Ialomița: Prefectul răspunde acuzațiilor „LUCEAFĂRULUI administraţiei locale” din Slobozia, Adrian Mocioniu
Primarul municipiului Slobozia, Adrian Mocioniu, l-a acuzat miercuri, 29 mai, pe prefectul județului, Gigi Petre, de implicare politică într-un demers administrativ, respectiv un proiect de hotărâre inițiat de un consilier local, care privea, printre altele, „scoaterea din schemă” a administratorului public al municipiului.
În cadrul unei conferințe de presă, primarul a reclamat faptul că de când „sprijină un alt partid politic”, funcționalitatea în Consiliul Local, inclusiv în Primărie, „este în alte coordonate”, astfel că în ultima perioadă au fost inițiate mai multe proiecte de hotărâre de către consilierii majoritari, unele care nu i-au convenit.
Primarul a făcut referire în principal la un proiect de hotărâre ce urma a fi dezbătut în ședința de consiliu de joi, 30 mai, inițiat de un consilier, care propunea modificarea organigramei și statului de funcții din aparatul de specialitate al primarului municipiului Slobozia, direcţiilor, serviciilor publice de interes local, respectiv aparatul de lucru al Consiliului Local Slobozia. Mai precis, se urmărea îndepărtarea din funcție a administratorului public, Gheorghe Puia.
Adrian Mocioniu declara că inițiativa este „un act de răzbunare politică”, iar proiectul „făcut din neștiință”. Primarul a subliniat că proiectul nu a primit aviz de legalitate nici din partea compartimentelor de specialitate, nici de la secretarul municipiului, solicitând un punct de vedere și prefectului. Prefectul, însă, l-a dezamăgit…astfel că l-a acuzat pe acesta de implicare politică.
„Cu mare regret, văd că domnul prefect se implică în această răzbunare politică, comandată de domnul Pavel și dă un răspuns în două ape. Un răspuns în care chiar un proaspăt absolvent de drept sau nespecialist poate să vadă această speță. Am un mare regret că domnul prefect apolitic, dar care știm cu toții că dânsul coordonează un partid politic, și nu cred că este cineva care nu știe. (…) Domnul prefect în același timp cred că nu s-a adaptat la cerințele zilelor pe care le trăim și nu mai vede că oamenii s-au săturat de astfel de jocuri. (…)”, reclama primarul.
Adrian Mocioniu a mers mai departe cu acuzațiile la adresa prefectului, susținând că în probleme asemănătoare a emis decizii diferite, că instituția prefectului nu răspunde la adresele pe care le trimite primăria, în legătură cu unele probleme de mediu cu care se confruntă Slobozia, respectiv Clean Tech și Vivani Salubritate, dar și multe altele.
Prefectul: „Domnul Primar nu are nici un argument în acest sens”
În replică la aceste acuzații, prefectul județului, Gigi Petre, a făcut joi, 30 mai, câteva precizări:
„La data de 19.05.2019 a fost înregistrată la Instituţia Prefectului o adresă emisă de dl. Barbu Emilian, Şef Serviciu Juridic în Primăria Slobozia (semnată pentru Secretar), prin care se cerea un punct de vedere asupra legalităţii unui proiect de hotărâre, în care un consilier local a propus modificarea organigramei şi a statelor de funcţii din aparatul de specialitate al Primarului Mun. Slobozia, direcţiilor, serviciilor publice de interes local, respectiv aparatul de lucru al C.L. Slobozia. Deşi nu există nici o obligaţie legală de a răspunde, totuşi, am făcut-o. Spun că nu era nici o obligaţie legală întrucât, conform art.19 (l) lit.e) din Lg.nr.340/2004, prefectul verifică legalitatea actelor administrative emise sau adoptate, după caz, de primar, consiliul local şi consiliul judeţean, efectuând, astfel, un control de legalitate a posteriori, şi nu a priori (Notă pentru dl Mocioniu: adică după emiterea actelor şi nu înaintea acesteia).
Pe de altă parte, conform art. 91(5) lit.d) din L.nr.215/2001, competenţa de a acorda consultanţă unităţilor administrativ-teritoriale aparţine Consiliului Judeţean.
În al treilea rând, adresa respectivă emană de la un compartiment al Primăriei, şi nu de la conducătorul instituţiei, aşa cum ar fi fost normal.
Cu toate acestea, am ales să ofer un răspuns conţinând punctul de vedere al Instituţiei Prefectului, care nu era obligatoriu a fi respectat de către autoritatea solicitantă. Noi am considerat că nu există nici un temei legal de a fi restrâns dreptul consilierilor locali la iniţiativă în promovarea actelor administrative, luând în considerare prevederi ale Lg.393/2004. Dacă dl. Primar a văzut acest răspuns ca fiind „în două ape” (?!), probabil că este vina celui care i l-a tradus şi nu l-a înţeles, deşi nu era chiar dificil.
De aici şi până la acuzaţiile că m-aş fi implicat într-o răzbunare politică, e cale lungă, iar dl. Primar nu are nici un argument în acest sens.
Dacă administraţia Sloboziei – primarul şi consiliul local înţeleg să-şi regleze conturile prin intermediul altor instituţii, este strict problema acestora. Însă e departe de a fi un demers moral. Pe de altă parte, secretarul Mun. Slobozia are propria obligaţie de a verifica legalitatea hotărârilor adoptate de consiliul local, avizându-le în conformitate cu propria opinie în ceea ce priveşte legalitatea lor.
Ulterior efectuării controlului de legalitate a hotărârii, de către prefect, în situaţia existenţei în continuare a unor opinii contrare între emitentul actului administrativ şi prefect, emitentul îşi poate menţine sau nu poziţia iniţială, acţionând în consecinţă.
Partea care apreciază că nu a fost respectată legea la emiterea sau aprobarea unui act administrativ are deschisă calea acţiunii în instanţă.
Prin urmare, declaraţiile belicoase ale d-lui Mocioniu pot fi înscrise în categoria „mult zgomot pentru nimic”.
Dacă dânsul doreşte să dovedească faptul că este activ politic şi contează ca şi jucător pe piaţa politică locală, şi-a ales greşit calea de urmat, fiind probabil şi prost… consiliat.
Surprinzător este însă că de 3 ani de când se află la conducerea Primăriei Slobozia nu a avut observaţii faţă de modul cum am asigurat respectarea legii, inspiraţia venindu-i numai după schimbarea macazului politic, fapt ce mă determină o dată în plus să cred că exact dânsul e cel care face jocuri, implicându-mă fără motiv în lupta cu fostul său partid.
Cat despre preferinţele mele politice, care nu-mi sunt interzise de lege, dl. Primar nu are căderea să facă vreun comentariu şi, cu atât mai puţin, unul deplasat ca acela privind coordonarea ALDE Ialomiţa. Dânsul ar trebui să aibă alte preocupări, care, dacă se poate, să aibă legătură cu preocupările cetăţenilor oraşului, cu atât mai mult cu cât ar putea pretinde un nou mandat Ia conducerea Primăriei Slobozia. În legătură cu celelalte două acuzaţii referitoare la firma Clean Tech Internaţional SRL şi extinderea capacităţii firmei Vivani S.A., îi aduc la cunoştinţă că Prefectul nu este un prim-secretar de judeţ, din nişte vremuri apuse, ci efectiv coordonează instituţiile judeţului.
Cele două situaţii se prezintă în felul următor: La firma Clean Tech, Garda de Mediu, atât de la nivelul judeţului, cât şi cel central, a făcut măsurătorile specifice şi au luat măsuri în consecinţă.
În ceea ce priveşte extinderea capacităţii la Vivani S.A., aceasta, conform informaţiilor de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, este în perioada de autorizare, urmând să fie perfectate toate documentele cu privire la dezvoltare.
Ca responsabil şi lider al administraţiei municipale, aş avea, cu siguranţă, cel puţin 20 de întrebări să-i pun domnului primar, privind atât dezvoltarea municipiului, cât şi viaţa de zi cu zi a cetăţenilor. Cum nu vreau să intru în polemică şi neputându-mă ridica la nivelul unui LUCEAFĂR al administraţiei locale, prefer să închei această dispută şi, în continuare, indiferent de acuzaţii, să nu-i mai răspund. Activitatea domniei sale va fi apreciată la momentul oportun de către cetăţeni”, a transmis prefectul.
Consilierul Caragioiu: „Primarul să-și ceară scuze public într-o săptămână”
Culmea, la începutul ședinței Consiliului Local, inițiatorul proiectului care a creat aceste tensiuni, Caragioiu Vasile, a solicitat ca acesta să fie retras de pe ordinea de zi.
Mai mult decât atât, a solicitat primarului să-și ceară scuze public, într-o săptămână, după ce Adrian Mocioniu a afirmat public, în cadrul unei alte conferințe, că proiectul respectivului consilier ar fi fost „fabricat la șpriț sau în altă parte”.
„Cum vă permiteți, în primul și primul rând să vă exprimați în felul acesta față de un consilier local. Aveți termen o săptămână, iar dacă nu vă cereți scuze într-o săptămână, mă adresez instanței și vă cer daune morale pentru știrbirea imaginii, să știți”, spunea consilierul local Caragioiu.