Ialomița: „Împreună pentru bunici – reducerea numărului de bătrâni vulnerabili în comuna Traian”
Consilierii județeni au aprobat joi, 30 mai, participarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ialomiţa la realizarea proiectului „Împreună pentru bunici – reducerea numărului de bătrâni vulnerabili în comuna Traian, judeţul Ialomiţa, prin furnizarea de servicii sociale”, depus în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020.
Obiectivul acestui proiect constă în reducerea cu 161 a numărului de persoane aparţinând grupurilor vulnerabile, prin furnizarea unor servicii sociale adecvate nevoilor specifice, într-un interval de 3 ani, în comuna Traian.
Acest proiect este complementar proiectului „Împreună Inovăm”, aflat în derulare până în luna august 2020, rolul acestuia fiind de a asigura sustenabilitatea centrului comunitar multifuncţional dezvoltat prin proiectul respectiv. De asemenea, prin Proiectul „Împreună pentru bunici – reducerea numărului de bătrâni vulnerabili în comuna Traian, judeţul Ialomiţa”, urmează să se licenţieze şi să se furnizeze un nou serviciu social – îngrijire bătrâni la domiciliu.
În urma analizei preliminare pentru depunerea proiectului „Împreună inovăm”, localitatea Traian a fost validată ca fiind o comunitate marginalizată. Cercul vicios al sărăciei afectează deopotrivă copiii, adulţii și bătrânii din cadrul unei gospodării. Întrucât din grupul țintă fac parte persoane afectate de sărăcie persistentă, diversele dimensiuni ale excluziunii tind să se susţină reciproc şi să se perpetueze de la o generaţie la alta. Excluziunea socio-economică şi starea proastă de sănătate limitează semnificativ oportunităţile unei vieţi decente. Prin proiectul „Împreună pentru bunici”, se va realiza focusarea pe problemele persoanelor vârstnice (65 de ani şi peste) din comunitatea marginalizată Traian.
În urma analizei grupului țintă a reieşit un număr de 384 persoane vârstnice. Dintre acestea, 161 sunt în risc de excluziune socială din diverse cauze: suferă de boli cronice care le reduc substanţial capacitatea de acţiune, sunt singuri, au venituri foarte mici sau deloc. Principalele probleme care justifică intervenţiile sunt: lipsa vieţii sociale şi a serviciilor adiacente şi izolarea persoanelor care nu se pot deplasa.
Durata proiectului este de 36 de luni, iar bugetul total, în cuantum de 2.793.472,97 lei, este constituit doar din costuri eligibile, 2.580.052,37 lei fiind gestionaţi de Primăria Traian, în calitate de lider de parteneriat şi 213.420,60 lei de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ialomiţa.
Se urmărește, astfel, licenţierea şi furnizarea unui serviciu social (îngrijire bătrâni la domiciliu) în beneficiul a 161 persoane vârstnice vulnerabile, din care 96 de persoane vor depăşi starea de vulnerabilitate, prin furnizarea a 9 servicii sociale /medicale / socio-medicale în cadrul centrului comunitar multifuncţional.
„Îl felicit pe domnul primar din comuna Traian pentru această inițiativă. Înțeleg că are foarte multe fonduri europene accesate până la acest moment, îl încurajez să depună proiecte în continuare și să atragă cât mai mulți bani pentru această localitate. De fapt, asta ar trebui să facă toți colegii primari din județ și foarte mulți dintre ei chiar o fac”, a declarat președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru.
Proiectul a fost adoptat cu 28 de voturi „pentru”.