continuarea campaniei electorale, fotografierea buletinului de vot și fapte de corupere a alegătorilor, care au fost verificate cu celeritate.
Au fost aplicate trei sancțiuni contravenționale, dintre care două pentru continuarea campaniei electorale, una pentru fotografierea buletinului de vot și a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de coruperea alegătorilor.
În jurul orei 10:30, poliția a fost sesizată cu privire la faptul că un bărbat ar fi oferit sume de bani unor persoane care practică taximetria cu scopul de a transporta alegători la secțiile de votare în vederea acordării votului unei formațiuni politice.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de coruperea alegătorilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 386, alin.1 din Codul Penal.
Toate structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne desfășoară activități, în sistem integrat, pentru a asigura exercitarea dreptului la vot în condiții de siguranță și pentru a verifica și sancționa cu celeritate orice semnalare de incident sau încălcare a normelor legale, cu respectarea principiilor care guvernează conduita profesională: legalitate, echidistanță, imparțialitate, disponibilitate și cu prioritatea interesului public.
UPDATE: 9 iunie 2024, ora 14
De la începerea votării, structurile județene ale Ministerului Afacerilor Interne au menținut climatul normal de siguranță și ordine publică și nu au fost înregistrate situații grave care să afecteze procesul electoral.
În județul Ialomița au fost semnalate 21 incidente în legătură cu procesul electoral. Dintre acestea 9 s-au confirmat, 7 nu s-au confirmat, iar 6 sunt în curs de verificare.
Angajații MAI au intervenit operativ în cazul fiecărei sesizări luând măsurile prevăzute de lege atunci când a fost cazul.
Au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale, iar o sesizare a fost declinată către AEP.
Totodată, s-a întocmit un dosar penal pentru o posibilă infracțiune.În jurul orei 10:30, poliția a fost sesizată cu privire la faptul că un bărbat ar fi oferit sume de bani unor persoane care practică taximetria cu scopul de a transporta alegători la secțiile de votare în vederea acordării votului unei formațiuni politice.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de coruperea alegătorilor., faptă prevăzută și pedepsită de art. 386, alin.1 din Codul Penal.
În cadrul acțiunilor desfășurate până la această oră în trafic, au fost verificate 181 de persoane, cu 158 de vehicule, fiind aplicate 33 de sancțiuni contravenționale, nu au fost constatate infracțiuni.
Pentru orele următoare, efectivele MAI își vor concentra misiunile pe menținerea ordinii și siguranței publice, cu precădere în zona secțiilor de votare pentru ca procesul de vot să decurgă fără probleme.
O atenție deosebită va fi acordată soluționării sesizărilor privind fapte contravenționale sau penale care au legătură cu alegerile.
UPDATE: 9 iunie 2024, ora 17
Până la acest moment, au fost primite 23 de sesizări referitoare la posibile încălcări ale legii: 13 s-au confirmat, 8 nu s-au confirmat, iar două sunt în curs de verificare.
În urma sesizărilor au fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale.
Totodată, polițiștii efectuează în prezent cercetări cu privire la săvârșirea a trei posibile infracțiuni, săvârșite de la începerea procesului de vot.
Angajații M.A.I. vor verifica în continuare cu maximă atenție toate sesizările privind producerea unor incidente electorale.
În cadrul acțiunilor desfășurate până la această oră în trafic, au fost verificate peste 230 de persoane cu 224 de vehicule, fiind aplicate 41 de sancțiuni contravenționale, reținute 4 permise de conducere și 3 certificate de înmatriculare. Aceste verificări în trafic vor continua pe parcursul zilei.
Vă reamintesc că pentru a veni în sprijinul alegătorilor care nu dețin documente de identitate valabile, structura de evidență a persoanelor de pe raza județului Ialomița, are program cu publicul inclusiv astăzi. Până la această oră, au fost eliberate acte de identitate pentru 32 persoane.
În ceea ce privește persoanele aflate în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă, Inspectoratul de Poliție Județean Ialomița a dispus măsurile necesare pentru a permite exercitarea dreptului de vot de către cei care îndeplinesc condițiile legale. Până la acest moment 13 persoane reținute sau arestate preventiv, care și-au anunțat intenția de a vota, și-au exercitat dreptul de vot.
Informații pe care trebuie să le cunoașteți:
Aveţi dreptul la vot dacă aveţi 18 ani împliniți și nu v-a fost interzisă exercitarea acestui drept prin hotărâre judecătorească definitivă.
Puteți vota, azi, 9 iunie, între orele 07.00 și 22.00. Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând, în afara sediului Secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot și pot vota până cel mult la ora 23.59.
Codul Penal prevede la Titlul IX, art. 385 – 391 și 393, care sunt faptele care constituie infracţiuni electorale, și care sunt pedepsele prevăzute de lege: împiedicarea exercitării drepturilor electorale, coruperea alegătorilor, frauda la vot, frauda la votul electronic, violarea confidențialității votului, nerespectarea regimului urnei de vot, falsificarea documentelor și evidențelor electorale.
În legătură cu contravențiile legate de procesul alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European și pentru autoritățile administrației publice locale, desfășurate la data de 9 iunie 2024, se va aplica regimul sancționator prevăzut de Legea nr. 115/2015, pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali.
Astfel, se sancționează: refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi, persoanele care consumă sau comercializează băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului de vot, persoanele care continuă propaganda electorală după încheierea campaniei electorale sau sfătuiesc alegătorii la sediul secțiilor de votare sau în împrejurimi să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, precum și fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot.
Sesizați orice încălcare a legii electorale la 112!
CENTRUL DE COMUNICARE JUDEȚEAN IALOMIȚA