Ialomița: TehniCOOL, un proiect prin care elevii din învățământul profesional și tehnic pot face practică în mediul real și pot fi angajați
Miercuri, 23 septembrie, s-a încheiat proiectul cu finanțare europeană TehniCOOL – Îmbunătățirea accesului la activități de învățare în mediul de muncă real pentru elevii învățământului profesional și tehnic din județul Ialomița.
„Proiectul a avut o perioadă de implementare de 24 de luni, din septembrie 2018 și până astăzi. Noi spunem că ne-am atins obiectivele, chiar dacă nu toate activitățile au fost derulate și asta deoarece am fost constrânși de pandemie și nu am reușit să desfășurăm mobilitățile. Peste 90% dintre elevii cuprinși în grupul țintă au obținut certificate de calificare, iar peste 50% sunt angajați pe piața muncii. Totodată, ne bucurăm că ni s-a aprobat continuarea acestui proiect, cu TehniCOOL2”, a declarat Steluța Mitrea, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Ialomița.
Obiectivul acestui proiect a constat în creșterea cu 333 a numărului de elevi din învățământul tehnic și profesional din județul Ialomița care participă la programe de învățare la un potențial loc de muncă și facilitarea angajării pentru 167 de absolvenți participanți la proiect, cu accent pe sectoarele economice cu potențial competitiv.
Parteneriatul proiectului este format din Inspectoratul Școlar Ialomița în calitate de lider și partenerii SC Intratest SA și Asociația Arte 21 – Poveștile lumii din București. Valoarea proiectului a fost de peste 2,1 milioane de lei.
„Vreau să mulțumesc Inspectoratului Școlar, cu care am colaborat foarte bine. Proiectul a constat în derularea stagiilor de practică în mediu de lucru real pentru 333 de copii care au provenit din Liceul Mihai Eminescu, Al. Ioan Cuza și Înălțarea Domnului din Slobozia, Liceul Tehnologic Urziceni și Școala Profesională Reviga. Copiii au fost și consiliați profesional, au fost înființate cinci firme de exercițiu, de către Intratest, iar noi, Asociația Arte21, am derulat un program de voluntariat împreună cu copiii, i-am inițiat în ideea de voluntariat, având și o serie de activități în acest domeniu. Din păcate, nu am reușit să desfășurăm stagiile de practică externe, din cauza pandemiei. Urma să avem stagii externe în Italia. Eu spun că indicatorii au fost atinși, chiar în aceste condiții grele, și sperăm ca în TehniCOOL2 lucrurile să fie altfel. Adaug faptul că Inspectoratul Școlar a creat o platformă online de corelare a pieței muncii cu învățământul profesional și tehnic, iar în cadrul TehniCOOL2 aceasta se va dezvolta și va avea mai multe funcționalități, având în vedere faptul că învățământul se transformă și se va duce foarte mult în mediul online”, a declarat Iolanda Chioaru, reprezentant Asociația Arte 21.
Și reprezentanții Intratest au mulțumit Inspectoratului Școlar Ialomița, fără de care nu și-ar fi putut atinge obiectivele în cadrul acestui proiect, adăugând faptul că elevii au fost orientați spre profesiile pe care vor să le urmeze.
„Am avut o colaborare foarte bună cu IȘJ Ialomița. Prin prisma lor, atât cu profesorii cât și cu elevii am reușit să evaluăm cea mai mare parte a grupului țintă, respectiv Liceul Mihai Eminescu, Al. Ioan Cuza, Înălțarea Domnului din Slobozia și Școala Profesională Reviga. Din păcate, nu am putut ajunge și la elevii de la Urziceni, din cauza pandemiei, dar am încercat pe platformă, am creat un grup, însă ne-a fost foarte greu să nu fim față în față cu copiii. Copiilor evaluați le-am făcut niște profile, am reușit și partea practică să o atingem și suntem convinși că la final fiecare a plecat mai bogat, ca să spun așa, cu anumite informații despre dezvoltarea personală a lui. Am încercat să îi orientăm spre profesia pe care urmează în viață să o îmbrățișeze”, a spus și reprezentantul Intratest SA.
Copiii din grupul țintă au fost calificați în principal în meseriile de mecanic auto, estetică, în domeniul economic, dar și diverse alte tipuri de servicii.
În următorul proiect vor fi angrenați 181 de elevi din alte unități de învățământ, mai ales din zona Fetești, Bordușani, Slobozia și Urziceni, ba chiar și elevi de la Școala Postliceală Sanitară.