comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ialomița: Primăria Slobozia a pregătit cele două centre de vaccinare

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
11/01/2021 | Locale Ialomita

În municipiul Slobozia vor funcționa două centre de vaccinare, operaționalizate pentru etapa a II-a, respectiv Centrul nr. 1, situat pe Aleea Băii (în incinta sălii de sport a grădiniței din zona fostei Băi Comunale), și Centrul nr. 2 , situat la Centrul pentru Persoane Vârstnice ”Răsărit în Amurg” (din strada Gheorghe Lazăr, nr. 3, în zona sediului DSP).

Centrele au fost dotate și echipate corespunzător, sunt organizate cu un punct de intrare, un punct de recepție, o zonă de triaj medical anterior vaccinării, două puncte de vaccinare, o zonă de supraveghere post-vaccinare și punctul de ieșire din incinta centrului.

Centru Vaccinare Slobozia Nr 1 Foto 08
Centru Vaccinare Slobozia Nr 1
Centru Vaccinare Slobozia Nr 2 Foto 07
Centru Vaccinare Slobozia Nr 2

În scopul dotării și amenajării celor două centre înființate, s-au făcut lucrări de amenajare cu ajutorul DADP Slobozia.

În condițiile în care Centrul nr. 1 este amenajat în incinta unei săli de sport, a avut nevoie de lucrări mai ample de amenajare. Pentru dotarea spațiilor, cheltuielile necesare au fost sub 100.000 de lei.

În total, au fost achiziționate  6 chiuvete mobile (3 buc/centru), 2 frigidere pentru depozitarea vaccinurilor (1 buc/centru), 2 calculatoare (1buc/centru), 2 imprimante (1 buc/centru), 2 termometre pentru frigidere (1 buc/centru), 4 dozatoare de apă (2 buc/centru), 2 termoscannere (1 buc/centru).

În plus, pentru Centrul 1 au fost montate două camere de supraveghere, fiind instalat și serviciul de internet, în incinta Centrului 2 nefiind necesară această investiție deoarece Centrul pentru Persoane Vârstnice dispunea de internet și camere de supraveghere.

Tot pentru Centrul 1 a fost necesară achiziția de mobilier (birouri), în Centrul 2 fiind folosit mobilierul din incintă.

Centrele de vaccinare sunt în stare de funcționare, urmând ca în curând să fie reglementată și situația schimbării de destinație, pentru care este necesar avizul DSP Ialomița.

„În acest moment, și în opinia celor de la DSP, centrele sunt funcționale. Urmează partea de detașare personal. Noi avem două persoane din cadrul Direcției de Asistență Socială care vor fi operatori calculator, urmând să fie clarificată și situația asistenților și medicilor care vor fi parte din process. Noi ne-am ocupat de tot ce înseamnă partea de logistică”, ne-a declarat Andreea Conescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Slobozia.

În ultimele zile, Prefectura Ialomița a solicitat primăriilor din județ date despre numărul estimativ de persoane care se încadrează în etapa a II-a de vaccinare, iar Primăria Slobozia a solicitat agenților economici de pe raza UAT date cu privire la numărul total de angajați, precum și numărul de angajați care doresc vaccinarea. Centralizarea acestor date se face de către ISU.

Gabriel Mușat, viceprimarul municipiului Slobozia, spunea că numărul celor care și-au exprimat acordul pentru vaccinare este „destul de mare”.

Sperăm să-și mențină decizia și să trecem cât mai curând la această activitate”, a declarat viceprimarul.

Centrele ne-au fost prezentate luni, 11 ianuarie, de către cei doi viceprimari ai municipiului, Gigi Manea și Gabriel Mușat, alături de purtătorul de cuvânt al Primăriei și de reprezentantul SVSU.

Se pare că, deocamdată, numărul celor din Slobozia care doresc să se vaccineze ar fi undeva la 12.000, altele 8.000 fiind din comunele limitrofe municipiului.

Etapa a doua a vaccinării împotriva Covid include populația cu grad de risc și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale. Vaccinarea se derulează prin rețeaua de centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare/medicină de familie, după caz.

Populația cu grad ridicat de risc înseamnă adulți cu vârsta peste 65 de ani, persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.

De asemenea, se vor putea vaccine lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale: personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora); personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești; personalul din sectorul economic vital: procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume); uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă; centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric; unități de producție, transport și distribuție gaze; unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi; unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare; transport de persoane și mărfuri; noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale; comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale); personalul din unitățile de învățământ și creșe; personalul poștal și din servicii de curierat; personalul cultelor religioase; personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale); personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.

Situația vaccinării împotriva COVID-19 în județul Ialomița este următoarea:

Numărul total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNtech este de 668 persoane, din care:
1. Spitalul Județean de Urgență Slobozia – 360 de persoane;
2. Spitalul Municipal Urziceni – 150 de persoane;
3. Spitalul Municipal „Anghel Saligny” Fetești – 115 de persoane;
4. Spitalul Orășenesc Țăndărei – 43 de persoane.
Nu au fost raportate reacții adverse.
Pentru etapa a II-a, în județul Ialomița se organizează și vor funcționa 8 centre comunitare, cu arondare provizorie, astfel:
1. SLOBOZIA – SALA DE SPORT – Str. Aleea Băii, nr.13 (localitate deservită – Slobozia)
2. SLOBOZIA – CENTRUL PENTRU PERSOANE VÂRSTNICE “RĂSĂRIT ÎN AMURG” – Str. Gheorghe Lazăr, nr.3 ( localități deservite – Albești, Andrășești, Bucu, Buești, Ciochina, Ciulnița, Cosâmbești, Gheorghe Lazăr, Perieți, Sălcioara, Balaciu, Munteni Buzău, Sărățeni);
3. FETEȘTI – SALA DE SPORT A LICEULUI TEHNOLOGIC DE INDUSTRIE ALIMENTARĂ – Str. Jandarmeriei nr. 15 ( localitate deservită – Fetești);
4. FETEȘTI – CLUBUL PENSIONARILOR – CARTIER FETEȘTI – GARĂ, Str. Călărași, nr. 571B, Bl.9 parter ( localități deservite – Bordușani, Făcăeni, Mărculești, Movila, Platonești, Săveni, Stelnica, Sudiți, Vlădeni);
5. URZICENI – SALA DE SPORT – BAZA SPORTIVĂ URZICENI – Str. Constructorilor nr.9 (localități deservite – Urziceni, Alexeni, Axintele, Ciocârlia, Dragoești, Gârbovi, Grindu, Ion Roată, Manasia, Sf. Gheorghe, Bărcănești, Borănești, Valea Măcrișului)
6. ȚĂNDĂREI – SALA CULTURALA MULTIFUNCȚIONALĂ ȚĂNDĂREI – Str. Ionel Perlea, nr. 7 (localități deservite – Țăndărei, Giurgeni, Gura Ialomiței, M. Kogălniceanu, Ograda, Scânteia, Valea Ciorii)
7. AMARA – SALA DE SPORT “TUDORIȚA CHIDU” – Str. Ana Ipătescu, FN (localități deservite: Amara, Cocora, Colelia, Grivița, Miloșești, Traian, Căzănești, Gheorghe Doja, Reviga)
8. FIERBINȚI TÎRG – SEDIUL FOSTEI PRIMĂRII – Str. Calea București, nr. 14 (Fierbinți Tîrg, Adâncata, Bărbulești, Dridu, Jilavele, Maia, Moldoveni, Rădulești, Coșereni, Roșiori, Movilița, Sinești, Armășești)
La acestea se vor adăuga 3 unități spitalicești, respectiv:
1. Spitalul Județean de Urgență Slobozia;
2. Spitalul Municipal Urziceni (Policlinica Urziceni);
3. Spitalul Municipal “Anghel Saligny” Fetești;
Menționăm faptul că vaccinarea este gratuită, voluntară și necondiționată. Informații oficiale despre vaccinare se găsesc pe platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 – Rovaccinare: www.vaccinare-covid.gov.ro .