Ialomița: „New entry” în Pro România – Ex-prefectul Gigi Petre și primarul de la Bărcănești
Reprezentanții Pro România Ialomița au susținut marți, 17 decembrie, o conferință de presă, în cadrul căreia au dorit, în primul rând, să lămurească anumite lucruri, să demonteze niște zvonuri „cu o anumită doză de credibilitate și realism”, dar și să-și prezinte „noile achiziții”.
Primul care a vorbit a fost Marian Neacșu, care a ținut să precizeze că a „declinat întru totul oferta generoasă” făcută recent de PSD, partid din care a făcut parte o bună perioadă de timp, precizând că proiectul început cu Pro România este unul în care crede și vrea să-l ducă la bun sfârșit, adică să devină un „partid de marcă” pe scena politică din Ialomița, să câștige alegeri, să aibă primari, parlamentari și să fie la guvernare, la un moment dat, atât în plan local cât și național.
„Deci, nu mă întorc la PSD. Nu pot să vă spun la momentul acesta că nu îmi doresc la un moment dat, atunci când PSD va deveni altceva decât a fost și decât încă mai este, să avem o colaborare politică, pentru că numai o stângă unită poate să emită pretenții pentru obținerea mandatului de președinte al României în 2024”, a spus Marian Neacșu, însă a ținut să sublinieze faptul că 43% din electoratul Pro România nu a făcut niciodată politică, iar 90% dintre aceștia nu prea vor să aibă de-a face cu PSD.
Marian Neacșu susține că Pro România a început să se organizeze foarte bine, având în vedere faptul că este un partid nou, să evolueze, mărturie stând și rezultatele la alegerile europarlamentare și prezidențiale, însă a precizat că nu este și nu își propune să fie președintele Pro România Ialomița.
„New entry” în Pro România – Ex-prefectul Gigi Petre și primarul de la Bărcănești
Primarul comunei Bărcănești, Daniel Popa, și ex-prefectul Gigi Petre sunt cei mai noi membri ai acestei formațiuni politice, alături de ex-prefectul Marian Bălan (2001 – 2004), dar și chirurgul Vasile Olaru.
Dacă primarul din Bărcănești a decis să se înscrie în Pro România pentru că „acolo unde a fost nu se identifica, nu era, nu se lipea, nu se potrivea”, ex-prefectul Gigi Petre susținea că decizia a fost luată la scurt timp după ce a fost „liber de sarcini”.
„Așa cum am luat decizia încetării activității mele de prefect prin pensionare, adică luni m-am decis și marți mi-am depus dosarul, cam așa s-a întâmplat și acum. După ce s-a aflat că m-am pensionat, am primit un mesaj de la Marian: acum ești liber de sarcini, nu? După care a revenit cu un telefon și am fost invitat luni după amiază la întâlnirea Pro România, adunarea generală. (…) Am constatat următorul lucru, că așa cum gândesc eu că ar trebui să se producă lucrurile într-un partid, așa cum mă gândesc eu că ar trebui organizată și o campanie, o activitate politică la nivel județean, părerile noastre sunt aceleași. Intenționam să nu fac atât de repede politică, urmând să am o candidatură, așa cum declaram, de independent. Faptul că m-am răzgândit nu e… Știți dumneavoastră cine e consecvent. Mi-am dat seama că am o experiență, vechime, nu neapărat experiență, încât încă mai pot fi util într-o construcție și să găsesc o echipă cu care să pot merge mai departe. (…) Astăzi am și semnat adeziunea, ca să devin membru cu drepturi depline al Pro România. (…) Sunt nemulțumit de cum funcționează politica, administrația. Toată lumea mimează că respectă legea. Și nu se găsesc decât articole de lege care au în subsol o excepție, iar excepția aia devine regulă. Iar lucrurile nu sunt în regulă. Sunt multe lucruri de făcut și în politică și în administrație (…) Acum sunt membru Pro România, dar am mai fost membru în trecut la o singură formațiune politică – PNL, unde am fost și președintele organizației județene. În 2006, am fost nevoit să renunț la activitatea politică, pentru că așa prevedea legea. Lege de care și-a bătut joc toată lumea. Asta cu înalții funcționari publici a fost o glumă. Nu știu cum să găsească subterfugii să-l înlocuiască pe ăla, pe ăla. Au greșit toți. Din 2009 nu s-au mai organizat concursuri pentru înalții funcționari publici, prefect sau subprefect. S-au mulțumit cu o perpetuare a exercitării cu caracter temporar a funcției, din șase în șase luni, apoi prelungire, ca să poată să-i țină în mână, să nu fie cumva neascultători. S-a încercat politizarea acestor funcții”, a declarat Gigi Petre.
Acesta s-a declarat bucuros că s-a alăturat echipei Pro România, apreciind că în partid „sunt oameni cu multă experiență”.
„Marian Neacșu este un om de apreciat. Nu mă interesează nicio funcție, singura întrebare pe care am avut-o atunci când m-am înscris a fost aceea dacă Marian Neacșu rămâne sau nu în Pro România. Pentru că și activitatea mea politică în Pro România vreau să înceapă cu Marian Neacșu și să se termine tot cu Marian Neacșu”, a mai spus Gigi Petre.
De asemenea, Marian Bălan preciza că rolul său în Pro România este de a coordona campania electorală la alegerile locale, în special pe Slobozia, dar și pe județ, împreună cu echipa, „punând umărul la modernizarea stângii politice”.
„Cred cu tărie că trebuie să facem un alt tip de politică, un alt tip de campanie, și să existe un alt tip de abordare în ceea ce înseamnă atitudinea candidaților, de la consilieri locali până la primar, față de electorat”, a spus și Marian Bălan.
La conferință au mai participat primarul municipiului Slobozia, Adrian Mocioniu, și administratorul public al Sloboziei, Gheorghe Puia.
Primarul Sloboziei a vorbit atât despre politică, dar mai ales despre proiectele administrative.
Acesta a ținut să precizeze că la ora actuală în parcul IMM au fost contractate toate suprafețele, iar proiectul de modernizare a stației de tratare a apei din municipiu este în linie dreaptă.
Adrian Mocioniu a subliniat faptul că atât metoda de tratare a apei prin procedeul de osmoză inversă, dar și cu filtre de cărbune activ vor conduce la obținerea unei ape care să respecte standardele și să nu mai pună probleme de potabilitate.
De asemenea, a vorbit despre modernizarea transportului local, afirmând că, până la sosirea autobuzelor electrice, în municipiu au fost montate în stații panouri electronice, prin intermediul cărora cetățenii sunt informați în timp real cu privire la traseul autobuzelor și timpii de așteptare. Totodată, în perioada următoare, vor fi montate automate de unde cetățenii își vor putea achiziționa bilete de autobuz sau abonamente.
Primarul municipiului a vorbit și despre parcarea subterană, susținând că „în prezent repară greșelile altora”.
„Acum două săptămâni am încheiat contractul de expertiză tehnică și de reproiectare. (…) În luna ianuarie urmează să facem o dezbatere publică, iar cetățenii își vor putea spune părerile cu privire la acest proiect și ce își doresc dânșii să adăugăm, atât timp cât avem posibilitatea. Avem bani să finalizăm acest proiect având în vedere faptul că am renunțat la soluția de tunel lung(…)”, a mai spus primarul municipiului Slobozia.