Ialomița: Președintele Consiliului Județean cere bani pentru Prefectură
Joi, 14 februarie, Instituția Prefectului Ialomița și-a prezentat bilanțul activității desfășurate în anul 2018, în prezența directorului general al Direcției Generale pentru Relațiile cu Instituțiile Prefectului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Teodor Gheorghe, a conducătorilor serviciilor publice deconcentrate, structurilor județene ale MAI, precum și a reprezentanților autorităților publice locale.
Bilanțul a fost prezentat de către prefectul județului, Gigi Petre, și a acoperit toate domeniile de activitate din sfera Instituției Prefectului, în special în ceea ce privește verificarea aplicării legalității actelor administrative emise, gestionarea situațiilor de urgență, conducerea serviciilor publice deconcentrate, furnizarea serviciilor publice comunitare privind emiterea pașapoartelor, a permiselor de conducere și a înmatriculării vehiculelor. Totodată, s-au făcut referiri la managementul resurselor umane, utilizarea resurselor financiare, la corpul de control al prefectului, la deficiențele constatate. S-a vorbit și despre aplicarea legilor fondului funciar, despre comisia de dialog social și protestele care au avut loc anul trecut (10 proteste – polițiști, APIA, PNL – împotriva legii grațierii -, transportatorii, persoană fizică), dar și despre ordinele emise de prefect legate de uciderea preventivă a porcilor din exploatațiile în care era confirmat virusul pestei porcine.
Menționăm că anul trecut au fost emise 28 de ordine care vizau uciderea preventivă a exemplarelor de porcine din exploatațiile unde a fost confirmat virusul pestei porcine africane și alte 5 ordine cu privire la aprobarea Planului de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă în anul 2018, la evaluarea şi stabilirea pagubelor produse în data de 05.07.2018 în urma fenomenului meteorologic periculos – ploaie torenţială, la constatarea daunelor înregistrate de S.C. FERMEPLUS S.R.L. Căzănești și S.C. AGRISOL INTERNATIONAL RO S.R.L. Căzănești, la verificarea stadiului pregătirii societăților de drumuri naționale și județene pentru sezonul rece 2018-2019 și pentru verificarea modului în care au fost salubrizate cursurile de apă.
Printre problemele cu care se confruntă Instituția Prefectului au fost menționate numărul insuficient de personal la cele două servicii publice comunitare – permise și pașapoarte -, fondurile insuficiente direcționate către perfecționarea personalului, relaționarea deficitară cu unele autorități publice locale în ceea ce privește transmiterea în termen a actelor administrative pentru verificarea legalității.
În cadrul ședinței au luat cuvântul primarii municipiilor Urziceni și Slobozia, Constantin Sava și Adrian Mocioniu, președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, dar și directorul general al Direcției Generale pentru Relațiile cu Instituțiile Prefectului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Teodor Gheorghe.
De remarcat ar fi propunerea președintelui C.J., Victor Moraru, de majorare a bugetului Instituției Prefectului, bani care să fie special pentru situații de urgență, pentru ca gestionarea problemelor urgente să fie mai bună.
„Nu am să înțeleg domnule director, și poate transmiteți și dumneavoastră mai departe, administrației centrale, cum se face că prefectul este președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și nu are niciun leu la dispoziție. Asta pentru mine este de neînțeles, să aibă instituțiile în coordonare, discutăm de situații, multe dintre ele neprevăzute, și dumnealui să înceapă cu sărut-mâna pe la alte instituții și să își creeze de multe ori emoții în rezolvarea acelor probleme. Cred că Instituția Prefectului ar trebui să beneficieze de un fond la dispoziție în astfel de situații, pe care domnul prefect, în urma analizei, în urma deciziei Comitetului pentru Situații de Urgență sau pentru Combaterea Bolilor să poată interveni la timp fără să existe suspiciunea că acele fonduri ar fi cheltuite în alte condiții decât cele legale. Dacă vrem să dăm instituțiilor forță, trebuie să înțelegem că de multe ori această forță ține și de posibilitățile materiale pe care le avem”, a afirmat Victor Moraru.
Referitor la acest aspect, Teodor Gheorghe a declarat că știe despre problema ridicată, admite că este nevoie de un astfel de fond, însă nu s-a ajuns la un acord cu Ministerul Finanțelor, nu neapărat în asigurarea acestui fond, ci a reglementărilor care trebuie făcute. Adică, trebuie modificată legea, care să creeze cadrul în asigurarea acestor fonduri, chiar și în condițiile în care nu se vorbește de sume importante.
„Am încercat să facem niște comunicări cu Ministerul Finanțelor și poate vom reuși în acest an să rezolvăm ceva în sensul acesta. Dar trebuie să modificăm un pic legislația. Nu este rea-voință din partea Ministerului Finanțelor și nu cred că este o sumă exorbitantă care s-ar aduna la nivelul întregii țări pentru a fi asigurat acest buget. Dar, repet, este o chestiune pur legală. O să ne gândim la treaba asta, vă asigur”, a spus acesta.
La finalul şedinţei, Teodor Gheorghe a apreciat activitatea desfășurată în anul 2018 de întreaga echipă a Instituției Prefectului, buna colaborare cu instituțiile aparținând MAI, precum și cu autoritățile administrației publice locale din județ.
În legătură cu propunerea de alocare a fondurilor, prefectul a subliniat că de vreo trei ani există o solicitare în acest sens, iar suma care ar fi necesară ar fi de aproximativ 20.000 lei.
De asemenea, prefectul județului, Gigi Petre, a mulțumit tuturor colaboratorilor pentru implicare și pentru profesionalismul dovedit în gestionarea tuturor situațiilor cu care județul s-a confruntat în anul 2018, precum și în rezolvarea problemelor sesizate de ialomițeni.