comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ialomița: Peste 280 de proiecte au fost depuse spre finanțare pe PNDL2

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
06/04/2017 | Locale Ialomita

Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene, a avut joi, 30 martie, o vizită de lucru la Slobozia.

Alături de Adrian Ionuț Gâdea, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, de Marian Neacșu, consilier al prim-ministrului României și de Alexandru Potor, secretar de stat MADR, Sevil Shhaideh a discutat cu autoritățile locale și județene despre programele de finanțare națională (PNDL – Programul de Dezvoltare Locală, CNI – Compania Națională de Investiții și Administrarea Fondului de Mediu) derulate de Guvernul României.

 

 

„Peste 20.000 de proiecte au depus autoritățile publice locale la Ministerul Dezvoltării pe PNDL 2. Valoarea însumată a cererilor de finanțare depășește, în acest moment, suma de 80 de miliarde de lei. În scurt timp începem evaluările dosarelor depuse, etapă necesară pentru că s-a depășit bugetul alocat programului pentru anul în curs. Vom asigura finanțare cu prioritate pentru localitățile care nu au fost eligibile în niciun program cu finanțare europeană. Ideea este să corelăm sursele de finanțare disponibile, pentru a evita dubla finanțare”, a declarat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh.

Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) este coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) și asigură resursele necesare pentru anumite categorii de investiții ale administrației publice locale. Scopul programului este de a contribui la dezvoltarea echilibrată în teritoriu.

„A fost o mare onoare pentru mine să răspund invitației Consiliului Județean la această întâlnire cu autoritățile locale ale județului Ialomița. (…) În general, mă bucur că autoritățile din județ au muncit foarte mult și că avem ce contracta și avem ce finanța. Le-am explicat la toți că acolo unde nu putem identifica o sursă de finanțare la acest moment, împreună cu conducerea Consiliului Județean, cu parlamentarii județului dumneavoastră, să găsim surse de finanțare pentru a nu lăsa deoparte niciun proiect de infrastructură locală care astăzi este pregătit”, a spus viceprim-ministrul.

Sevil Shhaideh a ținut să precizeze că prioritare sunt proiectele ce vizează serviciile de bază – „apa, canalizarea, școala, dispensarul, grădinița, drumul”, iar proiectele pe sport, mai ales în mediul rural, de genul stadioanelor, vor fi pe un loc codaș, urmând să fie luate în calcul după ce se vor realiza aceste servicii de bază.

Din datele provizorii la acest moment, pentru programul PNDL 2, autoritățile din județul nostru au depus 283 de proiecte, în valoare totală estimată de 1,7 mld. lei, lista fiind în analiză.

„Am felicitat colegii primari pentru interesul acordat acestei runde de finanțare și, totodată, i-am asigurat de suportul administrativ în derularea acestora. Să știți că sunt localități care au depus și 12, 13, 20 de proiecte. Bineînțeles că, după criteriile stabilite prin lege, se va face o selecție și vor rămâne doar cele care sunt eligibile”, a afirmat președintele Consiliului Județean, Victor Moraru.

La eveniment au luat parte și prefectul judetului, Gigi Petre, managerii instituțiilor din subordinea Consiliului Județean, parlamentari, precum și alte persoane interesate de tema dezbaterii.