comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ialomița: Transporturi ilegale de pește

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
07/05/2015 | Lege si Ordine

Braconajul piscicol pe agenda poliţiştilor ialomiţeni

Pentru prevenirea şi combaterea faptelor de braconaj piscicol, îndreptate împotriva habitatelor piscicole naturale, a transportului şi comercializării ilegale a produselor şi subproduselor din peşte, poliţiştii ialomiţeni au intensificat activităţile specifice pentru asigurarea respectării legalităţii în acest sector de activitate.

Poliţiştii acţionează pentru apărarea patrimoniului piscicol naţional şi a integrităţii acestuia, combaterea faptelor ilegale asociate din pescuitul ilegal circulaţia, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea produselor piscicole, precum şi asigurarea unor condiţii de piaţa corecte prin eliminarea produselor de provenienţa ilicită şi protejarea mediului înconjurător pe raza judeţului Ialomiţa.

În principal, activităţile ilegale în acest domeniu se referă la pescuitul ilegal în perioada de prohibiţie, folosirea de unelte interzise (setci, plase monofilament, dispozitive electrice pentru pescuit etc.), precum şi transportul şi comercializarea ilegală a peştelui şi subproduselor din peşte.

Exemplificăm: 

Doi bărbaţi de 30 şi 33 de ani, din judeţul Constanţa, respectiv municipiul Feteşti au fost depistaţi de poliţiştii Secţiei Rurale Stelnica şi Postului de Poliţie Transporturi Navale Feteşti,  în timp ce transportau cu un autoturism doi peşti din specia păstrugă.

Exemplarele, în lungime de 110 cm şi 125 cm, au fost măsurate, cântărite, cipate şi redate mediului acvatic de reprezentanţii ANPA Bucureşti şi Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Protecţia Mediului Bucureşti.

Pe raza comunei Munteni Buzău, poliţiştii au depistat un bărbat de 43 de ani, din oraşul Căzăneşti în timp ce transporta cu un autoturism aproximativ 77 de kg peşte din specia caras în vederea comercializării.

Având în vedere faptul că cel în cauză nu a putut prezenta certificat sanitar veterinar sau declaraţia de conformitate pentru peştele transportat, repezentanţii C.S.V.S.A. Reviga au confiscat şi denaturat chimic întreaga cantitate.


Poliţiştii Secţiei Rurale Stelnica au depistat un bărbat de 39 de ani, din muncipiul Feteşti în timp ce transporta peşte din specia mreană şi fitofag fără a deţine documente de provenienţă.

Peştele a fost confiscat şi predat unei unităţi de specialitate în vederea valorificării.


Un tânăr de 28 de ani din comuna Făcăeni a fost depistat de poliţişti pe raza localităţii de domiciliu având asupra sa peşte din specia mreană pe care l-a pescuit în apele Braţului Borcea.

Peştele a fost confiscat şi predat unei unităţi de specialitate în vederea valorificării.

În toate cazurile poliţiştii au întocmit dosare penale pentru săvârşirea de infracţiuni prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 23/2008, privind pescuitul şi acvacultura.

Comunicat de presă: IPJ Ialomița