Ialomița: Măsuri luate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă
În contextul emiterii de către Administrația Națională de Meteorologie a avertizărilor COD PORTOCALIU de intensificări susţinute ale vântului şi ninsori viscolite, în data de 05.02.2020, intervalul orar 17.00 – 22.00 și COD ROȘU de intensificări puternice ale vântului, viscol și vizibilitate redusă semnificativ, în perioada 05.02.2020, ora 22.00 – 06.02.2020, ora 08.00, care vizează județul Ialomița, membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa s-au întâlnit în şedinţă extraordinară azi 05.02.2020, la sediul Prefecturii Ialomița și au adoptat măsurile necesare pentru prevenirea şi gestionarea operativă a unor eventuale situaţii de urgenţă.
Astfel, doamna prefect a județului Ialomița, Manea Tonița, a dispus transmiterea măsurilor specifice către autorităţile publice locale în vederea gestionării situaţiilor de urgenţă specifice sezonului rece, precum şi asigurarea permanenţei la sediul primăriilor pe toată perioada de valabilitate a avertizărilor. A fost dispusă avertizarea populaţiei din localităţile aflate în zonele vulnerabile sau expuse riscurilor.
De asemenea, doamna prefect a ordonat actualizarea evidenţei cu persoanele aflate în dificultate/sau a căror stare de sănătate poate fi afectată de temperaturile scăzute(persoane singure, persoane care necesită dializă, gravide, persoane fără adăpost), precum și identificarea, preluarea şi transportul persoanelor fără adăpost în spaţii special amenajate de autorităţile publice locale.
La nivel local s-a dispus pregătirea unor spaţii adecvate ce pot fi utilizate pentru cazarea/hrănirea persoanelor evacuate din autoturismele blocate în trafic, în situaţia în care acest lucru se impune.
A fost dispusă prin Hotărârea nr.1 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa, suspendarea cursurilor în unitățile de învăţământ preuniversitar în ziua de 06.02.2020.
În plus, preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa a dispus ca utilajele aparţinând secţiilor de drumuri naţionale, precum şi cele care asigură deszăpezirea pe drumurile judeţene să fie pregătite să intervină.
La finalul şedinţei, doamna prefect a dispus activarea grupei operative la nivelul I.S.U. Ialomiţa şi operaţionalizarea centrului județean pentru conducerea și coordonarea intervenției, începând cu ora 17.00.
***
FACEM APEL la populație, la conștiința fiecăruia, de a nu se aventura în situaţii extreme ce pot pune în pericol viaţa şi sănătatea celor implicaţi – victime şi salvatori deopotrivă. Astfel, este necesar ca persoanele aflate în zonele vizate de avertizările meteorologice să respecte întocmai indicaţiile personalului ce acţionează pentru limitarea efectelor acestor fenomene periculoase.
În situația manifestării vântului puternic vă recomandăm să rămâneți în spații închise care să asigure protecția și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți, parcați mașinile la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.
Utilizaţi autoturismul numai dacă este absolut necesar. Dacă trebuie să conduceţi, luaţi următoarele măsuri:
– circulaţi doar ziua, niciodată singur, şi anunţaţi cunoştinţele despre programul dumneavoastră;
– folosiţi drumuri principale; evitaţi drumurile secundare considerate scurtături;
Dacă un viscol vă surprinde în maşină, luaţi următoarele măsuri:
– trageţi pe dreapta. Porniţi luminile de avarie şi agăţaţi o cârpă pe antena radio ori la geam;
– rămâneţi în autoturism până ce forţele de salvare vin să vă salveze. Nu ieşiţi dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi. Fiţi atent: distanţele sunt distorsionate de zăpada viscolită. O clădire poate părea aproape, dar poate fi prea departe pentru a merge prin nămeţii mari de zăpadă;
– porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior. Când motorul funcţionează, deschideţi uşor o fereastră pentru ventilaţie. Acesta vă va proteja împotriva inhalării monoxidului de carbon. Curăţaţi periodic zăpada de pe ţeava de eşapament;
– mişcaţi-vă pentru a menţine organismul cald, evitând extenuarea;
– nu adormiţi. O persoană trebuie să fie trează, în orice moment, pentru a vedea forţele de salvare;
– beţi lichide pentru evitarea deshidratării;
– aveţi grijă să nu consumaţi bateriamașinii. Bateria este necesară la menţinerea în funcţiune a luminilor, căldurii şi radioului;
– porniţi lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipele de salvare să vă observe;
– dacă viscolul a încetat, şi este absolut necesar, părăsiţi maşina şi continuaţi drumul pe jos.
foto arhivă