Ialomița: Suspiciune de pestă porcină africană și în Buești. Un asistent veterinar a răspândit boala.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează toți crescătorii de porcine că în data de 15.05.2019, L.S.V.S.A. Ialomița a emis B.A. nr. 11260 , prin care se suspicionează pesta porcină africană într-o exploatație nonprofesională, de pe raza localității Buești.
În vederea confirmării/infirmării bolii, probele virusologice au fost expediate, în data de 16.05.2019, către I.D.S.A. București.
Acest posibil nou focar de pestă porcină africană este în strânsă legătură cu focarul de boală, confirmat în data de 09.05.2019, pe raza localității Andrășești.
Astfel, în urma anchetei epidemiologice efectuate a reieșit faptul că doi asistenți veterinari, fără drept de practică, au efectuat tratament medicamentos la porcina infectată din localitatea Andrășești, utilizând instrumentar nesterilizat și vizitând ulterior mai multe exploatații de pe raza localității Buești, unde au efectuat tratamente la diferite specii de animale, inclusiv porcine. Precizăm că nici proprietarul porcinei bolnave și nici cei doi asistenți nu au notificat medicul veterinar de liberă practică cu privire la existența acestui caz de boală.
În vederea prevenirii răspândirii bolii, au fost identificate, pe raza localității Buești, un număr de patru exploatații de contact, în care existau 16 porcine.
A fost dispusă măsura uciderii la suspiciune a celor 16 porcine, urmată de prelevarea de probe specifice, iar în urma testelor efectuate s-a confirmat faptul că boala a fost introdusă în una din exploatațiile din Buești de către unul din asistenții veterinari, care nu a respectat regulile minime de biosecuritate.
Acest fapt demonstrează încă o dată importanța și rolul medicului veterinar în prevenirea și combaterea pestei porcine africane și pe de altă parte confirmă faptul că difuzarea bolii are la bază, de cele mai multe ori, lipsa de responsabilitate și inconștiența unor crescători de porcine și a unor persoane neautorizate pentru efectuarea tratamentelor și intervențiilor chirurgicale asupra animalelor, care nu respectă niciuna din măsurile elementare stabilite pentru prevenirea apariției unor noi focare de boală.
Reamintim tuturor crescătorilor de porcine obligativitatea notificării imediate a medicului veterinar în cazul în care sunt observate modificări în starea de sănătate la animalele din gospodărie.
Principalele semne clinice care pot fi atribuite pestei porcine africane sunt următoarele: febră ridicată, abatere, lipsa poftei de mâncare, roșeață pe piele (vizibilă doar la porcii cu pielea deschisă la culoare), extremitățile urechilor, coada, partea ventrală a pieptului sau abdomenului, cianoză, diaree (uneori cu sânge) și avort.