Ialomița: Primul tronson modernizat din drumul județean DJ201 a fost recepționat
Astăzi, 25 august, a fost recepționat primul tronson modernizat din drumul județean 201 (DN 2 Coșereni – Axintele – Orezu).
În martie 2021, Consiliul Județean Ialomița semna contractul de execuție lucrări pentru obiectivul de investiții: „Modernizare drum județean DJ 201: tronson I DN 2 Coșereni- Axintele-Orezu, km 0+000-km 35+400”.
În urma licitației publice, contractul, în valoare de 34.708.108,11 lei (fără TVA), a fost atribuit firmei SC OYL COMPANY HOLDING AG SRL.
Traseul parcurge teritoriul administrativ al județului Ialomița din vest către est și are ca punct de plecare intersecția cu DN2, în comuna Coșereni, la km 0+000. Drumul traversează comunele Borănești, Bărcănești, Axintele, iar punctul final este km 35+400, pe teritoriul administrativ al comunei Ciochina.
„În urmă cu un an și jumătate cred, când semnam contractul de execuție, spuneam că vom avea cam într-un an de zile un drum practicabil, o centură la ceea ce înseamnă DN2A, care își va dovedi în timp utilitatea. Vorbea domnul primar Grigore (Axintele) la vremea respectivă despre cei 7.000 – 10.000 de oameni care sunt de la Coșereni, Borănești, Bărcănești și Axintele care sunt beneficiarii acestei investiții. Dincolo de faptul că infrastructura de pe DJ 201 de la Borănești la Axintele avea un mare grad de deterioare, fiind aproape imposibil să mai circuli cu mașina, decât cu maxim 20 – 25 de kilometri la oră, de aici încolo nu mai exista asfalt. Și ușor, ușor, din drumul județean, care avea o lățime de 10,5 metri ajunsese o potecuță de 4 metri, un drum de cele mai multe ori impracticabil, plin de noroi, de adâncituri făcute de utilajele agricultorilor din zonă. Astăzi ați venit pe acest drum, ați văzut cum arată. Recepționăm astăzi cred că cea mai importantă investiție, cel mai lung drum din Ialomița, după ce se vor termina și celelalte două tronsoane. Vreau să-l felicit și pe constructor, care a lucrat, din punctul meu de vedere, exemplar. Fiind unul dintre cei mai buni constructori din România, aveam garanția că acest lucru se va întâmpla așa. Investiția a fost una foarte mare, finanțată prin PNDL, program susținut de Guvernul României”, a declarat Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița.
Lucrările realizate au vizat: modernizarea părții carosabile; trotuare cu o lungime totală de 14.300 m; 258 podețe; 19 stații de autobuz; 873 accese la proprietăți; amenajarea drumurilor laterale neclasificate, cu care se intersectează sectoarele de drum județean, pe o lungime variabilă, până la limita cadastrală; 71.919 m.l. șanțuri de pământ; ziduri de sprijin din beton armat, pentru asigurarea stabilității talazului existent.
„Mai mult de 35 de km de drum au fost modernizați prin acest proiect finanțat prin PNDL. Aproape 85 milioane de lei a fost valoarea totală a proiectului, din care aproximativ 4 milioane de lei a reprezentat contribuția proprie a Consiliului Județean Ialomița. Mai mult de 250 de podețe, accese la proprietăți, șanțuri, rigole, infrastructura pentru canalizarea apei și multe altele au fost realizate. Practic, drumul este complet pentru a rezista mai mult de 10 ani de acum încolo. Mă bucur că am ajuns într-un timp relativ scurt să încheiem acest proiect, mai ales că ne-am confruntat cu o serie de probleme cauzate de creșterea prețurilor. Știți că suntem într-o perioadă de criză, foarte multe materii prime s-au scumpit, la fel și combustiblii. Deci a fost un efort conjugat și din partea constructorului și din partea proiectanților și a Consiliului Județean să ajungem în situația de astăzi. (…) Mai este în construcție o mică porțiune care face joncțiunea cu DJ 201 B la Orezu (Ciochina) și cred că în maxim două luni va fi practicabilă în condiții de siguranță rutieră”, a adăugat Alexandru Potor, administratorul public al județului Ialomița.
Cei 35,400 km vor contribui semnificativ la sporirea capacității portante a drumurilor, creșterea mobilității locuitorilor din zonă, creșterea vitezei medii de deplasare și, implicit, reducerea timpului de deplasare pe tronsonul de drum modernizat, reducerea costului de întreținere pentru mijloacele de transport, reducerea riscului de producere a accidentelor, reducerea consumului de combustibil.
Proiectul a fost finanțat din Programul Național de Dezvoltare Locală și bugetul județului Ialomița și a fost realizat în 18 luni.
„Eu mă bucur că și de această dată Consiliul Județean Ialomița demonstrează că acolo unde există seriozitate, competență, atât din partea echipei Consiliului Județean, cât și a constructorului nu se întâmplă decât lucruri bune, indiferent de sursa de finanțare, fonduri naționale, dar și cu resurse serioase puse la bătaie și de CJ, astfel încât, până la urmă, autoritățile locale și cetățenii care locuiesc în această zonă să beneficieze de o creștere a calității vieții în mod vizibil. Încă o dată demonstrăm că atunci când ne propunem un proiect îl ducem la bun sfârșit”, a subliniat și Cătălin Grigore, vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița.
Și prefectul județului, Constantin Marin, a ținut să adauge faptul că programele naționale de dezvoltare locală au fost și sunt de un real folos pentru comunitățile locale, multe investiții necesare, cum ar fi apa, canalizarea, infrastructura rutieră etc, fiind implementate cu ajutorul acestora.
Dan Chesaru, reprezentantul constructorului, sublinia faptul că drumul este adus la stadiul final de execuție, dând exemplu faptul că suprafața carosabilă a ajuns de la o lățime de 6 metri la o platformă de 8 metri. „Zona în care ne aflăm a fost cea mai dificilă din contract. Drumul era aproape impracticabil. S-au executat lucrări speciale, ziduri de sprijin și multe altele. În rest, suntem bucuroși că am recepționat cu brio un nou tronson”, a declarat acesta.
Președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, s-a arătat convins că la finele anului 2024 județul nu va mai avea niciun metru de drum județean din pământ sau din piatră, la ora actuală existând în lucru sau în proces de finanțare multe astfel de tronsoane, exemple fiind DJ 101 B Rădulești – limită județ Ilfov, DJ 212 Luciu- Mihail Kogălniceanu – Țăndărei – Platonești – Movila – Fetești are o porțiune de drum din piatră, DJ 306 Socoalele (Călărași)– Albești – Andrășești – Crunți – limită Buzău, un alt drum care are în componența sa o porțiune însemnată de pământ este DJ 213 A în zona Mărculești, care reprezintă o prioritate pe POR și o altă porțiune de 11 km de la Gh. Lazăr la Scânteia, sunt doar câteva exemple de drumuri județene din pământ sau piatră (dintre cei aproximativ 100 de kilometri) pe care actuala administrație județeană le vrea asfaltate.