Ialomița: Implementarea proiectelor privind infrastructura de irigații, în atenția autorităților
Joi, 14 martie, a avut loc, la Slobozia, pentru prima dată la nivel județean, o întâlnire între membri ai Guvernului, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, reprezentat de Daniel-Eugeniu Crunțeanu – secretar de stat și reprezentanții OUAI din Ialomița și Călărași, cu factorii decidenți la nivel regional și local, în vederea analizării stadiului fizic și financiar dar și a problemelor întâmpinate în implementarea proiectelor pentru infrastructura secundară în domeniul irigațiilor, submăsura 4.3.
Astfel de dezbateri vor continua, atât la nivel județean cât și regional, până când vor fi analizate toate proiectele pe submăsura 4.3 și vor fi găsite soluții pentru rezolvarea întârzierilor înregistrate în implementarea acestor proiecte.
Menționăm că din 40 de proiecte care au fost contractate în județele Ialomița și Călărași, doar 15 au achizițiile principale finalizate.
„Vreau să vedem de ce suntem în situația aceasta, la acest procent de implementare, și să demarăm cât mai repede lucrurile pe acest palier. (…) Programul național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații are deschise 47 de șantiere de lucru active. În acest an vor mai fi 30, care sunt în diverse stadii de întocmire a documentațiilor. La nivelul județului Ialomița, înțeleg că suntem destul de avansați cu lucrările și am fost la una dintre lucrări, la Bucșa. (…) Din punct de vedere al plăților pe campania 2018, ne aflăm la 93% din suma pe care o aveam de plătit, de 2,4 miliarde de euro pe APIA. Din punct de vedere al cererilor primite, am depășit 119.000 de cereri de plată, cu o suprafață de peste 345.000 de hectare. Ritmul este mai alert decât cel de anul trecut, ceea ce ne bucură. (…) Pe submăsura 4.3. avem sesiune deschisă, o valoare de 200 milioane de euro fiind scoasă la licitație, secțiunea fiind în derulare”, a afirmat secretarul de stat Daniel Crunțeanu.
Printre invitații la dezbatere s-au numărat deputatul PSD Ștefan Mușoiu, prefectul județului Ialomița, Gigi Petre, vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Gae, precum și reprezentați ai Centrului Regional pentru finanțarea investițiilor rurale, ANIF, OCPI, AFIR.
Prefectul județului susținea că deși s-a reușit la barajul de la Dridu (sistemul Mostiștea II), cu câteva lucrări minore, să se aducă apă de pe un segment de canal pe un canal principal, putându-se iriga în jur de 15.000 de hectare, oamenii nu sunt interesați așa cum ar trebui să aducă acea apă spre culturile lor.
Viorel Nica, preşedintele Ligii Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii din România, a ținut să facă un scurt istoric al etapelor parcurse în ultimii ani în această zonă a irigațiilor, dar și a măsurilor și metodologiilor care au fost accesate, fiind de părere că modificările aduse în ultimii trei ani au îngreunat procedurile.
„Facem apel către toți fermierii să se organizeze în OUAI-uri pentru a putea accesa proiecte. Dacă se consumă acel miliard de euro de la bugetul statului, fără ca noi să nu mărim rețeaua de infrastructură secundară, înseamnă că s-au cheltuit niște bani cu eficiență mai mică. Sunt opoziții din partea unor fermieri din cauza neînțelegerilor dintre ei. (…) Eu le-am sugerat ideea ca acolo unde se modernizează insfrastructura de irigații și se dotează cu instalații moderne de irigat, și odată cu apariția acelor credite subvenționate cu dobândă mică pentru achiziția de terenuri pe o perioadă între 15 și 20 de ani de rambursare, nu ar trebui să ne mai fie teamă că vin cei de afară și ne cumpără terenurile. (…)”, a precizat Viorel Nica.
Președintele Ligii Utilizatorilor de Apă pentru Irigat a adăugat că dezvoltarea sistemelor de irigații poate avea un impact uriaș în ceea ce privește producția obținută la hectar, exemplificând, în acest sens, că diferența între un teren agricol irigat și unul neirigat poate ajunge și până la 10 tone de porumb, iar în 4 – 5 ani se amortizează toată investiția.
Astfel de întâlniri au menirea de a identifica soluții viabile în vederea dezvoltării infrastructurii secundare de irigații pentru ca agricultura să beneficieze de toate condițiile optime de dezvoltare.