Ialomița: Podul de la Dridu a fost deschis circulației
Podul construit peste râul Prahova, la Dridu (între localitățile Dridu, Moldoveni, Adâncata, DJ 101), a fost inaugurat miercuri, 15 mai, în prezența autorităților locale și județene, parlamentari, dar și a zeci de cetățeni din zonă.
Proiectul inițiat prin 2011 de către Consiliul Județean Ialomița viza reabilitarea și consolidarea acestui pod. Prin 2013 s-a ajuns la desemnarea unui constructor, lucrările începând la un an de la semnarea contractului. În trei ani, însă, s-au schimbat doi constructori și o multitudine de soluții tehnice, toate ducând la o deteriorare accentuată a podului, în loc de refacerea lui. În luna martie 2016, constatându-se iar unele probleme, a fost elaborată o nouă expertiză, care a impus o altă soluție tehnică, mai precis construcția unui pod nou, lucrările urmând a fi realizate într-o perioadă de 15 luni.
În toată această perioadă, circulația pietonală și rutieră a fost închisă pe DJ 101 (de la km 52), rutele ocolitoare, destul de greoaie, și care lungeau traseul cu aproximativ 20 de kilometri, fiind un calvar pentru locuitorii din zonă.
„În 2016, noua echipă de la Consiliul Județean Ialomița a reluat acest proiect, a reluat studiile proiectului, și a reușit ca în 2017 să încheie contractul de lucrări cu o societate foarte serioasă. (…) A executat o lucrare de foarte bună calitate și îi mulțumesc pentru asta. Vreau să mulțumesc echipei care s-a ocupat de acest proiect, începând de la constructor, dirigiontele de șantier, proiectantul, echipa de la Consiliul Județean, specialiștii, care au făcut ca astăzi acest obiectiv să fie finalizat. O contribuție importantă a avut-o și Guvernul României la acest obiectiv. Obiectivul este finanțat atât din fondurile Consiliului Județean Ialomița (20%), dar și prin PNDL (80%), un program al Guvernului, cel mai important program, după părerea mea, pe care l-a avut vreun guvern vreodată după 1990. Valoarea totală a acestui proiect este de 10 milioane lei, iar lucrarea este de o complexitate deosebită. (…) Astăzi este ziua în care constructorul avea obligația contractuală să predea acest obiectiv, asta pentru a evita anumite suspiciuni cu privire la stabilirea acestei date. (…) Ne pare rău că acest obiectiv nu a fost finalizat mai devreme, dar autoritatea publică locală nu a avut absolut nicio vină cu privire la această durată. (…) Au apărut în spațiul public anumite informații potrivit cărora apa mare, viitura, care a afectat podul. Este exclus așa ceva, pentru că acest pod stă pe niște piloni care au o adâncime de 25 de metri. Nu are nicio legătură cu pământul pe care l-a luat apa. Acest pod nu stă pe pământul de pe maluri, stă pe piloni de beton”, a declarat Victor Moraru președintele Consiliului Județean Ialomița.
Reprezentantul constructorului susținea că lucrarea a avut un grad ridicat de complexitate, având caracteristici care reprezintă o premieră în România.
„Aici mă refer la deschiderea centrală, respectiv grinzi prefabricate (…). Podul constă în trei deschideri, două marginale de câte 27 de metri și o deschidere centrală de 44 de metri. Soluția de fundare este de fundare indirectă, prin intermediul piloților forați, cu diametrul de 1080 și adâncime de 25 de metri (…) Noi ne-am respectat termenul impus. Lucrurile nu au fost ușoare, lucrarea a fost complexă, dar am finalizat-o. Nu am avut perioade în care nu am știut ce să facem sau să nu avem ce ne trebuie”, a afirmat constructorul.
În cadrul unei conferințe de presă, Victor Moraru a apreciat seriozitatea constructorului, susținând faptul că măsurile luate de instituție în 2016, de a veni cu condiții contractuale mai avantajoase pentru Consiliul Județean, de la garanții mai mari, la penalități, se văd acum în rezultate. Lucrarea a costat 10 milioane de lei și are o garanție de 12 ani.
Acest proiect este primul finalizat prin PNDL II în Ialomița, în județ existând, potrivit președintelui Consiliului Județean, „128 de proiecte finanțate din PNDL, în valoare de 8 mii de miliarde de lei”.
Podul peste râul Prahova fusese construit în anul 1965, din beton armat, având o lungime de 107 metri.