Ialomița: Restricții în 41 de localități la transportul de porci și carne de porc, în preajma sărbătorilor de iarnă…
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa, în scopul prevenirii unor episoade de îmbolnăvire a populaţiei cu Trichinella spiralis (Trichineloză), aduce la cunoştinţa consumatorilor următoarele:
– consumul de carne de porc, fără a fi verificată în sensul infestării cu Trichinella spiralis, reprezintă un risc pentru sănătatea consumatorului;
– la om, parazitul menţionat produce îmbolnăviri grave, ce duc la spitalizare şi la o medicaţie costisitoare;
– consumatorii nu trebuie să îşi procure carnea, indiferent de specie, din surse dubioase, din unităţi neautorizate pentru comercializarea cărnii şi a preparatelor din carne sau din tăieri clandestine;
Totodată dorim să atenţionăm populaţia cu privire la necesitatea efectuării examenului trichineloscopic pentru carnea obținută de la porcii crescuți și sacrificați în gospodăriile proprii, inclusiv pentru carnea rezultată în urma sacrificărilor ce au avut loc în perioada evoluției focarelor de Pestă Porcină Africană, care a fost păstrată în congelatoare în vederea consumării în perioada sărbătorilor de iarnă.
În perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă 03.12 – 24.12.2018, vor fi dispuse măsuri privind intensificarea controalelor sanitare veterinare în vederea verificării modului în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare în toate târgurile, piețe agroalimentare, abatoare, unități de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și în unitățile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unități de alimentație publică, pizzerii, cantine, unități tip cattering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unități de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare, etc).
La nivelul D.S.V.S.A. Ialomița, C.S.V.S.A.O. Slobozia, Urziceni, Fetești, Țăndărei, în perioadele 03.12 – 24.12.2019 și 27.12.2019 – 07.01.2020, va fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, fiind afișat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon la care consumatorul poate sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.
Examenul pentru identificarea Trichinella spp. în carnea de porc se poate efectua la nivelul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale din localitățile Slobozia, Urziceni, Țăndărei și Fetești, contra cost, la prețul de 23,8 lei, cât și la nivelul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare de Asistență din mediul rural.
Având în vedere dinamica evoluției pestei porcine africane și în contextul debutului sezonului rece, în care sacrificarea tradițională a suinelor din gospodării cunoaște o creștere semnificativă, D.S.V.S.A. Ialomița informează toți crescătorii de porcine, din exploatațiile nonprofesionale, cu privire la necesitatea respectării următoarelor măsuri:
În cazul în care proprietarul de animale constată:
- înainte de sacrificare, apariția unor modificări a stării de sănătate a animalului (inapetență, febră, înroșirea pielii ce devine apoi cianotică, arcuirea spatelui, mers greoi, vomă sanguinolentă, diareea abundent sanguinolentă, etc.),
- după sacrificarea animalului, existența unor modificări ale organelor interne și anume: splina mult mărită de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii (la nivelul limfonodurilor, seroaselor), acumulări de lichide în cavități, etc.,
se va anunța imediat medicul veterinar de liberă practică împuternicit.
Ținând cont de faptul că, la momentul actual, pe teritoriul județului Ialomița sunt active un număr de 17 focare de pestă porcină africană, informăm toți proprietarii și crescătorii de suine că următoarele localități, de pe teritoriul județului, sunt incluse în zonele de restricții, respectiv zonă de protecție (3 km în jurul focarului) și zonă de supraveghere (10 km în jurul focarului): Grecii de Jos, Fierbinții de Sus, Fierbinții de Jos, Fierbinți Târg, Maia, Rădulești, Răsâmnicea, Dridu, Dridu Snagov, Moldoveni, Adâncata, Patru Frați, Movilița, Gheorghe Doja, Crunți, Amara, Stejaru, Fundata, Perieți, Misleanu, Păltinișu, Ciulnița, Ivănești, Poiana, Ghimpați, Buești, Andrășești, Orboești, Bucu, Gheorghe Lazăr, Ograda, Frățilești, Săveni, Sudiți, Gura Văii, Cosâmbești, Gimbășani, Mărculești, Municipiul Slobozia, Bora, Slobozia Nouă.
În toate aceste localități este interzisă circulația porcilor (scoaterea acestora din exploatații sau introducerea altor porcine în exploatațiile existente), precum și scoaterea de carne de porc, preparate din carne de porc, produse din carne de porc și orice alte produse care conțin astfel de carne.
De asemenea D.S.V.S.A. Ialomița informează toți crescătorii de suine că, în data de 08.11.2019, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 902, Ordinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, nr. 538/04.11.2019, pentru stabilirea dimensiunilor și a tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României.
Astfel, începând cu data de 08.11.2019, numărul maxim de porcine ce pot fi crescute într-o exploatație nonprofesională, deținută de persoane fizice neînregistrate la Oficiul Registrului Comerţului, este de 5 animale.
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa transmite Sărbători Fericite, cu liniștite, tuturor consumatorilor din județul Ialomița.
La Mulți Ani!