Ialomița: Mii de bolnavi de cancer, aproape de vindecare. Diabetul face, însă, ravagii.
Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Ialomița a încheiat activitatea de contractare cu furnizorii de servicii medicale, pe toate domeniile de asistență medicală.
Au fost încheiate, astfel, 344 de contracte, din luna iulie furnizorii funcționând în baza noului contract cadru.
Potrivit reprezentantului CJAS Ialomița, Mihai Geantă, numărul contractelor încheiate a crescut, situația datorându-se și faptului că farmaciile care au intrat în relație contractuală cu Casa sunt mai multe, dar și faptului că din acest an a intrat și stomatologia.
Au fost încheiate contracte cu 39 de medici stomatologi, dintre care 6 în mediul rural, valoarea medie de referință la un medic fiind de 2.800 lei lunar față de 1.000 lei cât se deconta în anii anteriori. Cu ajutorul acestor sume, medicii stomatologi vor putea face o profilaxie mai bună categoriilor de persoane vizate, respectiv copii și pensionari. De asemenea, 59 de farmacii sunt în relație contractuală cu Casa de Asigurări, 22 fiind în mediul rural.
Au fost încheiate contracte și cu cele patru spitale din județ, în opinia reprezentantului CJAS acestea fiind mulțumitoare din punct de vedere financiar și vor permite desfășurarea activității unităților spitalicești în condiții bune, până în luna octombrie.
„Lună de lună, până în octombrie, când va urma o rectificare de buget pe ultimele două luni din an, spitalele sunt asigurate. Spitalul din Slobozia are aproximativ 2,7 milioane lei finanțare lunar, Spitalul din Fetești 580.000 lei lunar, Urziceni 510.000 lei lunar, Țăndărei 300.000 lei. În total, în jur de 4 milioane lei lunar, bani care vor permite plata salariilor și achiziția de medicamente, decontarea utilităților, în limitele prevăzute pentru a nu depăși aceste costuri. Trebuie spus că de acum încolo se va pune accent mai mult pe internarea de zi, criteriile de internare continuă fiind mult mai riguroase”, a adăugat Mihai Geantă.
Totodată, au fost alocate fonduri către medicina de familie, la specialitățile clinice, bazele de tratament din Amara, iar în ceea ce privește laboratoarele, trebuie spus că trei dintre ele nu mai funcționează, din cauza apariției unor criterii de selecție mai riguroase. Aceste trei laboratoare, unul din Slobozia, unul din Fetești și unul din Urziceni nu au îndeplinit criteriile de calitate impuse.
Laboratorul din Fetești a reușit să-și recâștige dreptul de a funcționa, însă nu mai poate încheia contract cu Casa decât în luna octombrie, la rectificare. În astfel de condiții, alte laboratoare din județ au umplut acest gol, recoltând și analizând respectivele probe, chiar dacă o perioadă a existat o adevărată problemă din acest punct de vedere. Trebuie spus că fondurile alocate pentru analize pe luna iunie, aproximativ 800.000 lei, nu au fost consumate, acestea urmând să fie reportate pentru altă lună.
În cadrul unei conferințe de presă, susținută joi, 7 august, reprezentanții CJAS au prezentat, pe scurt, și situațiile privind consumul de medicamente, numărul concediilor medicale eliberate, cardurile de sănătate și bolile cu care se luptă foarte mulți ialomițeni.
Referitor la numărul concediilor medicale eliberate de medicii de familie sau specialiști, acesta a scăzut drastic în ultimii trei ani.
De exemplu, de la 2.000 de concedii cât se înregistrau lunar, în prezent sunt, în medie, 1.000 de concedii medicale eliberate lunar, această situație datorându-se, poate, și măsurilor de verificare a bolnavilor aflați în concedii medicale.
În ceea ce privește rețetele compensate și gratuite eliberate în primele șase luni ale anului, acestea au fost în număr de 406.000, în valoare de 28.000.000 lei.
Cele mai multe au fost eliberate pensionarilor – 145.000 rețete, aceștia fiind urmați la mare distanță de copii – 47.000 rețete, salariați – 32.000 rețete, persoane cu handicap – 17.000 de rețete, coasigurați – 10.000 rețete și șomeri – 1.300.
Trebuie precizat că în zona psihiatriei au fost eliberate mii de rețete, numai pentru boala G16 demență senilă fiind eliberate 3.000 de rețete pentru 722 de persoane, iar la bolile cronice, 3.600 de CNP-uri distincte au primit medicamente în urma eliberării a 11.900 de rețete.
O veste bună vine din zona oncologiei, după ce cancerul, în diversele sale forme, făcea ravagii printre ialomițeni.
În programul național de oncologie există, la ora actuală, numai 690 de pacienți, iar în tratament alți 180-200. Deci, în total, aproximativ 1.000 de pacienți sunt pe oncologie. Ceea ce este îmbucurător, dacă este să spunem așa, pentru că numărul acestora a scăzut față de alți ani.
„În evidențele medicilor sunt aproximativ 5.000 de pacienți, însă 4.000 sunt în remisie. Adică, sunt aproape de a se face bine. Ceea ce nu ne vine să credem. Au avut afecțiuni oncologice declarate și constatate, iar acum sunt fără tratament”, a mai spus Mihai Geantă.
Situația se prezintă bine, în comparație cu diabetul, unde există aproximativ 7.000 de bolnavi în tratament.
Aproximativ 9.000.000 lei sunt direcționați către oncologie, diabet și boli rare, cum ar fi scleroza miotrofică bilaterală, boala Pompe, boli post-transplant. Pentru celelalte medicamente, există, până la finele anului, aproximativ 50.000.000 lei.
Este binecunoscut faptul că foarte mulți ialomițeni sunt plecați în străinătate. Și tot foarte mulți dintre cei care sunt acolo au probleme de sănătate și încearcă să se trateze, de multe ori la costuri foarte mari. Pentru cei care au asigurare de sănătate, costurile acestor tratamente sunt suportate de Casa de Asigurări de Sănătate. Însă, problema este cu aceia care nu au nici asigurare, nici nu pot suporta financiar costurile unui tratament.
CJAS Ialomița a plătit, pentru cel puțin 300 de persoane din Ialomița, aproximativ 1.600.000 lei pentru tratamentele în afara țării, cele mai multe în Italia – aproximativ 1.000.000 lei, Germania – 100.000 lei, Franța – circa 400.000 lei, dar și în Olanda și altele.
„Mă supără să vă spun că sunt mulți care pleacă fără asigurare de sănătate. Sunt inconștienți total! Și sunt cu zecile. Se internează în spitale, au tratament, iar când ni se solicită dacă sunt asigurați noi trebuie să le răspundem că nu sunt asigurați. Noi nu putem să le plătim tratamentele, pentru că nu sunt asigurați. Nu știu ce fac spitalele de acolo cu aceste costuri, că sunt în aer. Fac un apel ca toți cei care pleacă în străinătate să vină să se asigure. Cu 40 de lei pe lună, ai asigurare în întreaga Europă. Este extrem de utilă această asigurare, iar suma nu este exorbitantă. Celor care vor să meargă în excursii, vizite etc, le eliberăm cardurile europene de sănătate. Este foarte simplu și nu costă nimic. Trebuie o cerere, copia de buletin și dovada că ești asigurat. Până în prezent am eliberat aproximativ 1.200 de carduri”, a adăugat Mihai Geantă.
În ceea ce privește mult așteptatele carduri naționale de sănătate, reprezentanții CJAS susțin că în septembrie se va încheia procedura de tipărire a lor, de atunci urmând să fie distribuite, iar de la începutul anului viitor activitatea să intre oarecum în normal…