Ialomița: Înșelăciune cu contracte de furnizare gaze naturale și energie electrică. Atenție ce semnați!
La începutul lunii septembrie, mai mulți reprezentanți ai unei societăți de furnizare a energiei electrice și gazelor naturale s-au prezentat la domiciliile unor cetățeni din județul Ialomița și, sub pretextul încheierii unor contracte exclusiv pentru citirea indexului, i-au indus în eroare.
În fapt, acești reprezentanți ai societății încheiau contracte de furnizare a energiei electrice și gazelor naturale, schimbând, astfel, furnizorii actuali, beneficiarii neavând cunoștință de acest lucru (decât după citirea cu atenție a unor hârtii – respectiv ofertele și contractele, lăsate ulterior la beneficiar, nesemnate și nedatate). De aici încolo, începea odiseea „rezolvării problemei”. Asta dacă respectivii cetățeni au realizat că au fost înșelați.
În cazul în care vi s-a întâmplat același lucru, trebuie să vă adresați cât mai repede furnizorilor actuali pentru a-i înștiința că nu doriți rezilierea contractelor.
Ne-am interesat și la poliție și am aflat că cinci cetățeni au depus reclamații la Poliția municipiului Slobozia, dar sunt cu siguranță mult mai mulți care au pățit-o:
„La data de 11 septembrie, Poliţia Municipiului Slobozia a fost sesizată de un grup de 4 persoane cu privire la posibile fapte de înşelăciune comise de reprezentanţi ai unei societăţi de furnizare gaze naturale şi energie electrică.
În urma cercetărilor efectuate s-a întocmit un dosar penal aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „înşelăciune” , faptă prevăzută şi pedepsită de art. 244 Cod Penal.
De asemenea, la data de 12 septembrie, la Poliţia Municipiului Slobozia a fost înregistrată o reclamaţie, în care se efectuează cercetări cu privire la aceeaşi faptă.
Pentru a nu deveni victimele înşelăciunilor, poliţiştii atenţionează cetăţenii să fie prudenţi atunci când sunt contactaţi de persoane necunoscute şi îi sfătuiesc să ţină cont de următoarele recomandări:
Dacă vizitatorul pretinde că este reprezentatul unei autorităţi sau companii, întotdeauna solicită şi verifică cu atenţie cartea de identitate sau legitimaţia de serviciu! Verifică dacă persoana din fotografie este aceeaşi cu cea care a sunat la uşă!
Păstrează la îndemână o listă cu numere de telefon utile, cum ar fi cele de la companiile de gaz, electricitate şi serviciile de apă! Telefonează la companie şi verifică identitatea lucrătorilor lor!
Nu pune la dispoziţie, pentru a fi luate, documente în original, cum ar fi actele de proprietate ale locuinţei sau actul de identitate.
De obicei, persoanele care doresc să vă înşele îşi aleg victimele dintre persoanele în vârstă, însă oricine poate să fie păcălit. Vizitatorii oficiali îşi stabilesc în prealabil o întâlnire
cu tine sau anunţă din timp perioada şi motivul vizitei. Dacă nu aştepţi nicio vizită şi eşti singur, nu permite nimănui accesul în casă.
Nu accepta imediat o propunere ce pare tentantă! Când crezi că ai identificat o oportunitate, documentează-te mai întâi pentru a lua o decizie corectă, în cunoştinţă de cauză!
Nu semna niciun document sau înmâna bani până nu faci propriile verificări ale persoanei/firmei cu care vrei să colaborezi!
Nu da niciodată bani sau date personale unei persoane pe care nu o cunoşti sau în care nu ai încredere! Acest lucru include şi transferul unor sume de bani în ţară sau străinătate prin metode de plată pe care nu le cunoşti/cu care nu eşti familiarizat.
Dacă ai identificat un escroc sau ai devenit victima lui, sesizează imediat poliţia!