Ialomița: Pentru 97 de clădiri cu destinația învățământ este necesară autorizație de securitate la incendiu
Pregătirile pentru începerea anului școlar sunt în plină desfășurare. Unele unități de învățământ au reușit să finalizeze lucrările de igienizare, să aibă autorizație sanitară de funcționare, cât și autorizație de securitate la incendiu. Există, însă, și excepții.
Despre situația din acest punct de vedere a învățământului ialomițean ne-a vorbit miercuri, 31 august, în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul PNL, inspectorul general școlar Luminița Barcari.
„Anul școlar 2016 – 2017 a început de la 1 septembrie, însă cursurile vor începe pe 12 septembrie. La această dată, doar 30% dintre unitățile de învățământ au raportat că lucrările de igienizare sunt în curs de efectuare. Până pe 12 septembrie, fiecare cadru didactic își va personaliza clasa, dar sunt și 4 localuri de clasă (la Fetești – Școala Radu Vodă, Vihai Viteazu și Alexandru Odobescu și Ion Heliade – Urziceni) unde sunt lucrări de reabilitare prin PNDL.
Încercăm măcar interioarele să fie gata până pe 12 septembrie, însă dacă nu vor fi finalizate, am discutat cu directorii ca elevii să fie mutați în alte locații și se va învăța în două schimburi. Deci soluții există. Între 5 și 7 septembrie, reprezentanți ai IȘJ, împreună cu alte instituții, precum DSP, Prefectură, au fost repartizați în grupuri de control, pentru a merge pe teren și a verifica stadiul lucrărilor de igienizare, reparații etc., astfel că la finele săptămânii viitoare vom fi în măsură să vă dăm alte cifre”, a declarat Luminița Barcari.
Trebuie precizat că în județ există 144 de unități cu destinația învățământ și 413 clădiri ce aparțin acestor unități.
Dintre acestea, în județ există 9 clădiri (care aparțin de 7 unități cu personalitate juridică) fără autorizație sanitară de funcționare, două dintre ele fiind clădiri ale școlilor aflate în reabilitare, 32 sunt cu autorizații de securitate la incendiu, 284 nu necesită autorizație de securitate la incendiu, iar pentru 97 de clădiri trebuie autorizație.
„Sunt sume destul de mari pentru a obține această autorizație, iar eu am recomandat directorilor să ia legătura cu primăriile și consiliile locale pentru a demara procedurile de obținere a autorizațiilor de securitate la incendiu”, a mai spus inspectorul general școlar.
În altă ordine de idei, Luminița Barcari a făcut precizări și cu privire la deciziile de numire a directorilor unităților de învățământ preuniversitar, deciziile acestea fiind semnate pe 31 august.
Pentru că au existat multe discuții pe această temă, Luminița Barcari a ținut să precizeze faptul că nu s-a făcut absolut nicio schimbare cu tentă politică.
„Din cele 144 de unități de învățământ, la trei directorii s-au pensionat, automat trebuiau înlocuiți, la alte 10 unități directorii nu și-au mai depus acordul, iar la alte unități directorii au fost înlocuiți pentru că nu aveau concurs.
Este decizia inspectorului școlar general, cu avizul consiliului de administrație al IȘJ. Noi am făcut o analiză a managementului acestora, iar acolo unde au fost probleme, conflicte, reclamații la adresa directorului (…), am dat calificative directorilor și am schimbat acolo unde a fost cazul. Un criteriu în evaluarea directorilor a fost și relația cu comunitatea.
Adică, dacă nu ești acceptat de părinți, degeaba ești înconjurat de hârtii, dacă nu știi să manageriezi măcar din acest punct de vedere relația cu comunitatea…”, a adăugat inspectorul general școlar.
În ceea ce privește examenele de titularizare, Luminița Barcari a ținut să precizeze faptul că au fost 176 de candidați, note peste 7 obținând 33,52% dintre ei, fiind repartizați pe perioadă determinată sau nedeterminată, în funcție de statutul postului.
„Au fost mai multe etape ale mișcării personalului didactic. Încadrarea cu personal didactic încă nu a fost definitivată. Luni dau testare cei necalificați, dar vă asigur că până pe 12 septembrie toate unitățile de învățământ vor fi încadrate cu personal didactic. Sperăm cu cât mai puțini necalificați”, a mai spus aceasta.
Mai precizăm faptul că din acest an există un program pilot, prin care, într-o unitate de învățământ din Slobozia (Liceul Pedagogic), se va acorda o masă caldă elevilor, în loc de lapte și corn, program inițiat la nivel național.
Vor urma și alte unități de învățământ, însă trebuie analizată posibilitatea ca spațiile să fie adecvate din acest punct de vedere. Acest program a fost propus de liberali, susține Gheorghe Tinel, pentru a înlocui cornul și laptele care, în opinia acestuia, a fost un fiasco.
„Nu vă ascund faptul că inspectoratul dorește să acceseze și un proiect „Școala după școală”, la fel cu câteva unități de învățământ din zone defavorizate, pentru a contribui la scăderea abandonului școlar, atât în mediul urban cât și rural”, a conchis Luminița Barcari.
Liberalii au anunțat și faptul că din acest an elevii claselor a XI-a și a XII-a vor primi manuale gratuite, iar transportul pentru elevii navetiști va fi gratuit, pentru a preveni abandonul școlar și a avea rezultate mai bune la învățătură.