Ialomița: Peste 5.400 de elevi sancționați
În prezent, când informațiile se succed cu repeziciune, doar statisticile ne mai ajută să ajungem la o concluzie, să avem o imagine cât mai clară asupra unui fenomen, să identificăm riscurile și, în măsura posibilităților, să le prevenim.
În sistemul de învățământ este cu atât mai necesară o astfel de statistică, în condițiile în care, de la an la an, „datele problemei” se schimbă. Astfel de modificări pot avea efecte benefice sau, din contră, pot afecta un întreg sistem. Câteva date statistice, legate de situația învățământului ialomițean, ne-au fost furnizate de către Inspectoratul Școlar Ialomița. Acestea relevă faptul că absenteismul a crescut de la un semestru la altul, că mulți dintre elevi au fost sancționați sau exmatriculați în urma unor abateri de la regulamentele școlare, că sute de elevi au abandonat școala, dar și faptul că nivelul lor de educație este scăzut.
Așadar, în acest an școlar sunt înscriși în sistemul de învăţământ din județ 42.802 elevi, faţă de 43.117 elevi înscrişi în anul şcolar precedent, așadar, mai puțin cu 315. Aceștia învață în 93 de unităţi, 36 în mediul urban şi 57 în mediul rural, la care se adaugă 7 unităţi conexe.
În anul școlar precedent, numărul de absenţe înregistrat de elevi a fost în creștere. Astfel, dacă la sfârşitul semestrului I se înregistrau 13.98 absenţe /elev, la sfârşitul semestrului al II-lea erau de 23.80 absenţe/ elev, raportate la un număr de 35.171 de elevi, din învăţământul primar, liceal şi profesional.
Totodată, în anul școlar precedent, 124 de elevi au fost exmatriculați, 211 elevi din învățământul primar, 1.534 elevi din învăţământul gimnazial, 3.548 elevi din învăţământul liceal (zi), 53 elevi din învăţământul liceal (frecvenţă redusă şi seral) și 55 de elevi din învăţământul profesional au fost sancţionaţi, iar în abandon școlar s-au aflat 55 de elevi din învăţământul primar, 90 de elevi din învăţământul gimnazial, 45 de elevi din învăţământul liceal şi un elev de la învăţământul profesional.
În ceea ce privește verificarea nivelului de competență al elevilor, putem spune că la Evaluarea Naţională procentul de promovare a fost 68.65%, în mediul urban înregistrându-se 82.85%, iar în mediul rural, 55.59%. Rezultate mai slabe au fost obținute la examenul de Bacalaureat, unde promovabilitatea a fost 57.33%, rezultat mai bun însă față de anul 2012 când procentul de promovare a fost de 44.08%, dar și față de anul 2011, când doar 41% dintre elevi au promovat acest examen.
Despre personalul didactic, putem spune că există 1.851 de titulari încadrați în norma de bază, majoritatea în mediul urban, dar și personal necalificat sau în curs de calificare, aproximativ 70, aproape 180 de profesori sunt pensionari, iar 46 de cadre didactice au studii medii.