comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ialomița: Spitalul Județean de Urgență nu a reușit să cheltuiască aproape 3 milioane lei de la Casa de Asigurări

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
05/10/2017 | Locale Ialomita

Spitalul Județean de Urgență din Slobozia este de ceva timp în incapacitate de a cheltui banii din contractul încheiat cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

Săptămâna trecută, bugetul spitalului a fost rectificat, iar veniturile din contractele încheiate cu Casa de Asigurari de Sănătate au fost diminuate cu suma de 2.941.000 lei. Adică acești bani nu mai intră în bugetul spitalului, pentru că unitatea nu a reușit să aibă mai mulți pacienți, să facă atâtea internări pe cât se angajaseră în contract.

De asemenea, cheltuielile de personal au fost diminuate cu suma de 1.030.000 lei. Motivul, potrivit reprezentanților spitalului, ar fi acela că situația financiară actuală nu a permis acordarea tichetelor de masă așa cum s-a prevăzut la întocmirea bugetului inițial.

„Suma pe care SJU Slobozia o are de achitat în dosarul Uzea Maria Raisa și nerealizarea valorii de contract în ceea ce privește serviciile medicale spitalicești contractate sunt principalele cauze care nu au făcut posibilă acordarea tichetelor de masă”, precizează reprezentanții spitalului.

Cum justifică șefa Spitalului, Marian Iancu, aceste nerealizări?

mariana iancu
Mariana Iancu

„Nu au fost realizate veniturile contractate cu Casa de Sănătate la nivelul anului. Și lunar sau trimestrial se face o analiză a serviciilor și se diminuează contractul cu Casa. Nerealizarea vine din mai multe motive. Principalul motiv este lipsa medicilor și am simțit-o încă de la începutul anului. Ulterior, vreau să vă spun că la momentul ăsta numărul medicilor care au venit în Spitalul Slobozia este de 20, iar 2 au plecat. Eu zic că este un procent destul de bun.

Începând cu luna iulie, serviciile încep să fie la nivelul contractului cu Casa, ba chiar pot să vă spun că luna aceasta îl vom realiza și vă rog să luați în calcul și alți factori. Au fost lunile de vară, în care oamenii au fost în concediu, în care medicii au fost în concediu, în care copiii au fost în vacanță, iar pediatri au simțit din plin acest lucru…

După aceea, faptul că ne aflăm la câteva sute de kilometri de București, faptul că ne aflăm aproape de Spitalul Județean Constanța, faptul că suferim foarte mult la partea hotelieră, iar pacienții în ziua de azi au de unde alege… Probabil și ăsta este unul dintre motive pentru care nu realizăm aceste servicii.

Trebuie spus că acest contract cu Casa nu ține neapărat numai de numărul pacienților, de DRG și internări, ține și de complexitatea unui diagnostic, a unei intervenții chirurgicale. Și am primit în dotare aparatură care ne ajută, am adus medici pe urologie și dermatologie (…). Cred eu că vom reuși să ne creștem contractul cu Casa de anul viitor. (…)

Din luna octombrie vom avea și linie de gardă pe ortopedie, ceea ce este extraordinar. Am menținut totodată garda a doua la chirurgie (…) În normalitate vom intra când vom avea… în primul rând condiții hoteliere care să ne permită să stăm cu fruntea sus în fața pacienților. Iar acest lucru nu îl putem realiza de pe o zi pe alta. Și din câte știți, sunt niște proiecte foarte mari și foarte bune.

Am trecut printr-o acreditare, la acest moment așteptăm planul de conformitate. Am trecut destul de bine, lucrurile s-au schimbat. Să nu uităm că am plătit 2 milioane de lei pentru malpraxis și mai avem 800.000, sumă pe care o vom achita în octombrie sau noiembrie.

Anul ăsta chiar a fost un an foarte greu. Am luat un endoscop, un colonoscop nou, nu mai puteam să funcționăm cu aparate vechi, avem CT-ul, trebuie amenajat spațiul pentru că vom primi un CT nou. (…) În trei patru ani, dacă vom fi sănătoși, vom avea un spital foarte modern. (…) Să știți că oamenii încep să aibă încredere în Spitalul Județean”, declara managerul Spitalului, Mariana Iancu, în cadrul ședinței Consiliului Județean, susținută vineri, 29 septembrie.

Spitalul are un număr de 510 paturi – 451 de paturi în contract cu CAS Ialomița, 23 paturi pentru cronici și 36 paturi de terapie intensivă.