Ialomița: Implementarea proiectelor privind infrastructura de irigații, din nou în atenția autorităților
Stadiul implementării proiectelor pe submăsura 4.3, care vizează infrastructura de irigații, problemele întâmpinate de cei care au accesat astfel de proiecte și găsirea unor soluții în acest sens au fost temele principale ale unei întâlniri care a avut loc joi, 18 aprilie, la Slobozia, între reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, AFIR, ANIF, OCPI, parlamentari, reprezentanți ai administrației publice județene, și cei ai OUAI-urilor din județele Ialomița și Călărași.
Este a doua ședință de acest fel care are loc în județul Ialomița în ultima perioadă, astfel că secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Daniel Crunțeanu, a prezentat problemele ridicate la întâlnirea anterioară și soluțiile găsite între timp, menționând faptul că problemele pe care le întâmpină fermierii ar trebui aduse la cunoștință în momentul în care apar, pentru ca soluțiile să fie găsite cât mai repede.
„În perioada următoare (…) vom avea o nouă întâlnire, însă până atunci vom face vizite în teren la proiectele care sunt cu lucrări în desfășurare, pentru a vedea care este stadiul acestora. Atât în Ialomița cât și în Călărași. Investițiile sunt puternice în toată țara, iar pe județele Călărași și Ialomița avem investiții care sunt într-o etapă importantă”, a declarat Daniel Crunțeanu.
Guvernul a elaborat o serie de măsuri care să vină în sprijinul fermierilor, printre care alocarea unor resurse financiare considerabile pentru partea de infrastructură primară de irigații – aproximativ 1 miliard de euro, program ce și-a dovedit eficiența în ultimii doi ani prin creșterea suprafeței irigabile de la aproximativ 400.000 ha la 1,2 milioane ha.
În context, deputatul Ștefan Mușoiu a adus în discuție programul de sprijin financiar pentru fermierii care angajează tineri în agricultură, acvacultură și industrie alimentară, cu studii superioare de specialitate, subvenția fiind de aproximativ 1.000 de lei, cu condiția ca persoanele să fie angajate pe durată nedeterminată sau să fie menținute cel puțin 12 luni. De asemenea, pentru absolvenții cu studii medii de specialitate valoarea subvenției este de aproximativ 750 lei, iar pentru cei cu studii medii, dar în alte domenii, subvenția este de 500 lei.
De asemenea, deputatul a anunțat că se dorește scăderea TVA de la 19% la 5% pentru produsele Bio și Tradiționale în vederea sprijinirii fermierilor.
Prezent și la această ședință, Viorel Nica, președintele Ligii Utilizatorilor de Apă pentru Irigații din România încă din anul 2007, a reclamat faptul că unii fermieri doar se plâng că nu sunt sprijiniți, însă când vine vorba să facă ceva, nu fac.
„Avem peste 30 de proiecte în lucru, la diferiți consultanți și în faza de proiectare, iar AFIR deși a invitat mai multe conduceri ale OUAI-urilor, unii lipsesc. Degeaba ne-am luptat. Din 2007 de când sunt la conducerea Ligii și până în 2010 a fost subvenționată 90% energia pentru pomparea apei de irigat, din 2010 până în 2015 s-a plătit energia, inclusiv cea subvenționată, iar din acest motiv s-a redus foarte mult numărul fermierilor care au irigat. Din 2014 s-a introdus umplerea canalelor cu titlu gratuit, a început să-i dinamizeze pe unii fermieri pentru a se organiza în OUAI-uri, din 2015 s-a votat o lege și am obținut aceste fonduri, în 2013 s-a oprit la 189 de proiecte pe măsura 125 cu un milion de euro nerambursabili pentru modernizarea infrastructurii, iar când vine seceta toată lumea țipă, merge către Ministerul Agriculturii, Prefectură, Primării, să facă documente de licitații. În județul Ialomița sunt 204.000 de hectare amenajate pentru irigat. Noi nu am irigat mai mult de 80.000 de hectare, în cei mai buni ani. Proiecte sunt pentru o suprafață mai mare. Dar eu credeam că azi sala va fi plină. Am participat și data trecută la ședința convocată de domnul secretar de stat Crunțeanu și am crezut că așa este prima dată… Dar fermierii noștri nu se zbat pentru a se organiza și a obține aceste facilități și a parcurge pașii mai rapid pentru a intra cu proiectele în achiziții. (…) Voi propune ca astfel de întâlniri să se desfășoare în următoarea perioadă și la ANIF, cu o parte din consultanții din județul respectiv, și să vedem ce au de gând. Pentru că unii vor rămâne fără bani sau nu vor apuca banii și vor începe să strige. Noi ne chinuim din 2015 și uitați-vă că nici acum nu s-au acoperit proiectele depuse pentru cheltuirea celor 420 milioane de euro”, a subliniat Viorel Nica.
Acesta a solicitat Consiliului Județean, Prefecturii, să-i îndrume pe fermieri, prin reprezentanții primăriilor, să acceseze aceste fonduri pentru modernizarea infrastructurii de irigat, dar și pentru echipamente, propunând autorităților ca, în momentul în care un fermier solicită despăgubiri în urma secetei, acestea să nu fie acordate dacă există amenajare subterană de irigat. „Cei care sunt leneși, puturoși să suporte consecințele” a mai spus Nica.
Ședința de lucru a continuat cu reprezentanții OUAI-urilor, pe fiecare proiect în parte. După terminarea ședinței, Daniel Crunțeanu a vizitat OUAI Rigasi, o investiție finalizată din județul Brăila. De asemenea, secretarul de stat a discutat cu reprezentanții legali ai 23 de proiecte finanțate prin sM 4.3 din județ.
La eveniment au mai participat directorul general adjunct al AFIR, David Eugen Popescu, deputații Mihăiță Găină și Andrei Pop, subprefectul Tudor Vali Silica, vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița, Cătălin Grigore, directorul OJFIR Ialomița, Nicolae Drogeanu, Ionuț Popescu, director ANIF Ialomița, dar și alții.