Ialomița: Politica Agricolă Comună (PAC) și perspectivele ei
Politica Agricolă Comună (PAC) și perspectivele ei după 2020 a fost subiectul unei dezbateri publice desfășurate joi, 29 martie, la Slobozia, în Sala Europa a C. J. Ialomiţa.
La eveniment au participat europarlamentarul Maria Gabriela Zoană, vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Victor Moraru, Daniel Crunţeanu, director în cadrul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, parlamentari, primari, agricultori, fermieri.
Politica Agricolă Comună este una dintre cele mai importante politici europene care, împreună cu politica de coeziune, reprezintă, la nivelul Uniunii Europene, domeniile cele mai de succes și concrete pentru cetăţeni. Bugetul PAC se va vota în luna mai și se poartă bătălii aprige pentru ca fermierii români să nu piardă fonduri, ba chiar se dorește majorarea alocărilor la nivelul celor din UE.
„Pentru România, PAC reprezintă una dintre prioritățile dezbaterilor din Parlamentul European. În calitate de vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, susțin menținerea bugetului PAC și cei doi piloni. Nu sunt în favoarea plafonării. Susțin importanța plăților directe, fără cofinanțarea națională pentru sprijinirea veniturilor fermierilor. Confirm interesul României pentru continuarea plăților SAPS. Este esențială continuarea sprijinului cuplat voluntar pentru susținerea unor sectoare sensibile, cu rol important economic și social. Pentru România este foarte importantă reducerea decalajelor între fermieri, astfel încât subvenția pentru români să fie egală cu a altor fermieri din UE ”, declara europarlamentarul Maria Zoană.
Aceasta s-a arătat îngrijorată de faptul că Brexit-ul va avea ca efect scăderea bugetelor pe sectoare și va fi destul de greu de negociat. Totodată, schimbările climatice reprezintă provocări la nivel mondial, iar numai uniți agricultorii români pot influența scena agricolă internațională. Totodată, susținerea tinerilor fermieri trebuie să devină o prioritate în contextul îmbătrânirii populației, ca de altfel și investițiile majore în infrastructura din zona rurală, stoparea abandonului, condiții salariale decente pentru fermieri, dar și sprijin în vederea unei mai bune colaborări cu marii retaileri de pe piață. De asemenea, limitarea importurilor din afara Uniunii Europene ar trebui să fie un obiectiv.
De asemenea, Daniel Crunțeanu a subliniat că poziția României va fi în principal legată de valoarea subvențiilor plătite fermierilor români, care vor trebui aduse la nivelul celor din alte state sau apropiat de cea mai mare valoare din UE.
„(…) Acest document programatic reprezintă interesul tuturor oamenilor care lucrează în agricultura românească. Și ar fi cazul ca toată lumea, de la orice nivel, să vorbească aceeași limbă. Să nu ne mai trezim că în Parlamentul European există europarlamentari de o culoare sau alta și să avem o poziție comună, indiferent de apartenența europarlamentarului respectiv. Evident că lupta pentru aceste deziderate va fi dificilă, mai ales pe partea de subvenții, dar dacă vom reuși să ne găsim punțile de legătură cu celelalte state membre, cred că există o șansă”, preciza Daniel Crunțeanu.
Acesta a mai vorbit despre PNDL și stadiul plăților, dar și despre măsurile aplicate sau care vor fi deschise în perioada următoare.
Fermierii au discutat, timp de o oră și jumătate, despre problemele pe care le întâmpină la nivel local cu unele instituții ale statului, în general legate de legislație și interpretarea disproporționată a ei, despre cadastrare, despre sumele alocate pe diverse măsuri, arendare, comasarea terenurilor, schimbul de terenuri, subvenții, consultanță, irigații, apicultură, cooperative etc, probleme la care s-au găsit soluții sau au fost oferite doar câteva lămuriri, însă este un început.
Discuțiile pe această temă pot dura la nesfârșit atunci când se vorbește despre măsuri, proiecte, investiții, fonduri, programe, subvenții, culturi, modificate sau nu genetic, tratamente acceptate sau nu, studii despre climă, legislație și alte cele. Agricultura este un domeniu vast, cu multe problemele ridicate de fermieri, probleme care sunt reale și îi afectează.