Ialomița: Pescarii de pe Borcea se revoltă
„Noi vom fi șomeri 150 de zile pe an, în timp ce alții braconează sturioni cu acte în regulă pe brațul Borcea”
Mai mulți pescari autorizați, care reprezintă mai multe asociații din Făcăeni, Bordușani, Cegani, Maltezi, Stelnica și Fetești Sat au înaintat un memoriu către Instituția Prefectului Ialomița, în care reclamau atât prevederile unui Ordin emis în 11 februarie 2014, legat de stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, cât și unele ilegalități comise de proprietarul unor firme de produs puiet de sturioni și pescuit sportiv.
Memoriul pescarilor a fost prezentat în cadrul Comisiei de Dialog Social care a avut loc vineri, 28 februarie, asta după ce joi, 27 februarie, peste 60 de pescari au desfășurat un protest spontan în comuna Bordușani.
Prohibiție pe o perioadă și distanță duble față de alți ani
Așadar, potrivit art. 3, „se declară zone de refacere biologică/zone de protecție pentru resursele acvatice vii, – pe brațul Borcea, zona km. 19 – 48 (Fetești), pe o durată de 60 de zile, în perioada 15 martie – 13 mai inclusiv și pe o durată de 60 de zile în perioada 1 octombrie – 29 noiembrie inclusiv, fără a aduce atingere perioadei de prohibiție instituite”.
Pescarii susțin însă că acest ordin afectează peste 200 de pescari autorizați din zonă, care practic trăiesc din această activitate, perioadele de prohibiție și distanțele nou-instituite fiind mult prea mari.
„În zona tronsonului km 19 – 48 își desfășoară activitatea 200 de pescari autorizați, pescari care, împreună cu familiile lor, trăiesc din această activitate de pescuit comercial. Introducerea perioadei de prohibiție din prezentul ordin face ca aproximativ 150 de zile din anul 2014 acești pescari să fie privați de la activitatea de pescuit, activitate de pescuit tradițional, care se desfășoară pe aceste meleaguri de milenii. Menționăm că până anul acesta erau doar 10 km zonă de protecție, iar propunerea ANPA 2014 pentru închiderea zonei de protecție a fost între km. 33 – 48. De milenii, în aceste zone se desfășoară activitatea de pescuit, dar mirajul și valoarea pescuitului sturionilor a făcut ca anumite persoane să încerce să dețină monopolul pescuitului acestor specii valoroase în detrimentul nostru, ca pescari simpli și cinstiți, locuitori ai acestor meleaguri (comuna Bordușani este singura localitate din județ unde locuiesc aproximativ 1.500 de ruși-lipoveni, care au două biserici și se ocupă de această activitate tradițională, pescuitul) și care nu dorim decât să fim lăsați să pescuim și să respectăm legea”, se menționează în petiție.
Acuzații de trafic cu sturioni și icre negre
Pescarii doresc, astfel, modificarea ordinului 83 din 11 februarie 2014, interzicerea pescuitului sturionilor cu autorizații speciale, deoarece acest lucru, susțin ei, este braconaj cu acte în regulă, întărirea inspecției pe Brațul Borcea, deoarece se braconează cu aparate de curent electric în special sturioni, și găsirea de soluții alternative pentru surse de venit suplimentare, altele decât cele din activitatea de pescuit.
„Până în anul 2006 puteam pescui sturioni cu autorizații speciale și câștiga atât pescarul cât și statul român, deoarece sturionii și icrele erau exportate. Dar lăcomia unor oameni a făcut ca să fie interzis pescuitul sturionilor pentru 10 ani (deci statul român pierdea) și, în schimb, statul român dădea zeci de milioane de euro pentru popularea Dunării cu pui de sturioni, populare care s-a efectuat de către firme cu dedicație, dar fără efect deoarece acei pui de sturioni au murit sau au fost prinși în plasele pescarilor. Revenind la zona interzisă sus menționată, în 2007 s-a făcut un studiu de către Institutul de Cercetare Galați pentru pescuitul pe brațul Borcea și s-a stabilit zona de protecție a sturionilor între km 37 – 39. Cerem să se revină la decizia aprobată în 2007. În fiecare an când noi stăm pe mal și nu pescuim, alți pescari cu autorizații speciale prind sturioni și alimentează piața neagră din România cât și din străinătate cu icre negre și carne de sturion. Toate acestea se fac la ordinul lui Robert Răduță, care are mai multe firme de produs puiet de sturioni și de pescuit sportiv. Robert Răduță are un grup de pescari care pescuiesc ilegal sturioni pentru el, sturioni pe care îi duce la ferma lui din Sărulești pentru a alimenta piața neagră. În data de 25 februarie, Răduță a chemat pescarii la el la Sărulești pentru a le spune câte bărci vor pescui pentru el sturioni și cât le va da pe kilogramul de icre negre, cu toate că acest lucru este ilegal. S-a lăudat că el a făcut ordinul (noi știam că actele normative se fac de către instituții ale statului) de prohibiție și a spus că cine nu-i va da lui sturionii va fi exclus de la pescuit cu autorizații speciale. A mai spus că acest tronson 19 – 48 este monopolul lui și că aici el face legea și că nimeni nu va mai pescui fără autorizarea lui. În timp ce noi murim de foame și nu suntem lăsați să pescuim măcar scrumbie, Robert Răduță, cu acoliții lui, pescuiesc nestingheriți aproximativ 200 de sturioni pe an, făcând să dispară această specie, tocmai ei care spun că sunt cei care protejează sturionii. Menționăm că noi nu dorim să pescuim sturioni, noi dorim să pescuim alte specii, dar nu suntem de acord să fim lăsați șomeri 150 de zile pe an”, se mai precizează în memoriu.
Petiția pescarilor a fost prezentată în cadrul Comisiei de Dialog Social care a avut loc vineri, 28 februarie.
În acest context, prefectul județului Ialomița, Gigi Petre, i-a sfătuit pe reprezentanții pescarilor ca în cazul în care doresc să protesteze să o facă legal și le-a promis că memoriul lor va fi înaintat forurilor superioare.