Ialomița: Spitalul Județean de Urgență din Slobozia a fost reîncadrat în categoria a III-a, acreditat cu rezerve
Spitalul Județean de Urgență Slobozia a fost reîncadrat din categoria a V-a, în categoria III-a, acreditat cu rezerve, prin ordin al Președintelui Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate.
Începând cu anul 2016, spitalul, care este în subordinea Consiliului Județean Ialomița, a intrat într-un amplu proces de modernizare. Astfel, în perioada 2016-2019, finanțarea din bugetul Consiliului Județean Ialomița pentru activitatea spitalului s-a dublat, ajungând de la 8.303.090 lei la 17.352.680 lei, ceea ce a permis, practic, începerea procesului de modernizare.
Acesta a vizat, în principal, îmbunătățirea condițiilor de cazare, dotarea cu aparatură performantă, achiziționarea de medicamente necesare pentru tratarea unor afecțiuni și materialele sanitare necesare, atragerea de medici cu diferite specializări, precum și alte îmbunătățiri.
”Este un salt calitativ semnificativ pe care spitalul îl face într-o perioadă scurtă de timp, de când am început modernizarea lui. Când am ajuns președintele Consiliului Județean am știut că fără bani mai mulți alocați spitalului, nimic nu se va putea schimba. Am dublat, astfel, alocările din bugetul Consiliului Județean către bugetul unității spitalicești. În doar trei ani am transferat 17 milioane lei, comparativ cu perioada 2010-2015 când spitalul a primit doar 8 milioane lei. Rezultatele se văd și au fost recunoscute prin această acreditare”, a declarat Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița.
Pe lângă acest proces de modernizare început din banii alocați suplimentar de către Consiliul Județean, în următoarea perioadă, Spitalul Județean de Urgență Slobozia va implementa 6 proiecte mari de investiții, cu o valoare de peste 30 de milioane de euro (160.699.390,52 lei), care vor îmbunătăți simțitor viața pacienților din Ialomița.
”Modernizările vor continua. Acesta este angajamentul meu! În perioada următoare avem investiții de peste 30 milioane de euro (130 milioane lei) pentru 6 mari proiecte finanțate din bani europeni și din bugetul național, pe care i-am atras în ultimii ani. O felicit pe doamna manager, Mariana Iancu, pentru această realizare și îi doresc să facă în continuare treabă bună cu spitalul județean, pentru că pentru mine acesta este și va rămâne o prioritate. Felicitări întregii echipe a spitalului județean!”, a mai spus președintele Victor Moraru.
Consiliul Județean Ialomița are în derulare șase proiecte majore de investiții pentru modernizarea Spitalului Județean de Urgență Slobozia, cu o valoare de peste 30 de milioane de euro (160.699.390,52 lei).
- Modernizarea Ambulatoriului Spitalului de Urgență Slobozia cu bani europeni, în valoare de 17.490.007,08 lei, cerere de finanțare acceptată recent;
- În luna martie 2019, a fost semnat contractul de finanțare pentru modernizarea, extinderea și dotarea Unității de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ialomița în valoare de 7.472.765,74 lei;
- Construirea blocului operator din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia în valoare de 63.843.065,03 lei;
- Modernizarea și dotarea incintei clădirii Spitalului Județean de Urgență Slobozia în valoare de 60.798.165,22 lei;
- Îmbunătățirea accesului populației din județele Prahova și Ialomița la servicii medicale de urgență în valoare de 3.831.740,01 lei;
- Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația județului Ialomița în valoare de 7.263.647,44 lei.
În cadrul unei conferințe de presă, susținută vineri, 4 octombrie, managerul Mariana Iancu afirma că procesul de acreditare a fost unul foarte greu, dar rezultatele sunt extraordinare.
„S-a muncit foarte mult, dar finalul ne-a dat o satisfacție. Suntem un spital județean și putem spune că la momentul actual serviciile noastre medicale dau pacienților încredere și siguranță”.
De asemenea, coordonatorul echipei care s-a ocupat de rezolvarea problemelor pentru ca acreditarea să nu reprezinte o problemă, Florentina Nae, a admis că procesul a fost unul dificil, în care echipa de medici, biologi, farmaciști, asistenți medicali, infirmieri, brancardieri, îngrijitori de curățenie, echipa administrativă a spitalului, managementul, dar și echipa Consiliului Județean, a fost implicată, astfel încât să fie validați indicatorii de calitate la care au fost evaluați.
„Acreditarea este un amplu proces, în care sunt evaluați nu numai indicatorii pe activitatea medicală, ci și indicatorii economico-financiari și complexitatea actului medical pe care spitalul acesta îl oferă și care nu sunt puțini la număr, sunt peste 1.800 de indicatori. (…) Am reușit să ne conformăm la 74% dintre acești indicatori. Bineînțeles că avem încă multe sectoare de îmbunătățit, dar și în activitatea noastră. Pentru noi, ca organizație, este o mândrie. Toată această activitate este centrată pe pacient, pe nevoile acestuia (…)”, a declarat Florentina Nae, directorul de îngrijiri.
Mariana Iancu spunea că spitalul a fost acreditat cu rezerve în principal din cauza structurii acestuia, care nu mai corespunde noilor ordine, existând un plan de conformare, cu termen 24 de luni, plan care presupune câteva modificări în structura unor secții, compartimente.
Practic, în acest timp, nu se vor putea îndeplini cerințele, însă va trebui să înceapă aplicarea proiectelor, care va schimba situația. Un alt punct minus a fost referitor la numărul de medici, insuficient pe anumite secții. Puncte în plus au fost date, printre altele, pentru unitatea de transfuzii, parte a secției de reanimare, și laborator.
„Faptul că am fost acreditați cu rezerve nu ne face să ne oprim aici, ci trebuie să continuăm. Echipa este formată și sper ca să lichidăm acele minusuri care au rămas și să ajungem poate la 85 – 90% dintre parametri, iar pacienții să simtă această îmbunătățire a actului medical”, a adăugat și directorul medical al spitalului, Victor Baciu, șeful secției ATI.
Mai trebuie spus că, în general, se văd schimbări în bine. De exemplu, în Ambulatoriu, la parter, au fost desființate cele două chioșcuri, iar intrarea în clădire are un aspect curat.
La ora actuală mai există un magazin la etajul 1 al spitalului, urmând ca în viitor să se amenajeze într-o clădire astfel de spații comerciale, iar în noul proiect cu blocul alimentar este prevăzut un astfel de spațiu, dar va mai dura.
„Consimțământ” împotriva șpăgii din spital
Tot în cadrul conferinței, managerul spitalului a făcut o declarație oarecum neașteptată, în contextul în care în presă au apărut rezultatele unui sondaj legat de mita din spitale, în care și Slobozia apărea ca fiind printre unitățile sanitare în care această meteahnă nu a dispărut.
Mariana Iancu a spus că în curând spitalul va elabora un document, un „consimțământ”, care va fi semnat atât de medic cât și de pacient. Mai precis, că medicul nu va primi, iar pacientul nu va da șpagă în acest spital. În caz contrar, pacientul va fi „externat forțat” și nu va mai fi primit în spital…iar medicul va fi sancționat. Cât de utilă va fi această măsură, vom vedea. Însă, înainte de toate, gândiți-vă că salariile medicilor au crescut, un medic primar, șef secție, primind peste 11.000 lei lunar salariu net, plus aproximativ 7.000 lei din gărzi, în funcție de numărul de gărzi efectuat.