Ialomița: Intervenții și acțiuni ale polițiștilor
Polițiștii ialomițeni au intervenit, în acest sfârșit de săptămână, la 89 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112. Au constatat 37 de infracțiuni și au aplicat peste 500 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproape 180.000 de lei.
În perioada 16 – 18 noiembrie, poliţiştii din Ialomița au fost angrenați în mai multe acțiuni, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.
Polițiștii au intervenit la 89 de evenimente, dintre care 75 au fost sesizate prin 112.
În urma activităților, au fost constatate 37 de infracţiuni, 7 persoane fiind surprinse în flagrant delict.
Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 504 sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproape 180.000 de lei.
Poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru creșterea siguranței în trafic, fiind constatate 8 infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice. Au fost reținute 37 de permise de conducere și au fost retrase 2 certificate de înmatriculare.
Activităţile au fost desfăşurate împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice.
Exemplificăm:
Polițiștii au depistat patru bărbați cu vârste cuprinse între 21 și 47 de ani, în timp ce conduceau autovehicule pe drumurile publice, deși au consumat anterior băuturi alcoolice.
În urma testării cu aparatul etilotest Drager au rezultat valori cuprinse între 0,52 și 0,78 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior, trei dintre aceștia fiind transportați la unități spitalicești, în vederea recoltării de probe biologice de sânge, pentru stabilirea alcoolemiei.
Unul dintre coducătorii auto depistați, un bărbat de 26 de ani, din județul Brăila, a refuzat recoltarea de probe biologice de sânge.
De asemenea, în urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au stabilit că acesta nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.
* * *
Totodată, un bărbat de 50 de ani, din comuna Sinești, a fost depistat de polițiștii rutieri în timp ce conducea un autoturism pe drumurile publice, fără a poseda permise de conducere.
* * *
Un alt conducător auto, un bărbat de 38 de ani, din municipiul Slobozia, a refuzat atât testarea alcoolscop, cât și recoltarea de probe biologic de sânge, deși emana halenă alcoolică
În toate cazurile, polițiștii au întocmit dosar penal.
Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente de conturbare a capacitaţii de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.
De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală!
Consumul de alcool constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!
De asemenea, pentru toţi cei care sunt tentaţi să conducă autovehicule, deşi nu posedă cunoştinţe elementare privind regulile de circulaţie şi nu conştientizează riscul pe care îl reprezintă pentru ceilalţi participanţi la trafic, reamintim că această faptă constituie infracţiune şi sunt în pericol de a plăti cu libertatea!