Ialomița: Șapte licee cu promovabilitate zero la examenul de bacalaureat
55,28% este procentul de promovare la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie – iulie, în județul Ialomița, rezultat cumulat atât de la elevii din promoția curentă cât și de la cea anterioară.
La această sesiune s-au înscris 2.092 candidați, însă s-au prezentat la examen 1.950, dintre care au promovat 1.078, respectiv 55,28%.
Un număr de 315 candidați au obținut medii între 6 și 6.99, 329 de candidați au obținut medii între 7 și 7.99, 292 candidați au obținut medii între 8 și 8.99 și 142 medii între 9 și 9.99. Niciun elev nu a reușit să obțină media 10 .
Dacă ar fi să luăm în calcul doar rezultatul obținut de elevii care au terminat clasa a XII-a în acest an, putem spune că, dintre cei 1.533 de elevi prezenți la examen, au reușit 983, adică 64,12% , rezultat mulțumitor pentru reprezentanții Inspectoratului Școlar.
Din promoția anterioară s-au înscris 460 de elevi, dar s-au prezentat la examen 417. Dintre aceștia, doar 95 (22.78%) au reușit să obțină media de promovare. Deși promoția anterioară a „tras în jos” procentul final de la bacalaureat, totuși candidații din promoția anterioară au reușit să promoveze într-un număr aproape dublu față de anul trecut.
Potrivit inspectorului școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Ialomița, Otilia Dumitru, rezultatul este unul mai bun față de anii anteriori, semn că a reușit „să urnească un pic o situație care era încrâncenată, atât în rândul cadrelor didactice cât și al elevilor și părinților”.
„Poate că tot ceea ce am demarat la începutul anului școlar a fost bun și am reușit să ne așezăm pe un drum care, zic eu, este spre bine”, a fost de părere Otilia Dumitru.
Cea mai mare rată de promovare a fost obținută la Colegiul Naţional „Grigore Moisil” Urziceni – 94.41 %, fiind urmat de Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” Slobozia -93.17%, Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur” Slobozia – 83.33%, Liceul Teoretic „Carol I” Feteşti – 82.22%, Liceul de Arte „Ionel Perlea” Slobozia – 79.17%, Liceul Teoretic „Paul Georgescu” Ţăndărei – 72.22%, Liceul Pedagogic „Matei Basarab” Slobozia – 71.34%, iar la o distanță apreciabilă de Liceul Tehnologic „Al.I.Cuza” Slobozia – 45.74%, Liceul Tehnologic Căzăneşti – 40.00%, Liceul Tehnologic „Sf. Ecaterina” Urziceni – 32.79%, Liceul Tehnologic Construcţii Căi Ferate Feteşti – 29.55%, Liceul Tehnologic Industrie Alimentară Feteşti – 18.79%, Liceul Tehnologic Urziceni – 16.07%, Liceul Tehnologic Ţăndărei – 15.58%, Liceul Tehnologic Fierbinţi – 12.77% și Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” Slobozia – 7.52%.
Șapte licee tehnologice se află, însă, pe „lista neagră”, cu niciun elev promovat: Liceul Tehnologic „I. Zossima” Armăşeşti – 00% (55 înscriși, 20 de elevi prezenți, 20 respinși) , Liceul Tehnologic Făcăeni – 00% (3 prezenți, 3 respinși), Liceul Tehnologic „Areta Teodorescu” Griviţa – 00% (5 prezenți, 5 respinși), Liceul Tehnologic M. Kogălniceanu – 00% (6 înscriși, 4 prezenți, 4 respinși), Liceul Tehnologic Scânteia – 00% (1 înscris,1 respins), Liceul Tehnologic „Înălţarea Domnului” Slobozia – 00% (12 înscriși, 12 prezenți, 12 respinși) și Liceul Tehnologic Borduşani – 00% (1 înscris, dar care nu s-a prezentat).
Referitor la liceele cu rata de promovare zero, inspectorul școlar general susține că șase dintre ele vor deveni școli profesionale începând din toamna acestui an, fiind convinsă că înființarea acestor licee în mediul rural a fost o greșeală.
Așadar, luni, între orele 12 și 16.00, candidații nemulțumiți de notele obținute au putut depune contestații, iar între 15 și 19 iulie se vor face înscrierile la bacalaureat, sesiunea a II-a, pentru elevii care au picat examenul din sesiunea iunie-iulie.
De asemenea, în ziua de 13 august, elevii care nu au putut participa la această sesiune a bacalaureatului din cauza corigențelor se vor putea înscrie la bacalaureatul din toamnă dacă vor reuși să obțină note de trecere la materiile la care au probleme.
„Avem 774 de elevi corigenți, iar 304 care au declarat că nu vor participa la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului. Cei 774, dacă vor promova, se vor putea înscrie la examenul din toamnă în ziua de 13 august, singura zi în care pot face acest lucru. Marea majoritate a elevilor corigenți provin din liceele tehnologice. Îngrijorător este că nu au competențele date, iar 70 dintre elevi nici măcar nu s-au înscris pentru a da aceste competențe”, adăuga Otilia Dumitru.
În condițiile în care numărul elevilor corigenți este dublu față de cel de anul trecut, reprezentanții inspectoratului școlar sunt nevoiți să ia măsuri în următoarea perioadă, vizați fiind elevii din clasa a XI-a, pentru a-i determina cumva să participe activ la orele de curs și a-i convinge să nu abandoneze școala.
Adăugăm, totodată, faptul că la această sesiune a bacalaureatului a existat un singur candidat exclus din examen, la Fetești, după ce a fost prins copiind în timpul probei la biologie.
„Le mulțumesc tuturor colegilor mei, pentru efortul depus în această perioadă, pentru că au rezistat, pentru că au fost vigilenți și chiar dacă unii dintre ei au fost înjurați de unii elevi pentru că nu au fost lăsați să copieze, au trecut cu bine peste aceste momente”, a încheiat inspectorul general.
Mai precizăm și faptul că județul Ialomița a fost desemnat centru zonal de contestații, ceea ce înseamnă că aici se vor primi lucrările spre recorectare din alte județe. Rezultatele finale după contestații vor fi afișate pe data de 12 iulie.