comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ialomița: Pesticide – depășiri ale limitei maxime admise – legume și fructe importate

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
25/05/2018 | Lege si Ordine

În vederea monitorizării anumitor substanțe  și a reziduurilor  acestora la animalele vii, produsele de origine animală, furaje şi apă, în conformitate cu Ordinul ANSVSA nr. 95 / 2007, în trimestrul I 2018, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița a recoltat și testat în cadrul planului naţional de control reziduuri un număr de  98 probe de  țesut muscular, țesut hepatic, țesut renal, ser, grăsime, miere şi furaje.

Aceste probe au fost recoltate de la porcine, găini, pui broiller și albine, pentru determinarea reziduurilor de substanţe de tipul steroizi, antihelmintice, tranchilizante, antiinflamatoare, micotoxine, nitriţi, antibiotice, sulfamide, coccidiostatice, pesticide şi metale grele.

Prelevarea probelor s-a facut în conformitate cu ghidul oficial care stabileşte reguli şi proceduri pentru o practică unitară şi care impune recoltări în mod inopinat, fără anunţare în prealabil, la ore şi zile din săptămână care nu au fost stabilite anterior.

Analizarea probelor s-a facut în laboratorul național de referință din cadrul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti dar şi în cadrul altor laboratoare desemnate de pe teritoriul național, toate buletinele de analiză eliberate având rezultate  corespunzătoare.

În cadrul LSVSA Ialomiţa au fost analizate un număr de 244 probe pentru determinarea pesticidelor din roşii, ardei gras, ardei capia, dovlecei, varză, ceapă, cartofi, mere, rodii, banane, pere, gutui, mango provenite din activităţi de import.

Urmare a investigaţiilor de laborator au fost emise buletine de analiză cu rezultate ce indicau depăşiri ale limitei maxime admise pentru două loturi de dovlecei, în cantitate totala de 39288 kg, un lot de rodii de 325 kg şi un lot de ardei gras 340 kg.

În vederea dispunerii măsurilor legale LSVSA Ialomiţa a notificat prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje    Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe a căror zonă de competenţă se aflau depozitele de destinaţie ce au importat produsele.

Comunicat de presă: DSVSA – Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa