Ialomița: infracţiuni economico – financiare
Poliţiştii de investigare a fraudelor au dispus începerea urmăririi penale faţă de patru persoane pentru comiterea de infracţiuni economico – financiare.
Pentru infracţiunea de emitere instrumente de plată fără a avea disponibil la tras în cont este cercetat un bărbat în vârstă de 43 ani, din oraşul Ţăndărei.
Acesta în calitate de administrator la o societate comercială din Ţăndărei, prin care distribuia produse alimentare, a emis 40 de CEC-uri în perioada iulie – august 2012, către patru agenţi economici din Călăraşi, Slobozia şi Bucureşti, documente ce reprezentau plata mărfurilor achiziţionate şi care la scadenţă nu au fost decontate din lipsă de disponibil, prejudiciul total fiind de 2.258.000 lei.
Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au dispus începerea urmăririi penale faţă de un bărbat de 38 de ani, administrator al unei societăţi comerciale din Ţăndărei, sub aspectul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală.
Bărbatul este învinuit că în perioada 2009 – 2012 a reţinut şi nu a plătit impozite şi taxe din salariile angajaţilor în valoare totală de 82.000 lei.
Din prejudiciul total adus bugetului consolidat al statului prin săvârşirea acestei infracţiuni, a fost recuperată suma de 56.000 lei, urmând ca până la finalizarea cercetărilor prin aplicarea unor măsuri asigurătorii, conform legislaţiei în vigoare să fie recuperat în totalitate.
Pentru infracţiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii este cercetat un bărbat în vârstă de 57 de ani, din municipiul Slobozia.
Acesta a avut calitatea de administrator la o societate comercială din Slobozia, ce avea ca obiect de activitate comerţ cu legume fructe, până în noiembrie 2011, însă administrarea i-a fost revocată prin adunarea generală a asociaţilor, dreptul de administrare fiind dat unei alte persoane.
Deşi nu avea dreptul, a emis în fals o împuternicire, în baza căreia directorul economic, un bărbat de 44 de ani din Slobozia, a retras din contul societăţii suma de 53.700 lei, pe care i-a folosit la plăţi dispuse de fostul administrator. A fost plătită o factură către o persoană fizică, sub pretextul că aceasta a furnizat energie electrică societăţii şi a achitat reparaţii pentru un autoturism care nu apartinea societăţii.
Totodată a fost începută urmărirea penală şi faţă de directorul economic pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals.
Poliţiştii continuă cercetările pentru documentarea întregii activităţi infracţionale şi recuperarea prejudiciului.
Trimişi în judecată pentru infracţiuni economice
Primul dosar penal îl priveşte pe un bărbat de 64 ani, din Bucureşti, care în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, cu sediul social în comuna Gheorghe Doja, a achiziţionat 5 grajduri, în anul 2009, amplasate pe raza comunei de domiciliu, de la o altă societate comercială, pe care le-a vândut către persoane fizice fără a evidenţia în contabilitate acest lucru.
Prejudiciul stabilit adus bugetului de stat este de 51.369 lei, reprezentând TVA de 42.054 lei şi impozit pe profit de 9.315 lei. Au fost dispuse masuri asigurătorii pe bunuri în valoare de 1.600.000 lei.
Dosarul penal a fost înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa cu propunere de trimitere în judecată, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală prevăzută de art. 9 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.
Poliţiştii au înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa, cu propunere de trimitere în judecată şi un dosar penal în care reprezentantul unei societăţi comerciale din Urziceni, cu obiect de activitate producere şi comercializare alcool, un bărbat în vârstă de 61 de ani din localitate, este acuzat că a înstrăinat fără drept în anul 2012, în frauda creditorilor, bunuri în valoare totală de 162.000 lei.
La efectuarea tranzacţiilor societatea comercială se afla în stare de insolvenţă, iar bunurile (centrală termica, utilaje, bazin inox) trebuiau predate lichidatorului judiciar conform prevederilor legale, care avea drept de valorificare şi utilizare a sumelor de bani obţinute pentru achitarea debitelor faţă de creditori. Cel în cauză a vândut ca fier vechi aceste bunuri, iar banii obţinuţi şi i-a însuşit.
Dosarul a fost înaintat la unitatea de parchet cu propunere de trimitere în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de bancrută frauduloasă.