Ialomița: În 2019, s-au produs 65 de accidente grave de circulație, soldate cu decesul a 48 de persoane
În urma analizei activității poliției ialomițene în anul 2019, putem concluziona că, în județul Ialomița, infracțiunile stradale și violența domestică sesizată (cu emiterea de ordine de protecție provizorii), sunt mult mai prezente în mediul urban față de cel rural. De asemenea, deși numărul accidentelor rutiere a scăzut, ca de altfel și numărul persoanelor rănite grav, s-au înregistrat mai multe persoane decedate.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița, în anul 2019 au fost sesizate 341 de infracţiuni stradale. După mediul unde acestea s-au comis, 251 sunt în mediul urban și 90 în mediul rural, cele mai multe dintre acestea fiind comise pe timp de noapte.
În perioada analizată, eforturile polițiştilor, în cooperare cu jandarmeria şi poliția locală, au fost canalizate spre întărirea sentimentului de siguranță a cetățeanului în mediul stradal, o mare parte din efective acționând în zonele identificate cu risc criminogen, fiind organizate şi efectuate 21 de razii, 857 de acţiuni cu efective lărgite şi 2.103 de controale directe.
Ca structură antrenată special pentru a acţiona pe timp limitat, independent sau în colaborare cu alte forţe de menţinere a ordinii, în vederea aplanării conflictelor deschise cu evoluţie violentă, în zone cu potenţial criminogen ridicat, precum şi pentru reţinerea unor persoane considerate periculoase ori prinderea unor urmăriţi, efectivele Serviciului pentru Acţiuni Speciale au participat la 571 de acțiuni.
În perioada de referinţă, polițiștii criminalişti din cadrul I.P.J. Ialomița s-au deplasat pentru cercetarea la faţa locului la 3.914 evenimente, fiind descoperite şi ridicate 15.838 de urme, de diferite categorii. Eficienţa acestor urme ridicate din câmpul infracţional s-a materializat în identificarea prin mijloace criminalistice a 206 persoane sau obiecte, în 166 de cauze penale.
De asemenea, precizează reprezentanții IPJ, pe raza județului s-au produs 65 de accidente grave de circulație, cu 8 mai puține față de anul precedent, soldate cu decesul a 48 de persoane (44 persoane în 2018) şi rănirea gravă a 46 (49 în 2018).
Principalele cauze de producere ale acestora au fost: ,,traversarea neregulamentară a pietonilor”, „viteza neadaptată la condițiile de drum” și „depășirea neregulamentară”.
Totodată, au fost constatate peste 66.000 de contravenții, îndeosebi pentru depăşirea limitei legale de viteză, nepurtarea centurii de siguranţă, neacordarea priorităţii de trecere şi abateri săvârşite de către pietoni, biciclişti, motociclişti şi căruţaşi. Pentru abateri contravenţionale grave, sancţionate de lege, au fost reţinute 3.154 de permise de conducere. De asemenea, pentru conducerea autovehiculelor cu defecţiuni tehnice, inspecţie tehnică periodică expirată sau fără poliţă de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto au fost retrase, până la remedierea cauzelor, un număr de 1.058 de certificate de înmatriculare.
Referitor la activitățile desfășurate pentru deservirea comunității, au fost primite 36.612 de apeluri preluate prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, din care numai în cazul a 10.124 de apeluri s-a impus intervenţia lucrătorilor de poliţie, celelalte fiind îndrumări şi reveniri.
Anul trecut, polițiștii din Ialomița au emis 110 ordine de protecție provizorii, din care 65 în mediul urban.
În perioada supusă analizei, poliţiştii de proximitate au organizat şi participat la 1.337 de activităţi preventive în comunitate, din care 133 cu asociaţiile de proprietari și 866 în incinta și zona adiacentă a unităților de învățământ. De asemenea au fost organizate 279 de activităţi de prevenire în rândul persoanelor vârstnice.
În incinta și zona adiacentă unităților de învăţământ preuniversitar, au fost sesizate 34 de fapte, cu 3 mai puține față de anul 2018, periodic fiind redimensionate dispozitivele de siguranţă publică prin suplimentarea patrulelor mixte poliţist – jandarm sau constituirea de patrule independente de jandarmi sau poliţişti din cadrul altor structuri.
De asemenea, în anul 2019, efectivele Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au efectuat 117 acţiuni în cadrul cărora au fost constatate un număr de 128 de infracţiuni, dintre care 40 în flagrant, au aplicat un număr de 149 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 698.000 lei şi au confiscat bunuri în valoare de 244.000 de lei.
Prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în sectorul silvic constituie o prioritate a poliţiei, în condiţiile în care acesta tinde să devină din ce în ce mai complex, având implicaţii deosebite asupra mediului înconjurător, ecosistemului şi economiei naţionale.
În perioada supusă analizei au fost constatate și aplicate 164 de sancțiuni contravenționale în baza Legii 171/2010, în valoare totală de 208.900 lei, fiind totodată confiscată şi cantitatea de 115,76 m3 material lemnos.
Pentru prevenirea și combaterea braconajului piscicol, la nivelul judeţului Ialomița au fost executate în sistem integrat acţiuni şi controale pe fluviul Dunărea şi în zona inundabilă dig-mal, respectiv pe drumurile publice, în pieţe/târguri, reușindu-se confiscarea a peste 4.800 de kg pește, din care 18 kg sturion, 94 de unelte de pescuit, 3 ambarcațiuni și 3 autovehicule. Efectivele de ordine publică au constatat și aplicat 68 de sancțiuni contravenționale la OUG 23/2008, fiind sesizate un număr de 129 de infracțiuni de braconaj piscicol.
Pe parcursul anului 2019, au fost primite şi soluţionate 37.860 de cereri pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar persoanelor fizice.
De asemenea, au fost înregistrate un număr de 624 de petiţii cu referire la infracțiuni contra persoanei, infracţiuni contra patrimoniului, sesizări privind tulburarea liniștii publice, etc., solicitând audienţă 73 de cetăţeni, problemele ridicate de aceștia fiind rezolvate pe loc sau în termenul legal, de către structurile de poliţie cărora le-au fost repartizate.
Priorităţile Poliţiei Române în domeniul prevenirii criminalităţii, pentru anul 2019, au fost transpuse, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomița, în trei programe de prevenire, astfel: „Programul judeţean de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor”, „Programul privind prevenirea violenței în familie” și „Programul de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului”.
Totodată, la nivel local au fost desfășurate activități și în cadrul mai multor proiecte, campanii și planuri de măsuri, printre care se numără proiectele educaționale “Școala siguranței Tedi!” și „Campania 10 Pentru Siguranță”, precum și campaniile locale „Împreună pentru o comunitate mai sigură!”, „Săptămâna Prevenirii Criminalității”, „Ziua Europeană de Prevenire a Furturilor din Locuințe”, „Campania de prevenire a furturilor din auto!, Fii Preventiv! Siguranța Autoturismului Contează!”
Obiectivele și prioritățile stabilite pentru anul 2020 sunt: Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie a cetăţeanului prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală şi siguranţa rutieră; Prevenirea şi combaterea faptelor de evaziune fiscală şi contrabandă; Identificarea și documentarea activității membrilor unor grupări infracționale, în vederea destructurării acestora și prevenirii faptelor care ar putea genera conflicte stradale; Prevenirea și combaterea accidentelor rutiere grave; Prevenirea şi combaterea delicvenței juvenile şi a victimizării minorilor şi asigurarea unui climat de linişte şi siguranță în şcoli şi în zona acestora.