Ziarul Obiectiv Ialomita > Lege si Ordine > Ialomița: Două persoane au decedat – intoxicate cu CO, într-un beci cu must în fermentație https://wp.me/p49Kdo-axj

Ialomița: Două persoane au decedat – intoxicate cu CO, într-un beci cu must în fermentație

Și-au găsit sfârșitul intoxicați cu monoxid de carbon. Este cazul a doi bărbați din comuna Făcăeni, în vârstă de 40, respectiv 63 de ani, intrați în pivnița din gospodărie, unde era în proces de fermentație mustul rezultat din culesul și zdrobirea strugurilor.

Primul care a intrat în beci, unde la scurt timp, și-a pierdut cunoștința, a fost bărbatul de 63 de ani. În încercarea de a-și salva ruda, cealaltă persoană a coborât după el, însă, din cauza concentrației mare a gazului intoxicant, acesta a devenit și el victimă.

Echipajele de salvatori au fost solicitate să intervină în acest caz, ieri, în jurul orei 18.15, și s-au deplasat la locul intervenției cu o autospecială și o ambulanță SMURD de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”B.Catargiu” al județului Ialomița, dar și cu o ambulanță aparținând Serviciului Județean de Ambulanță. Bărbații au fost scoși rapid din zona toxică, însă eforturile de a-i scoate în viață au fost zadarnice, fiind declarat decesul acestora de către membrii echipajului SAJ.

***
În fiecare toamnă, după culesul viilor, ne confruntăm cu situații în care oamenii ajung la spital în stare gravă sau îşi pierd viaţa în urma intoxicaţiei cu monoxidul de carbon acumulat în beciurile sau spaţiile închise unde mustul este pus la fermentat. De cele mai multe ori, victime devin şi persoanele care încearcă să îi salveze.
În lipsa oxigenului din aceste spaţii închise (beciuri, magazii sau alte încăperi), monoxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentaţie devine un pericol invizibil, fiind un gaz fără culoare sau miros. Acesta pătrunde în organism pe cale respiratorie şi constituie o otravă puternică. În cazul concentraţiilor mari de monoxid de carbon, simptomele se dezvoltă fulgerător, provocând moartea în câteva minute.
Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu monoxid de carbon pe timpul fermentării mustului, vă recomandăm următoarele:
– nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise;
– nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare;
– anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;
– verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi. Cea mai simplă modalitate de a verifica prezenţa acestuia este prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen;
– sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice.
– nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecţie pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;
– sunaţi la 112 în orice astfel de situaţie.

***